10-15-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
0-6 Yaş Cinsel Eğitimi Çocuklarda Cinsel Eğitim
Bebeğin dünyaya gelişinde babanın rolünün ne oldu-ğu ve babanın ne gibi bir katkısının olduğu genellikle beş yaşından sonra sorulur Çocuğunuz böyle bir soru sordu-ğunda, ayrıntıya girmeden, eveleyip, gevelemeden net bir cevap verebilirsiniz Ancak kızarıp, bozarıp, utanarak ve kekeleyerek konuşursanız çocuğun merak etmesini kamçı-lamış olursunuz Basitçe "bebek tohumlarından biri anne-dedir, biri de babadadır Anne ile baba birbirlerini sevdiği ve bebek istediği zaman birbirlerine sarılırlar, bu arada ba-banın tohumu babanın pipisinden annenin karnına geçer Tohumlar orada birleşir, yavaş yavaş büyür ve bebek olu-şur" diye bilirsiniz Bu satırları okuyan anne-babalara ses-lenmek istiyorum, hiç merak etmeyin çocuğunuz bunu öğ-rendi diye hemen denemeye kalkışmaz Ayrıca kalkışsa da pek önem taşımaz Bu çağlarda dokturculuk, sünnetçi-lik ve evcilik oyunları sık oynanan oyunlardır Tabii ki bu oyunların gerçek amacı yetişkin kadın-erkek ilişkilerini oyunlaştırarak denemek ve bu arada cinsel bölgelere kaça-mak bakışlardır Eğer çocuğunuzu komşunun çocuğu ile evcilik oyunu bahanesi ile cinsel flörtleşme eylemi içinde yakalarsanız lütfen telaşlanmayın Unutmayın ki böyle şeyler sık sık olur, belki siz de çocukluğunuzda böyle şey-ler yapmıştınız Telaşlanıp, bağırıp çağırırsanız, ortalığı velveleye verirseniz çocuğunuzun suçluluk duygularına kapılmasına ve belki de ruhsal sorunlar içine girmesine ne-den olabilirsiniz Elbette bunları söylerken böyle bir du-rumda hiç tepki göstermeyin ve boşverin gitsin, demek is-temiyorum Muhakkakki çocuğunuzu karşınıza alıp konuşacaksınız Ondan merak ettiklerini sormasını, duygu ve düşüncelerini açıklamasını istersiniz Sonunda da durum hakkında kendi değerlendirmelerinizi iletirsiniz Ço-cuğunuza, "kızım (oğlum) merak ettiğin şeyleri anlıyorum, yaptığınız şeyi de anladım Sana kızmıyorum ama yaptığı-nı da onaylamıyorum Çünkü bu gibi şeyler ancak yetiş-kinlerin, örneğin evlilikte yapacağı şeylerdir Bundan son-ra merak ettiğin şeyleri bana sorarsan, emin ol ki sana arkadaşından daha iyi yanıt veririm" diyebilirsiniz Ancak, bazen her şey bu kadar basit olmayabilir Olumsuz aile ilişkilerinin ürünü, olumsuz davranış özelliklerine sahip bir komşu çocuğunun oğlunuzu (kızınızı) baştan çıkarması da söz konusu olabilir Böyle bir durumda o olumsuz kom-şu çocuğuna karşı çaktırmadan bir ambargo koymanız ge-rekebilir Bu ambargo, "o çocukla konuşman yasak" şek-linde değil de "şu çocukla arkadaşlık yapmandan daha çok hoşlanıyorum" biçiminde olursa daha etkili olur Unutma-yın ki, yasalar daima karşıt yönde isteği kamçılar
Anaokulu döneminde karşılıklı flörtleşmeler olabilir Birbirlerinin sevgilisi olurlar veya evleneceğiz diyebilirler Anne-babaların gülümseyerek baktıkları bu olay çok nor-maldir Kız çocukları biraz daha erken geliştikleri için da-ha aktif olabilirler Veya başka bir deyişle biraz daha fin-girdektirler (Laf aramızda belki de benim sadece bir oğlum olduğu için kız çocuklarına karşı büyük bir sempa-tim var Bu nedenle "kız çocukları fingirdektir" değerlen-dirmesini yapmış olabilirim)
Anaokulu çağındaki bu flörtleşmeler üzerine ailenin tavrı ne aşın alkışlayıp abartma, ne de ayıplama şeklinde olmalıdır Zaten aslında da bu durum sempati ile gülümsenilecek bir olaydır Ancak çocuk sizin sempati ile yaklaştı-ğınızı, alaya alınmadığını, sizin tarafınızdan anlaşıldığını ve sizden kabul gördüğünü hissedebilmelidir
Yine bu dönemde (aslında her dönemde) dikkat edil-mesi gereken diğer bir konu da çocukların cinsel ilişkiye şahit olması ile ilgilidir Tabii ki çocuk anne-babasının ya-tağında veya odasında yatmamalıdır Kesinlikle ayrı bir odada ve kendi yatağında yatmalıdır Bu ayrı yatma işi bebeklikten başlamalıdır Çocuk yattıktan sonra gece yansı olan bir cinsel ilişkide genellikle pek tehlike yoktur
Ama bazen bir pazar günü öğleden Sonra da insanın canı sevişmek isteyebilir İşte böyle durumlarda kesinlikle çok dikkatli olunmalı ve kapı kilitlenmelidir Ancak insan-ların dalgınlık halleri olabilir ve bazen sevişme sırasında yakalanabilir Bu gibi durumlarda çocuğa çocuğun anlıya-cağı bir şekilde yapılan açıklamalar çok önemlidir Elbette bu açıklama bağırmadan ve telaşa kapılmadan yapılmalı-dır Bu açıklamalar hem anne, hem de baba tarafından ya-pılmalıdır Çocuğun olay ile ilgili yorumu yakalanılan cin-sel ilişki pozisyonuna bağlı olarak değişebilir Eğer erkeğin üstte olduğu bir pozisyonda yakalamışsa babanın anneye kötü bir şey yaptığı yönünde korkular ortaya çıka-bilir Böyle bir durumda annenin ayrıca yapacağı bir açık-lama çok önemlidir Muayenehaneme gelenler ile yaptı-ğım görüşmelerde bu tür olayların hiç de az olmadığını görüyorum Bazen bizzat yakalama olmasa da anne-babanın sevişme seslerini duyarak yorumlar yapabilir Bu konuda psikoterapiye aldığım bir genç kızı anımsarım 22 Yaşındaki bu genç kız bir kaç erkek ile öpüşmüş, sevişmiş ancak hiç zevk almamıştı Öpüşme ve sevişme sırasında kendini hiç bir şekilde veremiyordu Kendi deyimiyle "buz gibi" oluyordu Zevk alıyormuş gibi rol yapmaya çalışsa da bu durumu erkek arkadaşları tarafından da farkedilmişti Bu durumunu aydınlatabilmek için girdiği terapide se-anslar ilerledikçe ilginç veriler elde ettik Genç kız ilkokul çağındayken babası Hakkari'de görevliymiş ve soğuk hava koşullan nedeniyle bütün aile aynı odada yatıyorlarmış Bu dönemde annesiyle babasının cinsel ilişki sırasında seslerini sürekli dinlediğini ve babasından iğrendiğini anımsadı Gerçekten de bağlantı çok açıktı
Anne-babanın çocuk ile banyoya girmesi elbette nor-maldir Bu banyo sırasında anne-babanın cinsel organlarını da görebilir Cinsellik olayı veya cinsel organlar ayıp, pis ve utanılıp kaçınılacak bir şey olmadığı için bu konuda doğal ve rahat davranmak en doğrusudur Tabii ki sizlerin anne-baba olarak rahat ve doğal davranışlarınız çocuğunu-zun ilerdeki cinsel yaşamına olumlu bir etki yaparak, bu konularda onunda rahat ve doğal olmasına zemin hazırlar Ancak bu konuda bazen çok bilmiş, aydın kişiler ölçüyü kaçırabilir Bu ölçüyü kaçırma konusunda örnek vermeyeceğim Ortalama toplumsal değer yargılan gözönüne alın-dığında, ne yazık ki bazı konularda toplum çocuklarımız-dan burada benim ifade ettiklerimden biraz daha farklı bir tutum bekliyor, içinde bulunulan topluma göre ortalama değer yargılan değiştiği için örnek vermedim Ancak top-lum öyle bekliyor diye çocuklarımıza yanlış olduğunu bil-diğimiz değer yargılarını kazandırmak hatalı olur Bilgili, ilerici ve aydın bir kişi olarak doğru yaptığınıza inanabilir-siniz Ama çocuğunuza kazandırdığınız değer yargılarının toplumun ortalama değer yargılarıyla çok aşın çelişmeme-si iyi olur Aksi takdirde çocuğun kafası karışır Örneğin 3-5 yaşlarında bir çocuk babasını işerken görebilir, illa da pipinin, saklanması gerekmez Banyoya da beraber girebilirsiniz
Ama 6-7 yaşlarına doğru çaktırmadan, biraz biraz örtünmek iyi olur Çocuk bazen anne ile babanın öpüştü-ğünü veya birbirlerine sanıldığını görebilir Aslında gör-melidir de Fakat tabii ki bu öpüşme ile sevişme öncesi ya-pılan ateşli öpüşmeleri kastetmiyorum Bunun ölçüsünü çok iyi ayarlamak gereklidir
|
|
|