Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Kişisel Gelişim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
okul, olmaz, usta, öğretici, öncesine

Okul Öncesine Usta Öğretici Olmaz

Eski 10-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Okul Öncesine Usta Öğretici Olmaz

Okul öncesine usta öğretici olmaz

Danıştay, okul öncesi kendi alanında usta öğretici görevlendirilemeyeceğine karar verdi

Danıştay Nöbetçi Dairesi, Eğitim Sen´in, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğünün 2 Temmuz 2009 tarihli "Kadrosuz Usta Öğretici Görevlendirilmesi" konulu genelgesi ile genelge ekindeki "2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılında Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Görevlendirilecek Kadrosuz Usta Öğreticilerle İlgili İş ve İşlemlere İlişkin Esaslar" ve "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Görev Alan Kadrosuz Usta Öğreticilerle İlgili İş Sözleşmesi"nin iptali ve yürütmesinin durdurulması için açtığı davayı sonuçlandırdı

Dava konusu genelge ile ilgili mevzuat hükümlerine bakıldığında, "öğretmenliğin, yükseköğrenime dayalı bir ihtisas mesleği olduğu" ve "öğretmenlerin seçilerek atandıkları"nın altı çizilen Danıştay kararında, usta öğreticilerin görevlendirilme ve çalışma usul ve esaslarının ise, 8 Haziran 2004 tarihli Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğiyle hükme bağlandığına dikkat çekildi

Kararda, "Bir kariyer meslek olarak öğretmenlerin seçimi ve atanmaları, ilgili hükümleri yukarıda da belirtilen yasalarla çok sıkı kurallara bağlanmış ve bu kurallarla Türk Milli Eğitiminin düzenlenmesinde esas olan amaç ve ilkelere ulaşmak hedeflenmiştir Dolayısıyla yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler dışında öğretmen görevlendirilmesi olanaksızdır" denildi

Danıştay 2 Dairesinin, usta öğreticilerle ilgili verdiği 16 Şubat 2009 tarihli yürütmeyi durdurma kararına atıf yapan nöbetçi daire, buna karşın Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğünün 15 Nisan 2009´da "Kadrosuz Usta Öğreticiler"konulu genelge yayımladığına, ancak bu genelgenin yürütmesinin de durdurulduğunu anımsattı

Kararda, "Bilindiği üzere yargı kararları, gerekçesi ile bir bütündür Danıştay 2 Dairesinin 16 Şubat 2009 tarihli kararı uyarınca davalı idare gecikmeksizin ihtiyacı karşılayacak ölçüde kadro tahsisi için çalışma yaparak okul öncesi öğretim kurumlarında kadrolu öğretmenler ile hizmetin yürütülmesinin, usta öğreticilerin ise ancak öğretmenlere yardımcı olarak görevlendirilmesinin temini gerekmekteyken, bu yönde yeterli çalışma yapılmaksızın tesis edilen dava konusu genelge ve eki işlemlerin yargı kararının uygulanmaması sonucunu doğurduğu, bu yönüyle hukuka ve mevzuata açıkça aykırı olduğu ve uygulanması halinde telafisi güç zararların doğmasına yol açacağı sonucuna varılmaktadır" denilerek, genelge ve ekindeki "esaslar" ile "sözleşme"nin yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildiği bildirildi

Bu karara, Milli Eğitim Bakanlığının itiraz etmesi durumunda dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna gidecek

Kaynak:Haber3

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com