Meksikanın Yemek Kültürü |
10-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meksikanın Yemek KültürüMeksikanın yemek kültürü Meksika Mutfağı Küçücük, kuru, insanı yerinden zıplatacak kadar acı biberler, acı soslarla pişirilmiş barbunya fasulyesi, mısır ve mısır unundan yapılmış hamur işleri tortilla ve taco, ve de et yemeği olarak fajita ilk akla gelenler Bol acılı sosları ve baharatlarıyla Türk damak zevkine en yakın mutfaklardan biridir Meksika mutfağı Meksika mutfağının simgesi tortilla Tortillanın geçmişi tam 12000 yıl önceye dayanır Maya efsanesine göre, ilk tortilla bir köylü tarafından aç kralın karnını doyurmak için yapılmış İsmini İspanyolca “yuvarlak pasta” anlamına gelen “torta” kelimesinden alan tortilla; mısır veya buğday unundan yapılan küçük boyda, ince, yuvarlak bir yufkadır Ekmek yerine her öğünde yenir Meksika mutfağının simgesi; Türklerin ekmeği, pidesi, Çinlilerin pirinci gibidir Tortillalar yalnızca ekmek olarak değil aynı zamanda üstü çeşitli malzemelerle süslenerek pizza olarak da kullanılır Tortilla ayrıca katlanıp içi değişik malzemelerle doldurularak da yenir Böylece tortillanız, içindeki malzemelerin kızarıp fırınlanlanmasıyla yeni yeni isimler alır ve tabağınızda tamale, flauto, buritto ya da quesadilla oluverir Tamale; Meksika’da oldukça popüler olan bir yiyecektir Yapıldığı bölgeye göre kırmızı, yeşil biber konarak yapılabilir Tatlı olanı da vardır Tavuk, et, ya da meyveler, muz yaprağı veya mısır kabuğuna sarılarak yapılır Buritto; tortilla, her yanı kapalı olacak şekilde sarılarak yapılır Yani silindir şeklin iki ucu da kıvrılıp içine konur İçine kavrulmuş et ya da tavuk, siyah fasulye, pilav, domates, marul ve sos konarak yenir Quesadilla; içinde neredeyse her şeyin bulunduğu, yumuşak tortilladan yapılan bir çeşit dürümdür Etli, tavuklu ya da peynirli olabilir ama genellikle tavuklusu tercih edilir Salsa, acı krema ve istenilirse guacamole ve acı biberle servis edilir Enchilada; genellikle gevrek, mısır unundan yapılmış tortillanın içi çeşitli malzemelerle doldurulmuş şeklidir İçine et, tavuk ya da peynir konulabilir, seçilen malzemeye göre soslar da değişebilir Meksika’da genç kızlar yıllarını mükemmel tortillayı yapmanın sırlarını öğrenmekle geçirirler Günümüzde tortillalar hala eski zamanlardaki tariflerle hazırlanmaktadır, yalnız tek bir farkla: Artık Meksikalı kadınların yerini makineler almıştır Çeşit çeşit taco Tortilla’dan yapılan yemeklerin en yaygını olan taco, tortillanın ikiye katlanıp içinin marul, rende peynir, yeşil biber ve domates gibi malzemelerle doldurulmasıyla oluşur Yumuşak ya da gevrek olabilen tacolar içlerine konan malzemelere göre de çeşitli isimler alırlar |
|