|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bulaşıcı, hastalıklardan, korunma, nelerdir, yolları |
![]() |
Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları NelerdirBulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir Mikroorganizma: Doğal olarak her yerde bulunabilen tek hücreli karmaşık enzim yapısına sahip minicanlılardır ![]() ![]() Normal flora: İnsan vücudunda bulunan ve yer değiştirmedikçe hastalık yapmayan mikroorganizmalar topluluğuna denir ![]() Patojen mikroorganizmalar: İnsan (veya hayvan bitki) vücudunda istenmeyen etki oluşturan (hastalık yapan) mikroorganizmalardır ![]() ![]() Enfeksiyon: İnsan vücuduna giren mikroorganizmaların üreyip çoğalarak vücutta istenmeyen etki ve belirtiler (hastalık) oluşturmasıdır ![]() Enfeksiyon zinciri:Mikroorganizmanın enfeksiyon oluşturabilmesi için belirli aşamalardan geçmesi gerekir bu aşamalar zincirine denir ![]() 1- Enfeksiyon ajanı (etkeni): Bakteri virüs mantar parazit olabilir ![]() * Mikroorganizmanın sayısına * Mikroorganizmanın virulansına (hastalık yapma kabiliyetine) * Bireyin vücut direncine 2- Rezervuar (Enfeksiyonun kaynağı): Mikroorganizmaların doğal olarak yaşayıp üredikleri ortamdır ![]() ![]() 3- Çıkış kapısı: İnsanlarda; solunum sistemi boşaltım sistemi sindirim sistemi ve deri bütünlüğünün bozulduğu yerlerdir ![]() ![]() 4- Kaynaktan çıkış (Yayılma yolları): Çeşitli araçlarla mikroorganizmalar bir yerden başka yere taşınırlar bunlar bulaşmış (kontamine) besinler su veya cansız nesnelerdir (tarak giysi makas vs ) ![]() ![]() - Vektör: Sinek bit kene fare gibi bazı hayvanlar taşıyıcıdır bunlara vektör denilir ![]() - Portör: Bir insan ya da hayvan bir mikroorganizmayı vücudunda taşıdığı ve başkalarına bulaştırdığı halde kendisinde hastalık belirtileri görülmez bu kişilere portör denilir ![]() ![]() 5- Giriş kapısı: Mikroorganizmaların vücuda girdiği yerlerdir genellikle giriş ve çıkış yolları aynıdır: Ağız burun deri vajen göz kulak damarlar gibi ![]() 6- Konakçı: Mikroorganizmayı vücudunun üzerinde veya içinde barındıran insan veya hayvandır ![]() ![]() ENFEKSİYON ZİNCİRİ: HASTALIKLARIN BULAŞMA YOLLARI: - Doğrudan temas - Dolaylı temas * Hava ile * Araçlarla * Vektörle Doğrudan Temas: Enfekte kişinin duyarlı kişi (konakçı) ile doğrudan temasıyla oluşan bulaşma şeklidir ![]() ![]() ![]() Dolaylı Temas: Enfeksiyonla bulaşmış nesnelerle enfektif ajanın konakçıya bulaşmasıdır ![]() * Hava yoluyla bulaşma: Uzun süre açıkta canlı kalabilen mikroorganizmaların hava toz veya damlacıkla duyarlı konakçıya bulaşmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() * Araçlarla bulaşma: Enfeksiyonla bulaşmış nesnelerle meydana gelen bulaşımdır ![]() ![]() * Vektörle bulaşma: Bazı mikroorganizmalar bazı hayvanlarda gelişimlerini tamamlayarak olgunlaşırlar ve insanda hastalık oluştururlar ![]() ![]() ![]() BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI 1- Vücudun mikroplara karşı direnci: a - Özgül olmayan direnç: I - Giriş kapısı engelleri: * Deri * Mukoza(derinin devamı olan ve vücut başluklarını saran daha ince olan kısmıdır ![]() ll - Vücudun savunma mekanizmaları (Fagositoz iltihap oluşumu ateşin yükselmesi retiküloendotelyal sistem -RES) ![]() b - Özgül direnç: Bağışıklık: I - Doğal direnç: Türe ırka genetiğe bireye yaşa hormonal veya metabolik değişikliklere bağlı dirençlerdir ![]() II- Edinsel (sonradan kazanılan) direnç: * Pasif bağışıklık: - Doğuştan (anneden plasenta yoluyla ve sütle geçer) - Yapay (Serum veya Immünglobülinle sağlanır) * Aktif bağışıklık: - Doğal aktif (hastalığın geçirilmesiyle oluşur) - Yapay aktif (aşılar ile elde edilir) 2- Enfeksiyon kontrolü önlemleri: Hastalıkların bulaşma yollarına göre önlem alarak kişinin kendisini ve çevresini bulaşıcı hastalıklardan koruması amacıyla geliştirilmiş yöntemlerdir ![]() Günlük hayatımızda kullanabileceğimiz yöntemlerden birkaçı: * El yıkama: Normal sabunla köpürterek ve ovarak yıkamak en iyi temizlik yöntemidir ve bu şekilde hastalıkların bulaşması önlenebilir ![]() Toplu yerlerde mümkünse sıvı sabun kullanılmalı veya sabunluklar süzgeçli olmalı ![]() ![]() Toplu yerlerdeki sabunla iki kere sabunlamakta yarar vardır sabunu sabunluğa koymadan önce suyun altına tutarak köpüğü akıtın ![]() * Başkalarının (hastanın) kan tükürük idrar dışkı gibi atıkları ile doğrudan temas etmemeye özen gösterilmelidir ![]() ![]() * Hasta (hatta sağlıklı) kişilerin kullandığı malzemeler öncelikle kirleri temizlendikten sonra sabunlu su (veya deterjan) ile iyice yıkanmalıdır ![]() ![]() * Başkaları ile özel eşyalar paylaşılmamalıdır; tarak jilet diş fırçası şapka iç çamaşırı yatak takımları vb ![]() * Gerekiyorsa izolasyon (karantina ayırma) uygulanır: * Eğer solunum yolu ile bulaşan bir hastalık varsa hasta kişiye maske takılır idrar veya dışkı ile bulaşma söz konusu ise mümkünse hastalık iyileşene kadar hastanın kullanacağı tuvalet ayrılır (özellikle alafranga tuvaletlerde ayırma şarttır) ![]() ![]() * Risk altındaki kişiler aşılanmalıdır ![]() ![]() Hastalıkların bulaşmasını önleyecek temel kural: KURU ve TEMİZ YERDE MİKROP ASLA BARINAMAZ O nedenle hiçbir zaman ortamı kirli ve ıslak (nemli) bırakmayın ![]() ![]() Toplu yaşanan yerlerde en sık görülen bulaşıcı hastalıklar: AIDS (Edinsel bağışıklık eksikliği sendromu): Bulaşımı: Doğrudan temasla; kan meni yara akıntıları ile bulaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belirtiler: - Nedeni bilinmeyen gece terlemeleri - Bir ayı geçkin ısrarcı ateş - Titremeler konuşamama (konuşmakta zorlanma) hareketlerde yavaşlama - Kısa sürede aşırı ( vücut ağırlığının % 10 undan fazla ) kilo kaybı - Bir ayı geçen sürekli yada aralıklı ishal - Bir ayı geçen kuru ve ısrarlı öksürük aşırı yorgunluk halsizlik - Koltuk altındaki ve kasıklardaki bezlerde şişlik ve ağrı - Deride morumsu lekeler ağızda pamukçuk Tedavi: Henüz yok Korunma: Aşı geliştirilemediği için bireysel korunma önemlidir ![]() ![]() * Bilinmeyen kişilerle cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalı ya da mutlaka sağlamlığından emin olduğunuz prezervatif (kaput kondom) kullanılmalıdır ![]() * Başkasının kullandığı enjektörler asla kullanılmamalı enjektörler mutlaka tek kullanımlık olmalı ve kullanıldıktan sonra atılmalıdır ![]() * Kim olursa olsun başkasının kullandığı diş fırçası ve jilet kullanılmamalıdır ![]() AIDS * Sosyal öpüşme tokalaşma aynı odayı aynı koltuğu paylaşmakla bulaşmaz; * Sivri sinekle bulaşma henüz ispatlanamamıştır ![]() * Aynı tabağı paylaşmakla çatal-kaşıkla bulaşmaz ![]() HEPATİT B (Serum Hepatiti): Bu da cinsel ilişki ve kan yoluyla bulaşır ![]() ![]() Halsizlik yorgunluk hafif ateş baş ağrısı gibi grip benzeri belirtilerle başlar ![]() ![]() Tedavisi: Yatak istirahati ve dengeli beslenme şarttır ![]() ![]() Korunma: Hepatit B aşısı ile korunmak mümkündür ![]() ![]() ![]() Hepatit A (Enfeksiyöz hepatit): Bulaşımı: Hijyen koşullarının iyi olmadığı yerlerde görülür ![]() ![]() Hepatit B�deki belirtiler aynen görülebilir ![]() ![]() Tedavi: Hepatit B ile aynıdır ![]() Korunma: Hijyenik koşullara uyulmadığını düşündüğünüz yerlerde yemek yemeyin özellikle Fast-Food türü (et içeren) yiyeceklerden kaçının ![]() ![]() Tüberküloz (verem TBC): Hasta kişinin öksürmesi veya balgam çıkarması sonucunda damlacıkla yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() En iyi önlem kişilerin ulu orta balgam çıkarıp sokağa tükürmelerini engellemektir ![]() ![]() ![]() Uyuz: Pire bit gibi parazitlerle yayılır ![]() ![]() Bulaşımını önlemek için başkalarının giysilerini tarağını yatağını paylaşmaktan kaçının ![]() Uyuz etkeni 40-50 °C de öldüğünden giysiler kaynatıldığında temizlenir ![]() ![]() Bit: Genelde pis insanlarda görüldüğü söylense de bu genel kural değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Kwell solüsyonu ile önerildiği şekilde saçlar yıkanır ve sık dişli (veya pamuk destekli) tarakla taranır ![]() ![]() Bitin sirkesini kepekten ayırabilmenin yolu; kepek saçtan kolaylıkla ayrılıp düşerken sirke saça yapışmıştır ve zorlukla uzaklaştırılır ![]() SU İLE BULAŞMA: Patojen mikroorganizmalar suya enfekte kişilerin salgı ve atıklarıyla gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suyun temizliğinden emin değilseniz kaynatın; fokurdamaya başladıktan sonra 10 dakika kaynatıldığında mikroplar ölür ![]() Suyu temizlemek üzere klorlama da yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Kireç kaymağından toz veya sıvı oluşuna göre aşağıda belirtildiği şekilde ANA ÇÖZELTİ (%1�lik ) hazırlanır: 1 lt su + 15 gr TOZ kireç kaymağı 1 lt su + 40 gr SIVI kireç kaymağı 2- Ev işlerinde kullanılan klorlu su preparatlarından ( klorak vb ): 1 lt su + 250 ml klor içeren sıvı % 1� lik bu ana çözeltiden : 1 lt suya 3-5 damla konur 20 dakika bekletilir 1 ton suya 150-250 ml konur 20 dakika bekletilir Bu sular içilebilecek kadar dezenfekte edilmiştir ![]() Barsak hastalıkları salgınlarında (kolera tifo vb) sebzelerin yıkanması için içme suyu dezenfeksiyonu için kullanılan miktarların 10 misli klorlama yapılır ![]() ![]() 3-İyot ta dezenfektan olarak kullanılabilir ![]() İyotun sudaki %2�lik çözeltisinden 2 damla 1 lt suya damlatılır ![]() DİKKAT: Eczanelerde satılan klor içeren tabletlerin kullanımı daha pratiktir ![]() SÜT İLE BULAŞMA: Hasta veya görünürde sağlam hayvandan sütle uğraşan insanların ellerinden veya kaplardan ya da süt kaplarını temizlemek için kullanılan sulardan süt ile bulaşma ortaya çıkabilir ![]() ![]() Açık alınan sütler içilmeden önce mutlaka fokurdamaya başladıktan sonra (TBC ye karşı) 10 dakika kaynatılmalıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|