Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenmenin, çürümesine, diş, karşı, önemi

Diş Çürümesine Karşı Beslenmenin Önemi

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Diş Çürümesine Karşı Beslenmenin Önemi




Diş Çürümesine Karşı Beslenmenin Önemi

Değişik beslenme alışkanlıkları olan halklar arasında yapılan istatistikler beslenmenin diş çürüklerinin oluşma-sında önemli bir rol oynadığını göstermistir Beslenme düzenleri doğal besin-lere dayanan topluluklarda, diş çürükle-rinin sıklığı belirgin ölçüde düşüktür Avrupa'da II Dünya Savaşı sırasında diş çürümelerinin azaldığı görülmüştür Ama savaştan sonra gene savaş önce-sindeki orana ulaşılmış ve savaşın ar-dından dört beş yıl geçtikten sonra bu oranın daha da yükseldiği belirlenmiş-tir

Savaş yıllarındaki azalma büyük olasılıkla doğal besinlere dayalı beslenmeyle ilişkilidir Sonraki artış ise 1944-48 arasında doğanlarda, ekonomik bu-nalım sonucu gelişen yaygın raşitizme bağlı olabilir Diş çürümesinde, katı ve sıvı besinler arasındaki oran, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hatta coğrafi, jeolojik, ekonomik ya da toplumsal du-rum bile etkili olabilir

Sert ve çiğ gıdaların dişlerde temiz-leyici etkisi vardır Bunlar ayrıca dişle-rin destek dokularını da güçlendirir İş-lenmiş ve yumuşak gıdaların beslenme-deki oranının yükselmesi çiğneme işle-vini azaltarak hem diş çürümesinde ge-nel bir artışa, hem de yakın zamana de-ğin sağlamlığım koruyan kesicidişlerde çürüklerin görülmesine neden oldu Belli bir sertliği olan yiyeceklerin çiğ-nenmesi, kesicidiş uçlarının ve burada-ki pürüzlerin aşınmasına yol açarak za-manla çiğneme yüzeylerini düzleştirir ve besin artıklarının birikerek çürüme sürecini başlattığı noktaları ortadan kal-dım Uygar toplumlarda sert ve çiğ gı-dalarla beslenen halklarda görülen tipik aşınmış dişlere rastlamak giderek zor-laşmaktadır

Karbonhidratlarca zengin bir bes-lenmenin de çürük oluşumunu kolay-laştırdığı bilinir Uzun süre çürüklerin başlıca nedeni olarak şekerin mayalan-masından oluşan asitler gösterilmiştir Günümüzde çürüme etkenlerinin çok daha çeşitli olduğu bilinmektedir Bu süreci yaratan nedenler çok değişiktir ve uzmanlar arasında hâlâ tartışma ko-nusudur



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.