Prof. Dr. Sinsi
|
Besin Alerjisinin Tanımı Ve Belirtileri
Besin Alerjisinin Tanımı ve Belirtileri
Besib Alerjilerinde Beslenme
Besin alerjisi; vücudun bazı besinlere normal dışı tepki göstermesi, aşırı du-yarlı olması durumudur Vücuda alınan her besin alerji yapabilir Ancak bazı besinlerin yol açtığı alerji olguları daha sık görülür
Alerji ;insan sağlığım hem bedensel, hem de ruhsal yönden etkiler Gerekli önlem alınmadığında bazı olgular çok tehlikeli olabilir Bu yüzden, alerji yapan besinin belirlenmesi ve diyetten çıkarılması, gerektiğinde yeniden denenmesi bü-yük önem taşır
Alerji oluşumunda; kalıtsal yatkınlık, birçok karmaşık fiziksel ve çevresel etmen rol oynar Bazı insanlarda, belirli besinlerin sık ve çok yenmesi; yiyecek-lere çeşitli amaçlarla katılan renk verici, lezzetlendirici, koruyucu maddeler, ba-harat gibi katkı maddeleri alerji yapabilir Ayrıca, besinlerin hazırlanma ve tü-ketim şekli, örneğin, kızartmalar, çok soğuk tüketilen besinler, sucuk, pastırma, turşu gibi yiyecekler alerjiye yol açabilir Bebek ve küçük çocuklarda birtakım besinlere aşırı duyarlık daha sık görülür Bu durum yaş ilerledikçe hafifleyebilir ya da düzelebilir
Alerjinin; genellikle besinlerdeki proteinlerden, sindirim sırasında parça-lanma ürünlerinden, tümüyle amino asitlere çevrilmeden kana emilen peptitlerden ileri geldiği sanılmaktadır
Alerjik etkisi en sık görülen besinler: Balık ve öteki su ürünleri, özellikle midye ve istiridye gibi kabuklu olanlar; yumurta; çikolata ve kakaolu besinler; muz, çilek, kavun, turunçgiller, enginar, kuşkonmaz, domates, kereviz, bezelye, fasulye, bakla; buğday; fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler; sucuk, pastırma, salam, sosis; kızartma, salamura ve baharatlı yiyeceklerdir Süt ve türevleri ve hemen her besin, duyarlı kişilerde alerji yapabilir
Alerji yapan besinler kişisel ayırım gösterir Bazı insanlar birkaç besine aşı-rı duyarlı olabilir Alerjik tepkinin şiddeti; sorumlu besinin yenen miktarına, ye-me sıklığına, hazırlama şekline, bireysel özelliklere göre değişir Belirtiler aler-jik besin yendikten hemen sonra, ilk dört saat içinde görülebileceği gibi, 2-3 gün sonra bile başlayabilir Alerjik besinin alınan miktarına, çeşidine ve bireysel özel-liklere göre değişmek üzere en sık rastlanan belirtiler cilt sindirim kanalı, so-lunum ve sinir sistemiyle ilgilidir Bunların tümünde ya da bir bölümünde çeşitli bozukluklar görülebilir Besin alerjilerinde en sık görülen belirtiler, deride kızarma, kaşıntı, sivilce, kusma, sürgün, şişme ve benzerleridir Besin alerjisi; yorgunluk, sinir gerginlikleri, titreme, kaslarda ağrı, terleme, baş ağrısı, egzama, alerjik nezle de yapabilir
Besin alerjisi tanısı (teşhisi) değişik yöntemler uygulanarak yapılır Bunun için, bireyin beslenme özellikleri ve özgeçmişi araştırılır; kuşkulanılan besinler diyetten birer birer çıkarılarak denenir; doktor tarafından özel cilt testleri uy-gulanır Alerjik besin ya da besinler belirlendikten sonra bireyin beslenmesi ona göre düzenlenir
|