Prof. Dr. Sinsi
|
Nişasta Bazlı Şeker Hangi Gıdalarda Var
Nişasta bazlı şeker olan ürünler bu başlığımızda inceliyoruz Kanserinbelirtileri ekibi olarak sizlere toplumun tartıştığı bu tür konuları sunmaktan ve bilgilendirmekten gurur duyuyoruz
Nişasta bazlı şeker nedir?
Prof Dr Kubilay Karşıdağ: Mısırdan elde edilen şekerdir Büyük bir oranı vücutta fruktoza dönüşür Fruktoz çok masum olmayan bir şeker cinsi Çünkü insülin direncini tetikleyerek aşırı şişmanlığa yol açabiliyor Ayrıca kandaki trigüserid değerlerini artırabiliyor Maalesef ülkemizde nişasta bazlı şeker kullanımı çok yoğun Avrupa’da ciddi kotalar var, nişasta bazlı şekerin kullanımı yüzde 1’ler civarında Amerika’da ise yüzde 2’lerde Bizim ülkemizde ise yüzde 15’ler civarında Şimdi bu rakam daha da yukarıya çıkartılmaya çalışılıyor
Nişasta bazlı şeker hangi gıdalarda var?
Prof Dr Kubilay Karşıdağ: Şeker 3 kaynaktan elde edilir
1) Şeker kamışı
2) Şeker pancarı
3) Mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker Bu şeker türü mısır şurubu olarak da biliniyor Ketçap, toz kahve kreması, bisküvi, meşrubat, şekerleme, hazır meyve suyu, çikolata, gofret, hazır puding, kek, hazır çorba gibi pek çok gıdanın üretiminde kullanılıyor Şekerden daha ucuz olduğu için mısır şurubu tercih ediliyor Ülkemizde aslında şeker pancarından ve şeker kamışından elde edilen glikozun (şeker) kullanılması gerekir Nişasta bazlı şekerin çok düşük oranlarda olması gerekirken raflarda bulunan her üründe yüksek oranda bulunuyor Bunun içindeki fruktozun zarar vermeyeceği söyleniyor Ama tekrar ediyorum fruktoz masum bir şeker cinsi değil Kilo almaya, insülin direncini tetikleyerek şeker hastalığına yol açabiliyor Bu nedenle marketten aldığınız her ürünün içinde şeker diliminin ne olduğunu inceleyin Özellikle çocuklara yedirdiğiniz her gıdada buna dikkat edin Yani onları ıvır zıvır gıdalardan uzak tutun Mümkün olduğunca evinizde hazırladığınız yiyecekleri verin Nişasta bazlı şeker nedir, NBŞ Ne Demek
Mısırdan elde edilen şekerdir Büyük bir oranı vücutta fruktoza dönüşür Fruktoz çok masum olmayan bir şeker cinsi Çünkü insülin direncini tetikleyerek aşırı şişmanlığa yol açabiliyor Ayrıca kandaki trigüserid değerlerini artırabiliyor İlgililerin ve Bilimadamlarımızın Yayın Organlarında söylediklerine göre de Maalesef ülkemizde nişasta bazlı şeker kullanımı çok yoğun Avrupa’da ciddi kotalar olduğu , nişasta bazlı şekerin kullanımının yüzde 1’ler civarında olduğu yine söylenenler arasında Bizim ülkemizde ise yüzde 15’ler civarında Şimdi bu rakam daha da yukarıya çıkartılmaya çalışılıyor denilmekte
Şeker 3 kaynaktan elde edilir
1) Şeker kamışı
2) Şeker pancarı
3) Mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker
Nişasta bazlı şeker hangi gıdalarda var?
Mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker türü mısır şurubu olarak da biliniyor Ketçap, toz kahve kreması, bisküvi, meşrubat, şekerleme, hazır meyve suyu, çikolata, gofret, hazır puding, kek, hazır çorba gibi pek çok gıdanın üretiminde kullanılıyor Şekerden daha ucuz olduğu için mısır şurubu tercih ediliyor Ülkemizde üretilen Gazoz ve meşrubatların neredeyse tamamında kullanılıyor bu zehir!
Nişasta bazlı şeker neden zehir!
Tokluk hissi vermeyen ve kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen nişasta bazlı şeker (NBŞ) Bağımsız bilim adamlarının, "Mısırdan elde edilen NBŞ’de yüksek oranda fruktoz (meyve şekeri) var Fruktoz, tokluk hissi uyandırmaz aksine yedikçe yedirir Kronik hastalıklar salgına dönüşmeden önlem alınmalı" dediği NBŞ için Türkiye bir cennet durumunda Türkiye’de mahkemeler, şirketlere ‘kotayı düşür’ dese de Bakanlar Kurulu yetkisini, kotayı artırma yönünde kullanıyor NBŞ artık kotalı, kotasız ve merdiven altı olarak tüm gıda maddelerinde kullanılıyor Bu gelişmeler yaşanırken Türkiye, yüzde 10 olan NBŞ üretimkotasını yüzde 15’e çıkardı Bunun tek nedeni ise nişasta bazlı şekerin, pancardan elde edilen şekere oranla ton başına 250-300 dolar daha ucuz olmasıydı Şeker pancarında dünyanın 4’üncü büyük üreticisi olan Türkiye, yeterli oranda mısır üretiliyor olmasına rağmen dışarıdan ithal ettiği mısırla NBŞ üretiyor Türkiye’de gıda maddelerinde kullanım oranı ise bazı verilere göre yüzde 30 ancak yüzde 50- 80’lere vardığı iddia ediliyor
Nişasta bazlı şekerin çok düşük oranlarda olması gerekirken raflarda bulunan her üründe yüksek oranda bulunuyor Bunun içindeki fruktozun zarar vermeyeceği söyleniyor
Oysa tüm bilim adamlarının ortak olarak halka yaptıkları açıklamalarda söyledikleri tek şey fruktoz masum bir şeker cinsi değil Kilo almaya, insülin direncini tetikleyerek şeker hastalığına yol açabiliyor Bu nedenle marketten aldığınız her ürünün içinde şeker diliminin ne olduğunu inceleyin Özellikle çocuklara yedirdiğiniz her gıdada buna dikkat edin Yani onları ıvır zıvır gıdalardan uzak tutun Mümkün olduğunca evinizde hazırladığınız yiyecekleri verin
En büyük üretici Cargill-Ülker
Türkiye’de NBŞ üreten 5 tesis var Bunlardan Cargill’ın kapasitesi 400 bin ton, Adana’da bulunan Amylum’un kapasitesi 250 bin ton, Ülker- Cargill ortaklığındaki Pendik Nişasta’nın kapasitesi 110 bin ton, Tat firmasının kapasitesi 70 bin ton ve Sunar’ın kapasitesi 55 bin ton mısır Bu 5 tesisten biri olan Pendik Nişasta Sanayi, Ülker Grubu’na ait Ülker Grubu, Pendik Nişasta Sanayi tesisinde Cargill ile ortak olarak mısır şurubu üretiyor
DAHA UCUZ KOLA, DAHA ÇOK NBŞ
Üç büyük kola üreticisi (Coca-Cola, Pepsi-Cola ve Cola Turka), içeceklerini tatlandırmak için pancar şekeri yerine, ton başına 250-300 dolar daha ucuz olan “mısır şurubu” kullanmayı tercih ediyor NBŞ üreten 5 firma arasında yer alan Ülker, piyasanın en büyük şirketi olan Cargill’a ortak ve neredeyse tekel konumunda Ülker aynı zamanda NBŞ’yi en çok kullanan gıda üreticisi olduğu için de bu üretimden en çok kâr eden firma konumunda Üstelik Ülker daha önce Bakanlar Kurulu’nun üretim kotasını aşmayı da başarmıştı -(İnternet ortamından)
NEDEN MISIR ŞURUBU?
Mısırdan yüksek fruktoz içerikli mısır şurubu yapımına 1970’lerde başlandı 1980’lerde yılda 3 milyon ton olan üretim, günümüzde 20-30 milyon tonun üzerine çıktı Nişasta glikoz moleküllerinden oluşan birleşik bir şeker Mısır şurubu, mısır nişastasının kimyasal işlemden geçirilmesiyle elde ediliyor Nişasta parçalanarak glikoza, ardından glikoz fruktoza dönüştürülüyor Bazı ürün paketlerinde mısır şurubuna “nişasta bazlı sıvı şeker” adı veriliyor; kısaca “NBSŞ” dendiği de oluyor ABD’de HFCS olarak isimlendiriliyor
Mısır şurubu, şeker pancarından elde edilen şekerden daha tatlı ama daha ucuz ve taşınması daha kolay Bu da gıda üreticileri için daha düşük maliyet ve daha yüksek kâr anlamına geliyor Mısır şurubunun içinde yüzde 90’lara varan fruktoz (meyve şekeri) bulunur Şeker pancarından elde edilen sakkaroz (çay şekeri) yarı yarıya fruktoz ve glikoz içerir Sakkaroz: 100 birim, glikoz 74 birim, fruktoz 173 birim tatlılığa sahiptir
Şeker pancarı çiftçisi devlete hiç yük olmadan 170 bin hektar kıraç tarım arazisini tamamıyla kendi yatırımı ile sulu tarıma kazandırmıştır Devletin bu kazancının parasal karşılığı 340 milyon dolardır
Şeker pancarı üretimi için ton başına yapılan harcama buğdaydan 3 7 kat, ayçiçeğinden 7 kat daha düşüktür Buna karşın birim alanda buğdaydan 3 3 kat, ayçiçeğinden 2 kat daha fazla katma değer yaratmaktadır
Şeker pancarı tarımı buğdaydan 1 5 kat, ayçiçeğinden 1 9 kat daha fazla makine kullanımına olanak sağlar
Şeker pancarının baş, yaprak, posa ve melası ucuz hayvan yemi olarak kullanılmaktadır
Şeker pancarının fabrikada işlenmesi sonucu elde edilen melas, maya sanayiinin ana hammaddesidir Melastan üretilen maya 80 ülkeye ihraç edilerek döviz girdisi sağlamaktadır
1 dekar şeker pancarı, taşımacılık sektörüne 5 7 ton yük sağlar Türkşeker, 2000 yılında taşımacılık sektörüne 15 milyon ton yük sağlayarak 57 trilyon TL ödeme yapmıştır

|