Bir Kaç Çorba Tarifi Tarhana Çorbaları |
10-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bir Kaç Çorba Tarifi Tarhana ÇorbalarıTarhana Çorbaları Tarhana çorbasını bilmeyenimiz yoktur Ya tozu ya hamurunu mutlaka yemişizdir Ama burada tarhananın yapılışı ve kullanılan malzemelerin çeşitliliğini görünce halkımızın becerisini daha iyi göreceğiz Tarhana nedir? Genel yapısı nedir? Özelliği nedir? Besin değeri üzerinde hiç konuşmaya gerek yok, zira içinde her türlü besin malzemesi var Kaymaklı yoğurt bir kapta biriktirilir Bu yoğurdun içine dereotu (Buna Daday çevresinde darakdalı, Tosya yöresinde dorak denir) batırılır Bir miktar olgun domates, kuru soğan, (irice doğranır) yeşil biber (acı-tatlı) konulur, isteğe göre fesliken, nane konulabilir Daday'ın bazı köylerinde rnaydonoz Kastamonu'da hamur mayası, Tosya'da ayva, Bozkurt'da süt de katıldığı görülmektedir 10-15 gün bekletilen bu karışım kevgirden geçirilerek tortu ve artıklar ayaklanıp elenmiş unla yoğurularak hamur haline getirilir Hazırlanan tarhana hamur halinde kullanıldığı gibi kurutulup, kevgirden geçirilerek toz halinde de kullanılabilir Hamurun kullanma süresi kısadır Zira mayalanarak ekşime oluşur Bozkurt'ta kızılcık, kiren, katılarak ekşi tarhana kuru olarak, Araç Boyalı çevresinde iri tarhana yoğurt yerine ayranla yapılarak yine kuru olarak kullanılmaktadır Yine Bozkurt çevresinde mısır unu ve sütle yapılan süt tarhana, yoğunla yapılan aktarhana, İnebolu çevresinde pancar katılarak pancar tarhana, Bozkurt'da da mısır unu, tuz, su ve tereyağla su tarhanası artık tarih sayfalarına karışmaktadır Tarhana çorbası için su tencerede kaynatılıp Hamur ya da toz tarhana bir kap içinde ılık su ile ezilir Tuz ve biber katılır, su konmadan önce kıyma, sucuk veya yumurta yağla kızartılabileceği gibi varsa et suyu, tavuk suyu da ilave edilebilir Kaynar suya salınan ezilmiş tarhana kaynatılarak pişirilir Tarhana ile ilgili olarak "tarhana tartar, boğazımı yırtar" tekerlemesi meşhurdur Tarhana için ayrılan kaymaklı yoğurda Kastamonu çevresinde tarhana yoğurdu veya tarhanalık, Tosya köylerinde aygut denir İlçelerin değişik yerlerinde kullanılan malzemeler ile yapılış da farklıdır Bozkurt çevresinde yoğurda hiç un katılmadan ekşimeye bırakılır Un ilavesi ile karıştırılarak pişirilir Kurutularak kullanılır Tosya, Devrekani, Kastamonu çevresinde maya ilave edilir Daday'da yoğurda maydonoz ilave edilir Tosya'da ayva, Bozkurt'da süt ilave edilir Bazı köylerde tarhana ayranla karılır |
|