![]() |
Uykusuz Gecelerin Sorumlusu Kurdeşen |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Uykusuz Gecelerin Sorumlusu KurdeşenUykusuz gecelerin sorumlusu Kurdeşen'e Alerji… Bu kelimeyi pek sık duyar olduk son yıllarda ![]() Alerjik nezle… Alerjik astım… —Güneşte kaldım her tarafım kızardı, kabardı ![]() —Çilek yedim, kaşıntıdan duramıyorum ![]() —Dondurma mı, aman beni perişan ediyor ![]() —Hapşırmaktan gözlerimi açmıyorum ![]() Farklı nedenler farklı alerjik durumlara neden olabilir ![]() ![]() Ürtiker “ısırgan otu döküntüsü” ve kurdeşen gibi bilinen alerjik bir deri döküntüsüdür ![]() ![]() ![]() Nedenleri Nelerdir? Akut Ürtiker’e en sık neden olanlar; —Evcil hayvanlar( kediler, köpekler, atlar) —Deniz mahsulleri(balıklar, kabuklu deniz hayvanları) —Kuruyemiş, meyve Süt ürünleridir —Bal arısı veya eşek arısı sokması Ürtiker’e neden olabilir —Antibiyotikler gibi alerjen ilaçlar, aspirin ![]() Yüksek Ateş veya Hepatit B gibi belirli viral enfeksiyonlar ve kan nakilleri ve aşılar da neden olabilir ![]() ![]() ![]() —Belli Paraziter hastalıklar, —Tansiyon ilaçları veya stres tetikleyicidir ![]() —Kronik Hastalıklar (idrar yolu enfeksiyonları, sinüzit, akciğer hastalıkları) Kronik ürtiker; derinin ısıya maruz kalması, soğuk, güneş ışığı, titreme veya basınç gibi fiziksel faktörler tarafından da tetiklenebilir ![]() ![]() ![]() —Tiroit hastalıkları —Kanser —LUPUS gibi bağışıklık sistemini tutan hastalıklar Ürtiker’i tetikleyebilir ![]() Belirtileri Nelerdir? Döküntüye bağlı bir sayıda kırmızı çevrilmiş cilt lezyonları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nedeni Nasıl Teşhis Edilir? Hastalarda iyi bir hastalık öyküsü sonrası, alerji testlerini içeren araştırmalar yanında diğer bahsi geçen hastalıkların araştırmaları yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alınması gereken Önlemler Nelerdir? Tetikleyici faktörler kaçının ![]() Bu nedenle: —Cildinizi serin tutun, egzersizden sakının ve ılık duş alın, —Cildinizi sakinleştirmesi için mentol krem uygulayın, —Tüm Aspirin ve Kodein içeren ilaçlardan kaçının, —Şu anda kullandığınız herhangi bir ilacın yan etkilerinin listesini okuyun, —Sodyum benzoat gibi koruyucular ve Tartrazine gibi gıda tatlandırıcılarından kaçının, Antihistaminiklerin yüksek dozlarda uygulaması altı haftaya kadarki uzun dönemlerde gerekli olabilir ![]() ![]() Alerji Testi yaptırmalı mıyım? Eğer gözlem ile sebep aydınlatılamazsa doktorunuz düşündüğü sebeplere ilişkin tahliller isteyecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak, Tedavi sorumlu etkenin ortadan kaldırılması ile başlamalıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|