Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alerjisinin, belirtileri, besin, tanımı

Besin Alerjisinin Tanımı Ve Belirtileri

Eski 10-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Besin Alerjisinin Tanımı Ve Belirtileri




Besin Alerjisinin Tanımı ve Belirtileri

Besib Alerjilerinde Beslenme

Besin alerjisi; vücudun bazı besinlere normal dışı tepki göstermesi, aşırı du-yarlı olması durumudur Vücuda alınan her besin alerji yapabilir Ancak bazı besinlerin yol açtığı alerji olguları daha sık görülür

Alerji ;insan sağlığım hem bedensel, hem de ruhsal yönden etkiler Gerekli önlem alınmadığında bazı olgular çok tehlikeli olabilir Bu yüzden, alerji yapan besinin belirlenmesi ve diyetten çıkarılması, gerektiğinde yeniden denenmesi bü-yük önem taşır

Alerji oluşumunda; kalıtsal yatkınlık, birçok karmaşık fiziksel ve çevresel etmen rol oynar Bazı insanlarda, belirli besinlerin sık ve çok yenmesi; yiyecek-lere çeşitli amaçlarla katılan renk verici, lezzetlendirici, koruyucu maddeler, ba-harat gibi katkı maddeleri alerji yapabilir Ayrıca, besinlerin hazırlanma ve tü-ketim şekli, örneğin, kızartmalar, çok soğuk tüketilen besinler, sucuk, pastırma, turşu gibi yiyecekler alerjiye yol açabilir Bebek ve küçük çocuklarda birtakım besinlere aşırı duyarlık daha sık görülür Bu durum yaş ilerledikçe hafifleyebilir ya da düzelebilir

Alerjinin; genellikle besinlerdeki proteinlerden, sindirim sırasında parça-lanma ürünlerinden, tümüyle amino asitlere çevrilmeden kana emilen peptitlerden ileri geldiği sanılmaktadır

Alerjik etkisi en sık görülen besinler: Balık ve öteki su ürünleri, özellikle midye ve istiridye gibi kabuklu olanlar; yumurta; çikolata ve kakaolu besinler; muz, çilek, kavun, turunçgiller, enginar, kuşkonmaz, domates, kereviz, bezelye, fasulye, bakla; buğday; fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler; sucuk, pastırma, salam, sosis; kızartma, salamura ve baharatlı yiyeceklerdir Süt ve türevleri ve hemen her besin, duyarlı kişilerde alerji yapabilir

Alerji yapan besinler kişisel ayırım gösterir Bazı insanlar birkaç besine aşı-rı duyarlı olabilir Alerjik tepkinin şiddeti; sorumlu besinin yenen miktarına, ye-me sıklığına, hazırlama şekline, bireysel özelliklere göre değişir Belirtiler aler-jik besin yendikten hemen sonra, ilk dört saat içinde görülebileceği gibi, 2-3 gün sonra bile başlayabilir Alerjik besinin alınan miktarına, çeşidine ve bireysel özel-liklere göre değişmek üzere en sık rastlanan belirtiler cilt sindirim kanalı, so-lunum ve sinir sistemiyle ilgilidir Bunların tümünde ya da bir bölümünde çeşitli bozukluklar görülebilir Besin alerjilerinde en sık görülen belirtiler, deride kızarma, kaşıntı, sivilce, kusma, sürgün, şişme ve benzerleridir Besin alerjisi; yorgunluk, sinir gerginlikleri, titreme, kaslarda ağrı, terleme, baş ağrısı, egzama, alerjik nezle de yapabilir

Besin alerjisi tanısı (teşhisi) değişik yöntemler uygulanarak yapılır Bunun için, bireyin beslenme özellikleri ve özgeçmişi araştırılır; kuşkulanılan besinler diyetten birer birer çıkarılarak denenir; doktor tarafından özel cilt testleri uy-gulanır Alerjik besin ya da besinler belirlendikten sonra bireyin beslenmesi ona göre düzenlenir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.