Gelin Bohçası Tatlı Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gelin Bohçası Tatlı TarifiMALZEMELER 1 kg un 3 adet yumurta 1/2 kg nişasta 1/2 çorba kaşığı tuz 400 gr tereyağı 2 su bardağı su 3 su bardağı antep fıstığı kaymak şerbeti: 3,5 su bardağı su 1 kg tozşeker HAZIRLANIŞI Önce unu eleyin Üzerine yumurtaları kırın ve su ile tuzu da ekleydikten sonra sert bir hamur oluncaya kadar yoğurun Daha sonra üzerine nemli bez örterek 20 dakika bekletin Hamuru 12 eşit parçaya bölün Üzerine nişastayı serpin ve hamurları yassı hale getirin Oklava yardımıyla çok ince açın Yufkaların oklavaya yapışmasını önlemenin yolu nişasta serpmektir Tereyağını eritin ve düz bir zeminde açılan yufkaların dördünü aralarına bu yağdan sürerek üst üste dizin kenar uzunlukları 8-9 cm olan kareler kesin Karelere 1 çay kaşığı dövülmüş antep fıstığı koyun Sonra kare hamurun dört bir ucunu üst üste birleştirerek sıkıştırın Geride kalan 8 yufkayı da 4'er tane ile aynı işlemlerden geçirin Yağlanmış tepsiye dizin Kalan erimiş tereyağını da tepsiye dökün Fazla yağı tepsiyi eğerek boşaltın Orta derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin Sıcak su ile şekeri kaynatın, şurup kıvamına gelince fırından çıkan tatlının üzerine sıcakken dökün![]() Afiyet Olsun ! |
|
Gelin Bohçası Tatlı Tarifi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gelin Bohçası Tatlı TarifiTATLILAR HAKKINDA Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan yiyeceklerdir Tatlılar birkaç çeşide ayrılır Süt ve meyve ile yapılan tatlılar hafif ve hazmı kolaydır Hamurlu tatlılar una yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür Diğer tatlılara nazaran hazmı daha zordur Şurupla yapılan hamur tatlılarında sıcak tatlıya sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı hamur olacağından bunlardan biri sıcak biri soğuk veya ikiside ılık olmalıdır Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda hazırlanmalıdır Koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur Sulu olursa tatlı fazla yumuşar Bütün tatlılar servis tabağına konduktan sonra hindistan cevizi rendesi, kıyılmış fındık, fıstık, badem ve ceviz ile süslenebilir Türk mutfağında, diğer bütün Ortadoğu ve Balkan mutfaklarında olduğu gibi, tatlının ayrı bir önemi ve ağırlığı vardır Özellikle halk arasında, tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde "sembolik" anlamlar taşır En acı günlerden en mutlu günlerimize kadar tatlının ikram edilmesinin âdet olmadığı bir anımız yok gibidir Yaslarımızı, sevinçlerimizi hep bu yiyecek türüyle ifade ederiz![]() |
|
|
|