10-14-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yurtdışından Teleskop Ve Teleskop Parçaları Nasıl Satın Alınır
Yurtdışından Teleskop ve Teleskop Parçaları Nasıl Satın Alınır?
Bildiğiniz gibi ülkemizde teleskop ve parçaları, yurtdışındaki emsallerine göre çok yüksek fiyatlara satılıyor Bu parçaları yurtdışındaki fiyatları ile satın almak, sınırlı bütçe ile gözlem yapmak isteyen amatör göbilimcilerin her zaman hayali olmuştur Bu hayal, sınırlı bir kapsam için gerçekleştirilebilir olsa da, çoğu durumda bir hayal olarak kalmaya devam edecek gibi görünüyor Yazının bundan sonraki bölümlerinde, hangi durumda ve nerelerden teleskop bileşenleri getirebileceğimiz sorusuna yanıt vermeye çalışacağım
07 10 2009 tarihli ve 27369 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, yurtdışından posta yoluyla temin edilen ve toplam değeri (nakliye masrafları dahil) 150 euro’nun altındaki malzemeler gümrük vergisinden muaftır Eğer yapmak istediğiniz alım, belirtilen rakamın üzerindeyse gümrük vergisi vermeniz ve bir dizi bürokratik engel ile uğraşmaya hazır olmanız gerekiyor Hele de aldığınız malzeme bir teleskopsa, emniyetten izin dahi almanız gerekecektir Bu yazıda, belirttiğim durumda yapılması gerekenlerin ne olduğuna değinmeyeceğim, zira http://turkastro ussakli net/wordpress/?page_id=14 adresinde detayları ile açıklanmış durumda Bu detaylı yazıyı hazırlayanlara teşekkür ediyor ve gümrükte sorun yaşamayacağımız 150 euro altındaki alımlar ile ilgili değerlendirmelere geçiyorum
1 – Yurtdışı Alışveriş Siteleri
Yurtdışından alışveriş yaparken ilk olarak güvenilir bir site bulmamız gerekiyor Daha önce alışveriş yaptığım siteleri aşağıda listelemek ve kısa birkaç cümleyle değerlendirmek istiyorum;
www optcorp com
Gökbilime dair ürünler üreten çok sayıda markanın her çeşit ürününü bulabileceğiniz, çok geniş kapsamlı bir siteye sahip firma Şimdiye kadar dört defa alışveriş yaptım ve herhangi bir sorun yaşamadım Müşteri hizmetleri ve stokta olan ürünler için gönderim hızları son derece başarılı Türkiye’ye Meade, Celestron ve Orion markalarının kullanılmamış ürünlerini göndermiyorlar Ancak ikinci el satışları da var ve sözkonusu markaların ikinci el ürünlerini Türkiye’ye gönderiyorlar (6-7 ay kadar önce kullanılmış bir Meade düşük profilli barlow lens satın almıştım )
www agenaastro com
Nisbeten küçük ve sınırlı sayıda marka ile çalışan bir firma Stokta olan ürünleri aynı gün içinde kargolayarak gönderiyorlar ve olası sorularınıza anında (saat farkı elverdiğince) yanıt veriyorlar Bu nedenlerle müşteri hizmetleri açısından oldukça başarılılar İlk yaptığım alımda sigortasız bir nakliye biçimi seçmiştim ve e-posta yoluyla anında iletişim kurarak, Türkiye’ye gönderilen bazı ürünlerde sorun yaşadıklarını ve sigorta yaptırmamı özellikle tavsiye ettiklerini belirtmişlerdi Teleskop ya da dürbün türü malzemeleri Türkiye’ye göndermiyorlar…
http://moggadapters com/
Her türlü fotoğraf makinası, webcam ya da benzeri ürünler için adaptörler üreten ve web sitesi üzerinden satışını yapan firma Çok çeşitli adaptörleri bu sitede bulabileceğiniz gibi, kendinize özel ürünler de yaptırtabiliyorsunuz Philips SPC900 için 1,25″ netleyici adaptörümü bu siteden almıştım ve herhangi bir sorun yaşamadım
www -----------
Çoğunuzun bildiği gibi, -----------, uzun yıllardır varolan bir e-ticaret sitesi Bu siteden gökbilimle ilgili iki kitap satın almış ve herhangi bir sorun yaşamamıştım
2 – Ödeme Yöntemleri
Ödeme yöntemi olarak tercih ettiğim yöntem “PAYPAL” Şimdiye kadar teleskop parçası aldığım sitelerde her zaman PAYPAL ile ödeme yaptım zira yeterince bilmediğim sitelerden diğer yöntemlerle (EFT ya da kredi kartı gibi) alışveriş yapmayı çok güvenilir bulmuyorum Bu noktada bilmeyenler için PAYPAL’ı ve çalışma mantığını kısaca özetleyeyim; www paypal com sitesine üye oluyor ve ücretsiz olarak bir paypal hesabı açtırıyorsunuz Daha sonra bu hesabınızı kredi kartınız ile ilişkilendiriyorsunuz Paypal, verdiğiniz kart numarasının size ait olup olmadığını sınamak için kredi kartınızdan sembolik bir miktar para çekiyor ve ekstrenizden, ödeme ile ilgili bilgilerinizi doğrulamanızı istiyor Eğer bilgileri doğrularsanız artık geçerli bir paypal hesabınız var demektir Artık ödeme yaparken, satışı yapan firma sizin paypal hesabınıza bir talep gönderiyor ve paypal üzerinden onay vermeniz durumunda ödemeniz tamamlanmış oluyor Gördüğünüz gibi paypal aslında bir aracı kurum Ödeme yapacağınız sitelerin kredi kartı bilgilerinizi güvende tutup tutmayacağını düşünmenize gerek kalmıyor (Tabii en başta paypal’a güvenmek gerekiyor ) Paypal, ödemelerinizde herhangi bir komisyon talep edilmiyor Bu nedenle yurtdışı alışverişlerimde paypal ile ödeme yapmayı tercih ediyorum
Ancak güvendiğim bir siteye (----------- gibi) kredi kartı bilgilerimi de verebilirim çünkü her site PAYPAL desteklemiyor Bu tür durumlarda bir “sanal kart” oluşturmak da tercih edilebilir bir yöntem Limitini kendi belirlediğiniz sanal kartınız ile ilgili bilgiler, internet ortamında çalınmış olsa da, yaptığınız ödeme ile limiti tükenmiş olduğundan kötü bir amaçla kullanılma ihtimali de ortadan kalkar
3 – Nakliye Yöntemleri
1 Bölümde bahsettiğimiz firmalar, çoğu durumda kendi ülke sınırları içerisinde, karasal nakliye için herhangi bir ücret talep etmiyorlar Ancak uluslararası gönderimlerde, paketin boyutu ve mesafe gibi parametreler doğrultusunda belli bir ücret alıyorlar Bu ücret de, nakliye firmasına göre değişiyor UPS, FEDEX gibi firmalar, paket Türkiye sınırları içine girdiğinde de dağıtımını kendileri yaptığı için çok hızlılar (www optcorp com sitesinden UPS firması ile gönderilen paket 4 günde elime ulaştı) Ancak devlet postaları ile karşılaştırıldıklarında haliyle daha pahalılar 20cm x 5 cm x 5 cm boyutunda bir kutu için 35$ gibi bir kargo masrafını gözden çıkarmanız gerekiyor Eğer daha ucuz bir kargo yöntemi kullanmak istiyorsanız, sitenin hizmet verdiği ülkenin devlet postasını deneyebilirsiniz (Amerika Birleşik Devletleri için USPS) Ancak bu durumda, paket ülkemiz sınırlarına girdikten sonra dağıtımı PTT devralıyor ve dağıtım nisbeten yavaş oluyor (Yılbaşına yakın bir tarihteki siparişim 2 haftada elime geçti) Yavaşlığa rağmen, UPS’in talep ettiği miktarın yarısından daha azını talep ettikleri için genelde bu yöntemi tercih ediyorum 70cm’lik bir mercekli teleskobun sığabileceği boyutlardaki yaklaşık 4 kg ağırlığındaki paketi 55$ nakliye ücreti ile ülkemize getirtebilmiştim
Bu yazıda, edindiğim tecrübeler doğrultusunda, yurtdışından teleskop ve teleskop parçaları alımı ile ilgili değerlendirmeler yapmaya çalıştım 1 bölümde adı geçen sitelerle maddi ya da manevi herhangi bir bağım yoktur Şu ana kadar en yüksek meblağ olarak 160$ lık alışveriş yaptım ve bu alışveriş ile önceki 7 alışverişimde herhangi bir sorun yaşamadım Ancak bu sizin de yaşamayacağınız anlamına gelmez Alışverişinizi yapmadan önce detaylı araştırma yapmakta her zaman fayda var Sorun yaşamanız durumunda herhangi bir sorumluluk ya da serzeniş kabul etmeyeceğimi belirtmek isterim
Kaynak : Özgüç Bayrak
|
|
|