![]() |
Dengeli Ve Düzenli Beslenmek Neden Önemlidir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dengeli Ve Düzenli Beslenmek Neden Önemlidir?Dengeli ve düzenli beslenmek neden önemlidir? Dengeli Beslenme, daha uzun yaşamak, genç kalabilmek insanların hep ilgisini çekti ve bunların beslenme ile olan ilişkileri beslenme bilimini oluşturdu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dengeli Ve Düzenli Beslenmek Neden Önemlidir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dengeli Ve Düzenli Beslenmek Neden Önemlidir?Dengeli ve Düzenli Beslenme Nedir? Yaşamın devamlılığı için en önemli işlev olan beslenme, toplumumuzda fazla üzerinde düşünülmeyen ve genel ruh ve beden sağlığımıza olan etkileri göz ardı edilen bir konudur ![]() Çocuklukta kazanılan alışkanlıkların ömür boyu devam ettiği ve damak zevkinin alışkanlıklara bağlı olduğu bir gerçektir ![]() ![]() Dengeli ve Düzenli Beslenmenin Kuralları a) Çok yönlü beslenmeye dikkat etmeliyiz :Bitkisel yiyecek ve içeceklerden bol miktarda hergün alınmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Protein ,yağlar, karbonhidratlar, vitaminler ve minareler bütün yiyeceğimiz içeceğimiz besin kaynaklarında değişik oranlarda bulunur ![]() ![]() b) Hububat ürünlerinden müsli,ekmek,öğütülmemiş undan yapılan makarna, priniç, bisküvi ve patates gibi besinlerden yemeye özen göstermeliyiz ![]() Bu besinlerin uzun bir süre tok tutacağı için kan şekeri düzeyini dengeler, yüksek kollestrolü düşürür,hazmı kolaylaştırır ![]() ![]() ![]() c) Her gün 5-6 defa meyve ve sebze tüketmeliyiz : Sebze ve meyvelerde bulunan bol miktardaki vitamin ve minareler vücudumuz için çok faydalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() d) Süt ve süt ürünlerinden her gün, haftada bir kez de balık tüketmeliyiz ![]() ![]() Fazla tüketilen et, salam, yumurta vücutta purin, tuz ve kolestrol yükselmesine neden olacağı için zararı büyüktür ![]() Süt ve süt ürünleri bol miktarda protein, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve daha başka bir çok vitamin içerirler ![]() ![]() ![]() e) Gıdalarımızı az yağlı ve yiyeceğimiz yemeklerde az yağ kullanmalıyız: Yiyeceğimiz sucuk ve salam çeşitlerinde yağsız olanını seçmeliyiz ![]() ![]() Tereyağ, margarin yerine ekmeğin üzerine hardal yada salça sürülebilir ![]() ![]() ![]() 2 yada 3 porsiyon salataya sadece 1 kaşık bitkisel yağ kullanılmalıdır ![]() ![]() Fazla yağlı yediğimizde kan yağlarımızın yükselmesine ve kalp ve damar hastalığına sebep olur ![]() ![]() f) Yiyeceğimiz besinleri doğru hazırlamaya dikkat etmeliyiz : Uzun süre pişirilmesi, pişen yemeklerin tekrar tekrar ısıtılması , yemek yaparken çok su kullanılması besinlerin vitamin ve madensel maddeler açısından kayba uğramasına neden olur ![]() ![]() g) Şekeri ve tuzu mümkün olduğunca az kullanmalıyız ![]() ![]() Şeker dişlerin çürümesine, fazla kilo almaya neden olduğundan ve yeterli mineral ve vitaminler içermediğinden fazla miktarlarda alınması tavsiye edilmez ![]() Ayrıca şekerli içeceklerden de uzak durulmalıdır ![]() ![]() Daha çok taze ve az işlenmiş gıdalar yenilmeli; daha az hazır gıdalar (hazır çorbalar, soslar, hazır et ve balık ürünleri ) ve dondurulmuş gıdalar tüketilmelidir ![]() ![]() Sofra tuzu olarak , günde en fazla 5 gram iyotlu tuz kullanılmalıdır ![]() h) Bol sıvı almalıyız : Su maden suyu, şekersiz bitki ve meyve çayları , sulandırılmış meyve suları(konsantre olmayan) ve sebze suları bol miktarda tüketilmelidir ![]() ![]() Su vücut ısısını düzelediğinden , özellikle çocuklar , yaşlılar ve spor yapanların bol sıvı almaları ayrıca önemlidir ![]() ı) Yemeklerinizi lezzetli ve besin değeri kaybolmayacak şekilde pişiriniz: Işık, oksijen , ısı ve su gıdalarının besleyici değerini azaltırlar ![]() ![]() Dengeli Beslenmek için Kurallar Meyve sebzeler taze olarak yenmeli ![]() Soğuk ve karanlık yerlerde muhafaza edilmeli ![]() Yemeden az önce hazırlanmalı Akar suda yıkanmalı ( suya ıslayıp bırakılmamalı) Büyük parçalar halinde doğranmalı (mümkünse bıçak yerine elle kopararak ) Çiğ yenilecekse, hemen sosu ile karıştırılmalı Kısa sürede kapalı tencerede pişirilmeli Az suda pişirilmeli Yemekler piştikten sonra sıcak kalması için ocakta bekletilmemeli, Bırakın soğusun , yeniden ısıtırsınız ![]() Yemeklerde bol miktarda taze yeşillik tüketelmeli Pişmiş sebze yemeklerinin üzerine doğranan taze çiğ gıdalar besleyici değerini artırır Yavaş yavaş ve sindirerek yemeye dikkat ediniz Fazla kilolarımıza dikkat edip spor yapmalıyız ![]() |
![]() |
![]() |
|