10-15-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Erzincan Tulum Peyniri - Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri - Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Erzincan ekonomisinde önemli yeri oluşturan tulum peyniri, ülkemizce de tanınmış ve ilimizde olduğu gibi aranılan, tercih edilen ürünler grubunda yerini almıştır Kendisine has tadı olan tulum peynirimizin yapımı: Süt ince tülbentten yapılan süzekten süzülerek, kaynama derecesine gelinceye kadar ateşte ısıtılır Isıtılan süte, peynir mayası katılır ve peynir kazanı kalın bir örtüyle sarılarak, mayalanmaya bırakılır Mayalanan süt, süzeklere alınarak yüksek bir yerden asılır ve suyun peynirden ayrılması sağlanır Suyu süzülen peynir büyükçe iki taşın arasına konularak, kurumaya bırakılır 2-3 gün sonra, kelle haline gelen peynirler tuzlanarak yoğrulur Püre halini alan peynir içi temizlenmiş halde deri veya bidona kuvvetlice basılır Deri kalın bir iğne ile delinerek peynirin kalan suyu da akıtılır ve kurumaya bırakılır
Üreticiden güğümler ile Fabrikamıza gelen çiğ sütler, kalite kontrolden geçtikten sonra tartım ve filtrasyon işlemlerine tabi tutulur Daha sonra santrifüj pompalar arcılığı ile plakalı eşanjörlerden geçirilerek soğutulur ve depolama tanklarına alınır Depolama tanklarında tekrar kalite kontrolden geçen çiğ sütler standardize ve pastörize edilirler İstenilen sıcaklıkta pastörize edilen çiğ sütler mayalama sıcaklığına kadar soğutularak mayalama teknelerine alınır ve peynir mayası ile mayalanır Teleme belli bir süre sonunda, teleme kırma bıçakları kırılır ve telemeden kendiliğinden ayrılan su uzaklaştırıldıktan sonra suyun bir kısmının daha uzaklaştırılması için baskıya alınır İstenilen kuru maddeye ulaşan taze peynir tuzlanarak tekrar preslenir Bir süre preslenen taze tulum peyniri baskıdan alınarak harmanlanır ve büyük kütleler halinde ambalajlanır Olgunlaşmasını tamamlayantulum peynirleri küçük ambalajlar halinde paketlenir ve kalite kontrolden geçtikten sonra satışa sunulur
|
|
|