10-15-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Yemek Nasıl Pişirilir?
Sağlıklı Yemek Nasıl Pişirilir?
Sağlıklı yemek pişirmenin önemi
Sağlıklı yemek pişirmek için öneriler
Sağlıklı yemek nasıl pişirilir
Sağlıklı yemek pişirmenin önemi
Sağlıklı yemek pişirmek için öneriler
Yapılan bir araştırmaya göre; “Bugün hangi yemeği yapacağım” veya “ Ne yemek pişireceğim” sorusunu kendine soran ev hanımları oldukça strese girmekte olduğu tespit edilmiştir Her gün yemek pişirme işinin iç yüzüne bakıldığında kadınların işinin o kadarda kolay olmadığını erkeklerde görecektir Çünkü yemek yaparken önceliğin lezzet olduğunu düşünmek çok doğru değildir Yemek yaparken lezzet ve damak tadı kadar sağlıkta önemlidir Bir başka ifadeyle, sağlıklı yaşamın temel kaynağı sağlığa uygun koşullarda yemek pişirmektir
Uzmanların sağlık açısından önemini vurguladığı doğru yemek pişirmenin püf noktaları şunlardır:
Besinleri doğru pişiriyor musunuz?
Mutfakta daha düşük yağ ve kalori için sağlıklı beslenme genel ilkelerini ve evdeki çocukları da düşünerek 25 farklı öneri hazırladık
1 Sebze yemeği yaparken, bir kilo sebzeye iki yemek kaşığı sıvıyağ koyun Etli sebze yemeklerinde ise dışarıdan yağ ilavesi yapmanıza gerek yok
2 Pişirirken yağda kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında ızgara veya sulu ısıda pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz
3 Yemeklere lezzet vermek için sadece yağa ve sosa odaklanmayın Sebze ve baharatlarla farklı tatlar yaratın
4 Sos ve çorbaları krema yerine düşük yağlı sütle pişirin
5 Evde tuzu ve yağı daha az tüketmesi gereken birey varsa herkese aynı tencerede yemek pişirin Daha sonra bir miktar ayırıp tuz ve yağ ilave edin
Kurabiyeye Şeker Yerine Kuru Meyve
6 Kurabiye ve keklerde şeker yerine kuru meyve veya az miktarda pekmez deneyin
7 Dondurulmuş patatesi kızartmak yerine bir de fırınlayarak deneyin
8 Yemek pişirmeye zamanınız yoksa sebzeyi haşlayıp salataya karıştırın veya yoğurtla deneyin
9 Kek ve ya kurabiyelerde yağı azaltmak için yağsız süt tercih edin
10 Izgaranızı sadece et, tavuk ve balık için değil, domates, biber, kabak, mantar, soğan dahil diğer tüm sebzeler için deneyebilirsiniz
Tavuğu haşladıktan sonra yağını alın!
11 Tavaya yağ koymadan pişirme yapmak istiyorsanız biraz su damlatın ve kısık ateşte pişirme yöntemi uygulayın
12 Fırında yağsız pişirme için yağlı kağıttan faydalanın
13 Tavuğu haşladıktan sonra suyunu, üzerindeki yağı alıp daha sonra sebze veya çorbalarınıza ekleyebilirsiniz
14 Katı meyve veya sebze sıkacağından çıkan posayı keklerin içine koyarak posa tüketiminizi artırabilirsiniz
15 Bir yumurta ve iki yumurta beyazını karıştırın Tavaya yağ yerine çok az su koyup sebzelerle beraber pişirin
Canınız börek mi istedi?
16 Çay saati canınız börek isterse bir yufka içine üç yemek kaşığı lor peyniri, biraz maydanozla gözleme şeklinde dörde katlayın Bir tatlı kaşığı zeytinyağla üç yemek kaşığı light yoğurdu üzerine sürün ve teflon tavada hafif ateşte iki yüzünü pişirin
17 Pirinç yerine bulgur tercih edin Glisemik indeksi düşük olan bulgur, kan şekeri seviyenizi dengeler, içerdiği lif ve proteinler pirince göre daha yüksektir İki yemek kaşığı bulgur bir ince dilim ekmeğe eşittir
18 Hamurlu ve yağlı tatlılar yerine meyveleri fırınlayın veya kuru meyvelerle tatlı yapmayı deneyin
19 Meyve suyundan gelen kaloriyi azaltmak için sulandırın veya maden suyuyla karıştırın
20 Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın Kalori değeri düşük, su oranı yüksek olduğu için doyurucudur ve antioksidant kapasitesi yüksek
21 Et veya tavuğun yanına karbonhidrat içeren patates, pilav yerine kalorisi çok düşük olan mantarı seçin Soğan, domates ve taze sebzelerle sote edebilirsiniz
22 Patatesi kızartmak yerine fırında sütle pişirmek çocuklarınız için çok daha iyi bir seçimdir
23 Yulaf, kepek unu ve kuru meyvelerle kendi müslinizi hazırlayabilir, fındık, ceviz, badem ekleyebilirisiniz
24 Tarçın şeker ihtiyacını azaltır meyve salatası, bitki çayları ve sütünüzün içine eklemeyi deneyin
25 Evde mutlaka taze sebze ve meyve bulundurun Çocuğunuzun atıştırma alışkanlığı varsa salatalık, havuç ve minik domateslere farklı şekiller verin
|
|
|