Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
makarnayı, tanıyoruz

Makarnayı Ne Kadar Tanıyoruz

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Makarnayı Ne Kadar Tanıyoruz




Makarnayı Ne Kadar Tanıyoruz?

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Mustafa Bayram halkın makarna pişirmeyi ve makarna çeşitlerini yeterince bilmemesinden Türkiye’de üretilen makarnanın iç piyasada yeterince tüketilemediğini söyledi

Bayram AA muhabirine yaptığı açıklamada aperatif garnitür salata fast-food ve diğer birçok formda değerlendirilebilen makarnanın dengeli beslenmeyi hedefleyen tüketici grupları için vazgeçilmez gıda maddelerinden olduğunu belirtti Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayının diğer buğday türlerine göre protein olarak daha zengin karbonhidrat seviyesinin ise daha düşük olduğunu ifade eden Bayram şöyle konuştu:

”Mineraller ve vitaminler bazında da zengin olan makarnanın sahip olduğu besinsel lifleri sayesinde bağırsak kanseri de engellenmektedir Makarnadaki besinsel lif miktarı undan 16 ıspanaktan 165 domatesten 36 ve turptan 22 kat daha fazladır Çok düşük seviyede yağ içerdiği için zannedildiği gibi kiloya neden olmayan makarna diyetlerde bile kullanılabilir Makarna glisemik indeksi düşük olduğu için vücutta yüksek oranda yağ ve şeker depolanmasını önler Makarna aynı zamanda sindirimi kolay bir üründür

Bayram makarnanın içerdiği kompleks karbonhidratlardan dolayı pişirilmesi sırasında ağırlığının 2-3 katı kadar suyu bünyesinde tuttuğunu ve artan hacimden dolayı midede doygunluk hissi verdiğini ifade etti Bir porsiyon makarna yenildiği zaman vücuda su alınmış olduğunu ve makarnada bulunan besinsel liflerin bağırsakta hacim oluşturmasıyla birlikte vitamin ve minerallerin emilmesini kolaylaştırdığını belirten Bayram şöyle devam etti: ”Bugün İtalya’da makarna pişirmek için yaklaşık 10 bin çeşit reçete vardır Diğer ülkelerin kullandıkları diğer reçeteler de dahil edildiğinde bu sayı çok büyük değerlere çıkmaktadır Her toplum makarnayı kendi zevkine uygun olarak pişirmektedir Ülkemizde ise halkımızın makarna pişirmeyi ve makarna çeşitlerini yeterince bilmemesi nedeniyle üretilen makarna iç piyasada yeterince tüketilmiyor



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.