![]() |
Alkolizm Ve Alkol Bağımlılığı Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Alkolizm Ve Alkol Bağımlılığı HakkındaAlkolizm ve Alkol Bağımlılığı Hakkında Psikodinamik yaklaşım kuramlarını, ilk çocukluk yıllarında şekillendirdiğini varsaydığı ruhsal güçlerin arasındaki dinamik dengeye dayandırır, insanın kendiliğini de temsil eden ego, içten gelen dürtü-leri (id) toplumun beklentilerini temsil eden süperegoyla dengeleye-rek kişinin ruhsal anlamda çevresiyle uyumlu biçimde yaşamasını sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bağımlılık için analitik yaklaşım, kullanılan maddenin [alkol] kim-yasal etkilerini, psikolojik bir gereksinimi karşılamak için arzuladıkları yolundadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Alkol sarhoşluğu, inhibisyonların ve gerçeği sınırlayıcı görüşlerin bi-linçten, içgüdülerden daha önce çıkmalarıyla karekterizedir; öyle ki içgüdü-sel eylemleri gerçekleştirme cesareti gösteremeyen bir kimse alkolün yardı-mıyla hem doyum hem de avunç bulur ![]() ![]() ![]() ![]() Alkolün etkileri yukarıdaki biçimiyle tanımlandığında, insanların süperegonun cezalandırıcı duygularına kapılmadan isteklerini ger-çekleştirebilmek için alkol aldıkları söylenebilir ancak niye bazılarının alkolik olduğu belli değildir ![]() Analitik kuram, bağımlılık ortaya çıkaran bireylerin çocuklukla-rında, oral dönemde, ruhsal zedelenmeler yaşadıklarını ve alkol alı-mının oral karakterlerinin, oral narsistik döneme bir gerilemesi oldu-ğunu savunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kişi tüm yaşamı boyunca hiç kimsenin kendisine vermediği gü-ven duygusunu alkolle bulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Temel güven duygusu ilk bir yaş içinde oluşur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Alkolizm Ve Alkol Bağımlılığı Hakkında |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Alkolizm Ve Alkol Bağımlılığı HakkındaGörüldüğü gibi analitik yaklaşım alkolizmin hastalık modelinin karşısında, gelişimsel faktörlerden yola çıkarak alkolizmi açıklama çabasındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben değersizim kimse beni korumuyor Ben değersizim bir işe yaramıyorum" İkinci cümleyi telkin eden biraz da suçluluk duygusudur, ilk cümle ld'den gelen temel libidinal isteğin temsilcisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yalnızca gelişimsel özelliklerin bu biçimde alkolizm tablosunu ortaya çıkarıp çıkarmayacağını bilemiyorum ![]() ![]() ![]() Bu yorumlar için öncelikle üzerinde durulması gereken, yalnızca gelişimsel etkenleri ele alıyor oluşudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastalık modeli bir taraftan da alkolizmin psikolojik açıdan incelenemez gibi algılanmasına neden olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alkolizm, birbirinden farklı birçok etken tarafından belirlenen di-namik sürecin ortak sonuçlar kümesiyse, bu etkenler içinde psikolo-jik yapılanma mutlak yeralmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|