Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fransaya, kanuninin, mektubu

Kanuni'nin Fransa'ya Mektubu

Eski 07-10-2007   #1
virüs

Kanuni'nin Fransa'ya Mektubu

Fransa Kralı I Fransuva (François), İspanya Kralı Şariken ile yaptığı Pavie Savaşı'nda esir düşmüştü şariken onu Madrid Kalesi'ne hapsetti Fransuva, Kanuni Sultan Sülayman Hana bir mektup göndererek ve yalvararak yardım istedi
Kanuni 6 Aralık 1525 yılında Fransuva'ya bir mektup gönderdi Padişahın Fransa'yı nasıl gördüğünü anlatması bakımından mektup enteresandır
mektup'ta bu şöyle deniliyor:
"Ben ki, Akdeniz'in ve Karadeniz'in ve Rumeli'nin ve Anadolu'nun ve Karaman'ın ve Rum'un ve Dulkadir Vilayeti'nin ve Diyarbakır'ın ve Kürdistan'ın ve Acem'in ve Şam'ın ve Halep'in ve Mısır'ın ve Mekke'nin ve Medine'nin ve Kudüs'ün ve bütün Arap diyarının ve Yemen'in ve daha nice memleketlerin-ki yüce atalarımın ezici kuvvetleriyle fethettikleri ve benim dahi ateş saçan zafer kılıçımla fetheylediğim nice diyarın-sultanı ve padişahı Sultan Beyazid Han oğlu, Sultan Selim Han oğlu, Sultan Süleyman Hanım,
Sen ki, Françe vilayetinin kralı Françesko'sun
Sultanların sığınma yeri olan kapıma, adamın Frankipan ile mektup gönderip, memleketinizin düşman istilasına uğradığını, halen hapiste olduğunuzu bilirip, kurtulmanız hususunda bu taraftan yardım ve medet istemişsiniz Her ne ki demiş iseniz, benim yüksek katıma arz olunup, teferruatıyla öğrendim
Padişahların bozguna uğraması ve hapsedilmesi acayip değildir Gönlünüzü hoş tutup, hatırınızı inciltmeyiniz Bizim ulu ecdadımız, daima düşmanı kovmak ve memleketler fethetmek için seferden geri kalmamıştır Biz dahi onların yolundan yürüyüp, her zaman memleketle ve kuvvetli kaleler fetheyleyip, gece, gündüz atımız eğerlenmiş ve kılıcımız kuşanılmıştır Allah hayırlar versin ve iradesi neyse o olsun Bunun dışındaki vaziyet ve haberleri adamınızdan sorup öğrenesiniz"

alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-10-2007   #2
Ergenekon

"Ben ki, Akdeniz'in ve Karadeniz'in ve Rumeli'nin ve Anadolu'nun ve Karaman'ın ve Rum'un ve Dulkadir Vilayeti'nin ve Diyarbakır'ın ve Kürdistan'ın ve Acem'in ve Şam'ın ve Halep'in ve Mısır'ın ve Mekke'nin ve Medine'nin ve Kudüs'ün ve bütün Arap diyarının ve Yemen'in ve daha nice memleketlerin-ki yüce atalarımın ezici kuvvetleriyle fethettikleri ve benim dahi ateş saçan zafer kılıçımla fetheylediğim nice diyarın-sultanı ve padişahı Sultan Beyazid Han oğlu, Sultan Selim Han oğlu, Sultan Süleyman Hanım,
Ben buyum işte

Sen ki, Françe vilayetinin kralı Françesko'sun
sen o kadarsın

ve ilginç bir anekdot vereyim

Kanuni'nin bu mektubundan sonra fransada yüz sene dans yapılmamıştır
tam 100 sene tam 100 sene

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-10-2007   #3
TEMUR38

süper güsel bi paylaşım daha önce okumuştum
:43:43BLACKROSE <3
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com