|
|
Konu Araçları |
coregipasta, hamur, işleri, paskalya, tarifleri |
Paskalya Coregi-Pasta Tarifleri Ve Hamur İşleri |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Paskalya Coregi-Pasta Tarifleri Ve Hamur İşleriMalzemeler: 1 su bardagi iliktan biraz sicak sut veya su-sut karisimi 1/4 su bardagi iliktan sicakca su 1 yemek kasigi toz maya 1/2 su bardagi tozseker 1 silme tatli kasigi tuz 4 yumurta (1yumurta sarisini ustu icin ayirin) 1/2 su bardagi siviyag veya 125 gr margarin/tereyagi 5-6 su bardagi aldigi kadar un Yapilisi:[*]El yakmayacak sicakliktaki suyu bir kaseye alin, icine mayayi ve sekerin birazini serpistirip 5 dakika kadar kabarmasi icin birakin[*]Hamur yoguracaginiz genisce bir kaba kabarmis mayayi, sicak sutu, yumurtalari, sekeri, tuzu, yagi ilave edip karistirin Aldigi kadar unu ilave edip cok sert olmayan bir hamur elde edin [*]Puruzsuz hale gelene kadar yogurmaya devam edi ustune nemli bir bez veya strec filmle kapatip bir saat kadar kabarmaya birakin (Iki katina cikana kadar) [*]Hamur kabardiktan sonra hafifce yogurup havasini indirin Hamurdan yaklasik ceviz buyuklugunde 3 veya 4 adet parca koparin Elinizde avuc icleri ile veya aaagahta parmak uclarinizla yaklasik 1 cm kalinliginda cubuk sekli verin Hazirladiginiz cubuklari uclarindan birlestirip bildiginiz sekilde 3lu veya dortlu olarak orup kalan uclarida birlestirip altina dogru toplayarak yaglanmis tepsiye yerlestirin Butun hamuru bu sekilde bitirin[*]Hamurlari tepside kabarmasi icin yarim saat kadar daha bekletin Ayirdiginiz yumurta sarisini 1 tatli kasigi kadar sut veya su ile hafifce cirpip hamurlarin ustune surun Susam veya hashas serpistirip 375F (170C) dereceli firinda kabarip kizarana kadar yaklasik 25-35 dakika arasi pisirin |
Paskalya Coregi-Pasta Tarifleri Ve Hamur İşleri |
10-14-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Paskalya Coregi-Pasta Tarifleri Ve Hamur İşleriCEVİZLİ ÇÖREK TARİFİ YAPIMI Malzemeler: - 1 su bardağı ılıktan biraz sıcak su ya da sut - 2 tatlı kaşığı toz maya - 1 tatlı kaşığı tozşeker - 2 yemek kaşığı yoğurt - 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin - 1 yumurta - Aldığı kadar un, yaklaşık 4-5 su bardağı Aralarına sürmek için: - 3-4 yemek kaşığı eritilmiş kati yağ - 1 cay bardağına yakin zeytinyağı ya da sıvıyağ - 1,5 bardak kadar çekilmiş ceviz içi Yapılışı: Geniş hamur yoğurma kabına el dayanacak sıcaklıktaki ısıttığınız suya mayayı serpin Sekeri ilave edip 5 dakika kabarması için bekleyin İçine diğer malzemeleri koyup ele yapışmayan bir hamur yapın, çok kati olmayacak Üzerini plastik folyo ya da nemli bir bezle örtüp oda ısısında 1 saat kadar mayalanması için bırakın Hamurun havasını indirip unlanmış tezgâhta 9-10 tane eşit büyüklükte bezelere ayırın İlk beze yaptığınız hamurdan başlamak suretiyle hamurları az unlu tezgâhta merdane ile biraz açın Sonra elinizle kenarlarından çekiştirerek inceltip büyütebildiğiniz kadar açın Önce erittiğiniz yağ karışımından fırça ile açtığınız hamura surun Daha sonra her yerine ceviz serpiştirin Uçlarından çekerek rulo seklinde sarıp yağlanmış tepsiye resimdeki gibi gevşekçe yerleştirin kıvırarak Diğer hamurlara da ayni işlemi yaptıktan sonra kalan yağ varsa üstüne surun, susam serpiştirin Tekrar tepside yarım saat kadar mayalanmaya bırakın 375F (185C) dereceli fırında kızarana kadar pişirin |
|