Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
etinde, gizli, protein, tavuk

Tavuk Etinde Protein Gizli

Eski 10-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tavuk Etinde Protein Gizli




Tavuk Etinde Protein Gizli

Tavuk Etinde Protein Gizli

Tavuk Etinin Faydaları Neler?

Çocuk Gelişiminde Protein Alımı

Tavuk Etini pişirirken nelere dikkat etmeliyiz

Sağlıklı bir vücut için sağlıklı bir beslenme şart Bunun için ise yeterli oranda protein alımı gerekiyor Uzman Diyetisyen M Turgay Köse, protein bakımından oldukça zengin olan tavuğun barındırdığı besin öğelerinden pişirilme tekniğine kadar çok önemli bilgiler verdi

Çocuk Gelişiminde Protein Alımı Önemli

Tavuk, biyolojik değeri bakımından yumurta proteinlerinden sonra gelen en değerli et proteini özelliğine sahiptir Proteinler, hücre ve dokuların oluşmasını, büyüme ve gelişmeyi sağlar Vücut kaslarının ve organlarının gelişimini sağlar, vücut dokularının yenilenmesinde rol oynar, çocukların beyin gelişiminde çok önemli görevlerde yer alır 100 gr tavuk etinde 20 – 25 gram protein bulunur Ancak etler pahalı bir yiyecek olduğundan yoksul ailelerin yeteri kadar satın alması mümkün olmamaktadır

Tavukta Kırmızı Ete Oranla Daha Fazla Protein Var

Ülkemizde en çok koyun, sığır, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve av hayvanlarının etleri kullanılmaktadır Kanatlı hayvan etleri sığır ve koyuna göre daha az yağ içerir Doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de daha düşüktür Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler Buna karşılık demir içeriği daha azdır Ayrıca niasin, B2, B6 ve B12 vitaminleri bakımından da zengin besinler arasında sayılırlar

Protein içeren besinlerin çoğu aynı zamanda yağ da içermektedir Bu nedenle kırmızı et yerine, beyaz et tüketimine öncelik tanınması; kırmızı et seçiminde koyun ve kuzu eti yerine, az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır Derilerinin yenilmemesi koşulu ile özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti en yağsız et sınıfında yer aldıklarından çok daha sağlıklıdır

Pişirirken Sıcaklığa Dikkat!

Etler hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin hafif veya orta sıcaklıkta uzunca bir sürede pişirilmelidir Aksi takdirde çok yüksek sıcaklık et proteinlerini katılaştırarak suyunun kaybına ve lezzetinin azalmasına neden olmaktadır Bilhassa kuru sıcaklıkta pişirilen etlerde bu hususa dikkat edilmelidir

Yüksek sıcaklık derecesinde pişen etlerin protein ve bazı vitamin değerlerinde bir miktar azalma olabilir En çok zarar gören B1 vitaminidir Izgara yapılan etlerde etten damlayan sularla B12 vitamini ve folat kayıpları da olur Pişirme etin sindirimini kolaylaştırır, lezzetini artırır Haşlama ve ızgara yapılarak pişirilen tavuk etinin sindirimi, yağda kızarmış haline nazaran daha kolaydır Ayrıca yağda kızarmış veya ateşe çok yakın ızgara edilmiş tavuk etinde kanser yapıcı nitrozamin gibi zararlı kimyasallar oluşabilir Bu nedenle yanmış, kararmış olan kısımlarının yenilmemesi gerekir

Nasıl Saklanmalı?

Etin pişirme esnasında iç sıcaklığının 70◦C üstüne çıkması mikropların ölmesi bakımından gereklidir Pişirilen etler özellikle de tavuk eti oda sıcaklığında yarım saatten fazla bekletilmemelidir Ya hemen tüketilmeli ya da kalan kısmı buzdolabında saklanmalıdır Çünkü tavuk eti ve et içeren yemekler dışarıdan karışacak mikropların üremesi için iyi bir ortamdır

Genel anlamda protein değeri yüksek olan besinler bakterilerin üremesi için çok daha uygun yiyeceklerdir O nedenle protein değeri yüksek olan tavuk etinin de besin zehirlenmesi açısından potansiyel riskli besinlerden biri olduğu unutulmamalı, 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmamalı, buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalıdır

Tavuk Etinin Faydaları

Bol miktarda süt içip, yumurta ve tavuk eti yiyerek sağladığımız kaliteli ve dengeli beslenme, yeterli fizik güce ve sağlık şartlarına sahip olmamız ve beyin gücümüzü yüksek tutmamız bakımından hayati önem taşımaktadır

Tabloda görüldüğü gibi en yüksek biyolojik değere sahip olan gıda yumurta olup, daha sonra süt ve tavuk eti gelmektedir

Çeşitli gıda maddelerinde proteinin biyolojik değeri

Gıda Türü Proteinin biyolojik değeri

Yumurta

100

Süt

90

Tavuk eti

82

Balık

81

Sığır eti

79

Soya fasulyesi

78

Pirinç

68

Buğday

68

Mısır

64

Kuru fasulye

62

Tavuk eti ve yumurta son derece besleyici gıdalar olduğu gibi bol, hızlı ve ekonomik bir şekildi üretilmeleri nedeniyle de oldukça ucuz gıdalar olmaktadır Örneğin; 1 litre süt tüketildiğinde 35 gr protein alınmış olmaktadır Aynı miktar protein 5 yumurta veya 175 gr tavuk eti tüketilerek sağlanabilmektedir Basit bir hesapla yumurta ve tavuk etinin ülkemizde, fiyatı çok düşük olan süte göre bile daha ucuz olduğu görülecektir

Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve liflerinin kısa oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay olan bir gıda olup, ucuzluğu sayesinde bol miktarda tüketilebilecek yegane et kaynağıdır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.