Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cilt, yapısı

Cilt Yapısı

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cilt Yapısı

Cilt yapısı

3 ana bölümde incelenir
Epidermis Tabakası: 5 tabakadan oluşur:

Stratum Corneum (boynuzsu katman): Balık pulu gibi birbirlerine sıkıca yapışan ve devamlı olarak alttan gelen yeni hücrelerce yenilenen bir katmandır Bu hücreler bir proteinli madde olan keratini içerir Bu katmanın yüzeyi asidik bir madde ile kaplıdır
Stratum Lucidum (şeffaf katman): Bu katman küçük ve şeffaf hücrelerden oluşur Vücutta kıl olmayan yerlerde bulunur
Stratum Granulosum (granüllü katman)
Stratum Spinosum (dikenli katman)
Stratum Germinativum (temel katman): Bu katman devamlı olarak yeni hücreler yapar ve üst katmanlara yollar Bu katmanda yer alan bir başka önemli hücre tipi melanositlerdir Bu hücreler MELANİN adı verilen koyu renkli pigmentleri yapar Melanin, dış ortamdan cilde gelen zararlı ultra viyole ışınlarının daha alt katmanlardaki hassas hücrelere ulaşmasını engeller Bu ışınlar, hassas hücreleri yok edebilirler Siyah ırk insanlarında bu pigment daha fazla miktarda bulunur Yaz aylarında ve karlı ortamlarda güneş ışınları nedeni ile bu pigment yapımı artar ve cilde daha koyu bir renk verir
Epidermis katmanındaki hücreler doğar, yaşar ve ölürler yani dökülürler Yaşlanan hücreler cilt yüzeyinden dökülür Yeni hücreler temel katmanda yapılmaya devam eder Yeni yapılan hücreler gelişir, yeni hücreler yapmak üzere bölünür ve sonunda 2 haftalık bir yolculuk ile en üst katmandan dökülen hücrelerin yerini alırlar Bu yer değiştirme işlemi yaşam boyunca sürer Yaşlanma ile birlikte hücrelerin dökülme ve yerine geçme işlemleride yavaşlar
Dermis Tabakası: 2 tabakadan oluşur:
Bu bölüm, bağ dokunun ön planda olduğu ve damardan çok zengin bir katmandır Çok sayıda kan ve lenf damarı yanı sıra, sinirler, ter bezleri, yağ bezleri (Sebase Bezler), kıl folikülleri ve bazı yardımcı yapılar bulunur Bu katman cilde tatbik edilen maddeleri emen katmandır Bu katmanda yapılan yağ (sebase) ve ter cildin asidik örtüsünü oluşturur Sebase bezlerin aşırı çalışması sivilce ve siyah noktaların oluşumuna neden olurlar
Papiller Katman: Çok önemli cilt yapıları olan KOLLAJEN ve ELASTİN liflerinin bol bulunduğu bir katmandır Kollajen ve elastin cilde esnekliğini, gerginliğini veren protein yapısındaki liflerdir Her hangi bir şekil değişikliğinde, cildin tekrar eski şeklini almasını sağlarlar Altaki katmanlarda hücre ve damarların gelişmesi için uygun ortam yaratırlar
Retiküler Katman: Bu katman yağ doku hücrelerinin, kan ve lenf damarlarının, yağ bezlerinin, ter bezlerinin, kıl foliküllerinin ve bu kılların hareketini sağlayan errector pilli kasların bulunduğu katmandır

Subkutan Tabaka: Cildin en içte kalan kısmıdır Besleme, salgılama ve ısı değişiminin sağlandığı katmandır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com