|
|
Konu Araçları |
ile, miyemek, pişirilir, sızma, tarifleri, yemek, zeytinyağı |
Sızma Zeytinyağı İle Yemek Pişirilir Mi-Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sızma Zeytinyağı İle Yemek Pişirilir Mi-Yemek TarifleriSızma zeytinyağını ısıtmanın iyi olup olmadığını değerlendirirken göz önüne alınacak ana noktalardan birisi yağın duman çıkarma noktasıdır Duman çıkarma noktası ısınan yağdan gözle görünür gazlı buhar çıktığı derecedir Bu genellikle yağın dekompozisyonunun (yapısının bozulmaya) başladığının işareti olarak kabul edilir Dekompozisyon sadece lezzet ve besinsel değerde azalmayla değil sağlığa zararlı olan zararlı kansere yol açıcı bileşiklerin (oksijen radikalleri) oluşumuyla sonuçlanabilen kimyasal değişimlerden sayıldığından dolayı yağı duman çıkarma noktasını geçmeyecek kadar ısıtmak önemlidir Dumanı solumak da zarar verebilir Duman çıkarma noktasıZeytinyağının duman çıkarma noktasından bahsetmeden önce bazı terimleri açıklığa kavuşturmakta fayda var: Sızma: Zeytinlerin ilk kez sıkılmasından elde edilir (en ince lezzete sahiptir) Rafine: Zeytinin ham yağının rafine dilerek oluşturulduğu yağdır Riviera: Rafine ve sızmanın karışımıdır yemeklerde kullanım için daha uygundur Çeşitli firmalar zeytinyağı ürünleri için farklı duman çıkarma noktaları belirttiğinden dolayı zeytinyağı için kesin bir nokta belirlemek zordur Genellikle zeytinyağının duman çıkarma noktası 104 ila 225 derece arasında değişir Çoğu üretici zeytinyağı ürünlerinin duman çıkarma noktasının 218 ile 232 derece arasında olduğunu söylemektedir Daha fazla işlemden geçmiş olan ürünlerinki ise 242 derece olarak belirtilmektedir Sızma zeytinyağınınki 93 dereceden başlayarak 207’ye kadar çıkabilmektedir Değişkenlik çok fazladır ve işlem görme derecesindeki farkı yansıtmaktadır Prensipte organik, rafine edilmemiş, soğuk-sıkılmış sızma zeytinyağının en düşük duman çıkarma noktasına sahip olması gerekir Buna dayanarak bu tip zeytinyağının yüksek sıcaklığa maruz bırakılmaması gerekir, sızma zeytinyağı sadece soslarda kullanılmalıdır En iyisi, yemek piştikten sonra zeytinyağını ekleyerek harika lezzetinin ve besinsel değerinin tadına varmaktır |
|