Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenmek, dengeli, düzenli, önemlidir

Dengeli Ve Düzenli Beslenmek Neden Önemlidir?

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dengeli Ve Düzenli Beslenmek Neden Önemlidir?




Dengeli ve düzenli beslenmek neden önemlidir?

Dengeli Beslenme, daha uzun yaşamak, genç kalabilmek insanların hep ilgisini çekti ve bunların beslenme ile olan ilişkileri beslenme bilimini oluşturdu Beslenme ve sağlık bilimlerindeki gelişme birçok yeni kavram ve tarzlar ortaya koyduÖzellikle de gelişmiş ülkelerde sağlıklı beslenme konusunda araştırmaların sürmesi ve neredeyse hergün beslenme bilimine ait yeni yeni öneriler açıklanması artık kafaları karıştıracak hale geldi Bunun sonucunda ise kalsiyum katkılı sütler, az yağlı ürünler, düşük kalorili yiyecekler, enerji veren içecekler gibi birçok ürün ortaya çıktı



Alıntı Yaparak Cevapla

Dengeli Ve Düzenli Beslenmek Neden Önemlidir?

Eski 10-16-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dengeli Ve Düzenli Beslenmek Neden Önemlidir?




Dengeli ve Düzenli Beslenme Nedir?

Yaşamın devamlılığı için en önemli işlev olan beslenme, toplumumuzda fazla üzerinde düşünülmeyen ve genel ruh ve beden sağlığımıza olan etkileri göz ardı edilen bir konudur

Çocuklukta kazanılan alışkanlıkların ömür boyu devam ettiği ve damak zevkinin alışkanlıklara bağlı olduğu bir gerçektir Bu nedenle gerek yetersiz ve tek yönlü gerekse aşırı beslenmenin çok yönlü zararları göz önüne alınarak hayatımızın sonuna kadar devam edecek dengeli bir beslenme alışkanlığının kazanılması gerekmektedir Dengeli beslenmenin herkes tarafından bilinen kurallarından bahsedelim:

Dengeli ve Düzenli Beslenmenin Kuralları

a) Çok yönlü beslenmeye dikkat etmeliyiz :Bitkisel yiyecek ve içeceklerden bol miktarda hergün alınmalıdır Bunlar sebze, meyve, hububat,patatestir Hazırlanırken az yağ ile hazırlanmalıdır Azda olsa hayvansal ürünlerden de alınmalıdır

Protein ,yağlar, karbonhidratlar, vitaminler ve minareler bütün yiyeceğimiz içeceğimiz besin kaynaklarında değişik oranlarda bulunur Bunun için besin maddelerinin vücuda dengeli olarak alınabilmesi yiyecek ve içeceklerimizin çok çeşit olması ile sağlanır

b) Hububat ürünlerinden müsli,ekmek,öğütülmemiş undan yapılan makarna, priniç, bisküvi ve patates gibi besinlerden yemeye özen göstermeliyiz:

Bu besinlerin uzun bir süre tok tutacağı için kan şekeri düzeyini dengeler, yüksek kollestrolü düşürür,hazmı kolaylaştırırPatatesinde faydası çoktur ama yağlı patates kızartması, cips ya da kroket yerine haşlanarak hazırlanan patates tüketilebilir Püresi de yapılabilir

c) Her gün 5-6 defa meyve ve sebze tüketmeliyiz : Sebze ve meyvelerde bulunan bol miktardaki vitamin ve minareler vücudumuz için çok faydalıdır Her gün çiğ veya haşlanmış sebze ve salata ve 2 porsiyon taze meyve önerilirPosalı gıdalar olduklarından da ayrıca bir önem taşırGünde 600 gram meyve ve sebze yememiz bizler için çok önemlidir

d) Süt ve süt ürünlerinden her gün, haftada bir kez de balık tüketmeliyiz: Süt ve süt ürünlerinin az yağlı olanı tercih edilmeli bol bol tüketilmeli, Her gün az yağlı 250 gram süt ve az yağlı 3 dilim beyaz peynir, haftada bir kez balık ve haftada bir kez en fazla 300-600 gram arası et , haftada en çok 3 yumurta ve etsiz yekler tercih edilir

Fazla tüketilen et, salam, yumurta vücutta purin, tuz ve kolestrol yükselmesine neden olacağı için zararı büyüktür

Süt ve süt ürünleri bol miktarda protein, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve daha başka bir çok vitamin içerirler Özellikle kemiklerin taşı olarak kabul edilen kalsiyumun vücuda alınması için bol miktarda tüketmeyizYani 13-15 yaşa arasında çocukların günlük kalsiyum ihtiyacı 1200 mg’dir

e) Gıdalarımızı az yağlı ve yiyeceğimiz yemeklerde az yağ kullanmalıyız:

Yiyeceğimiz sucuk ve salam çeşitlerinde yağsız olanını seçmeliyiz Peynirde yağ oranı ise %45’ kadar olanlar terci edilmelidir

Tereyağ, margarin yerine ekmeğin üzerine hardal yada salça sürülebilir Salam yada peynir yerine ise ,taze domates veya salatalık tercih edilebilir Salata sosları yerine yoğurt kullanılabilir

2 yada 3 porsiyon salataya sadece 1 kaşık bitkisel yağ kullanılmalıdırFazla yağ kullanılmayacak şekilde pişirilmelidirYani yağsız tavada,fırında alimunyum folyeye sararak

Fazla yağlı yediğimizde kan yağlarımızın yükselmesine ve kalp ve damar hastalığına sebep olur Günde en fazla 70-90 gram yağ tüketilmelidir

f) Yiyeceğimiz besinleri doğru hazırlamaya dikkat etmeliyiz : Uzun süre pişirilmesi, pişen yemeklerin tekrar tekrar ısıtılması , yemek yaparken çok su kullanılması besinlerin vitamin ve madensel maddeler açısından kayba uğramasına neden olur Izgara, buğulama veya az su ve az yağla pişirilen yemeklerde vitamin kaybı daha azdır

g) Şekeri ve tuzu mümkün olduğunca az kullanmalıyız : Şeker , çikolata pasta ve gofret gibi tatlı besinlerimizden az miktarda alınmalı ve yedikten hemen sonra dişlerimiz fırçalanmalıdır

Şeker dişlerin çürümesine, fazla kilo almaya neden olduğundan ve yeterli mineral ve vitaminler içermediğinden fazla miktarlarda alınması tavsiye edilmez

Ayrıca şekerli içeceklerden de uzak durulmalıdır Fazla miktarda alınan tuz ise, yüksek tansiyon, gastrit ve l-mide kanserine yol açabileceğinden alınması tavsiye edilmez

Daha çok taze ve az işlenmiş gıdalar yenilmeli; daha az hazır gıdalar (hazır çorbalar, soslar, hazır et ve balık ürünleri ) ve dondurulmuş gıdalar tüketilmelidirZira hazır gıdalar daha fazla tuz içerirler

Sofra tuzu olarak , günde en fazla 5 gram iyotlu tuz kullanılmalıdır

h) Bol sıvı almalıyız : Su maden suyu, şekersiz bitki ve meyve çayları , sulandırılmış meyve suları(konsantre olmayan) ve sebze suları bol miktarda tüketilmelidirKonsantre meyve suları , limonata ve kolalı içeceklerin içilmemesi, ayrıca siyah çay ve yeşil çay, kahve diyet içeceklerin fazla içilmemesi tasfiye edilir

Su vücut ısısını düzelediğinden , özellikle çocuklar , yaşlılar ve spor yapanların bol sıvı almaları ayrıca önemlidir

ı) Yemeklerinizi lezzetli ve besin değeri kaybolmayacak şekilde pişiriniz: Işık, oksijen , ısı ve su gıdalarının besleyici değerini azaltırlar Bu yüzden aşağıda belirtilen kurallara dikkat edilmelidir

Dengeli Beslenmek için Kurallar

Meyve sebzeler taze olarak yenmeli

Soğuk ve karanlık yerlerde muhafaza edilmeli

Yemeden az önce hazırlanmalı

Akar suda yıkanmalı ( suya ıslayıp bırakılmamalı)

Büyük parçalar halinde doğranmalı (mümkünse bıçak yerine elle kopararak )

Çiğ yenilecekse, hemen sosu ile karıştırılmalı

Kısa sürede kapalı tencerede pişirilmeli

Az suda pişirilmeli

Yemekler piştikten sonra sıcak kalması için ocakta bekletilmemeli, Bırakın soğusun , yeniden ısıtırsınız

Yemeklerde bol miktarda taze yeşillik tüketelmeli

Pişmiş sebze yemeklerinin üzerine doğranan taze çiğ gıdalar besleyici değerini artırır

Yavaş yavaş ve sindirerek yemeye dikkat ediniz

Fazla kilolarımıza dikkat edip spor yapmalıyız


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.