İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve Tarifler |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve Tariflerİç Anadolu Mutfak Kültürü ve Tarifler konyadan başliyalım özellikle nohutlu yahni NOHUTLU YAHNİ (KONYA) Malzemeler: 1 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış), yarım kilogram kemikli koyun eti, 2 baş soğan, 5 su bardağı su, yeterince tuz Yapılışı: Nohudu ve eti yıka, soğanla birlikte tencereye koy Suyu ilave et, ateşe koy Kaynamaya başlayınca yüzüne biriken kefini kevgirle al, kapak ört, hafif ateşte yaklaşık 70-80 dakika et ve nohutlar yumuşayıncaya kadar kaynat Tuz at, beş dakika daha pişir, ateşten al Soğanları çıkar, yahniyi suyuyla sahana yerleştir, sofraya çıkar |
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve Tarifler |
10-14-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve TariflerMadımak (Yozgat) 15 kg Madımak Bir kase yoğurt 150 gr Pastırma Bir-iki diş sarımsak Tuz,biber,yağ,salça 15 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ilave edilir 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır |
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve Tarifler |
10-14-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve TariflerBulgurlu, Pazılı Soğuk Çorba (Sivas) (Yaz Çorbası) Malzemeler: 1 demet pazı 1 su bardağı pilavlık bulgur 1 kg yoğurt 1 tatlı kaşığı tuz 2 diş sarımsak 4 su bardağı su (1 su bardağı su yoğurt için) Hazırlanışı: Pazıları yıkadıktan sonra ince ince doğrayınız 1 su bardağı bulgur ,1 tatlı kaşığı tuz ve 3 su bardağı su ile pişirin Soğumaya bırakın Ayrı bir kapta 1 kg yoğurdu çırpın, sarımsakları ezerek ilave edin,1su bardağı soğuk su ile sulandırdıktan sonra, soğumaya bırakılan pazı ve bulgur karışımını ekleyerek karıştırın soğuk olarak servis yapın Aşçının Notu: Sivas yöresinde yazın sıklıkla yapılan, yemek sofralarından eksik olmayan, yöresel soğuk çorbadır |
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve Tarifler |
10-14-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve TariflerYoğurtlaç (Kayseri) 2 su bardağı yoğurt 1 su bardağı buğday 4 su bardağı su 2 çorba kaşığı kuru nane 1,5 tatlı kaşığı tuz Buğday ayıklanır, yıkanır, üzerini 1 parmak geçecek kadar su konur, yumuşayana kadar haşlanır Yoğurt, 4 bardak su ile çırpılır, buğday soğuyunca yoğurtla karıştırılır Üzerine nane serpilir Soğuk servis yapılır |
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve Tarifler |
10-14-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve TariflerERCİYES SALATASI Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 200 gram yağlı, ama sert beyaz peynir, 4 iri ve sert salatalık domates, 1 tatlı kaşığı kekik, 4 iyice yıkanmış tuzlu balık (sardalye veya hamsi), 1 tutam somak, yeteri kadar tuz karabiber, 4 çorba kaşığı zeytinyağı (ay çiçeği yağı da olabilir), iri ve etli zeytin Yapımı: Beyaz peyniri dilim dilim kesin Çukurca bir tabağa düzenli bir biçimde yerleştirin Üstüne kekikle karabiberi ve tuzu serptikten sonra zeytinyağını dökün ve bir-iki saat kadar dinlendirin Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın ve her zeytini ortadan ikiye bölün Tuzlu balıkların da kemiklerini çıkarın Servis vakti gelince dört küçük kâse veya küçük kayık tabak alın Çok keskin bir bıçakla domatesleri yanlamasına yuvarlak dilimlere bölün Mer kaba bir domatesi koymak üzere bir dilim domates, bir dilim peynir olmak üzere domates ve peynirleri kat kat yerleştirin En üste yine bir dilim domates koyduktan sonra birer tuzlu balıkla ikişer parça zeytin yerleştirin Peynirden arta kalan zeytinyağlı suyu da kâselere böldükten sonra servis yapın İsteyenler bu salataya birkaç damla limon suyu veya sirke de katabilirler |
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve Tarifler |
10-14-2012 | #6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve TariflerÇorum Baklavası (Çorum) Hamur için: 4 su bardağı un 3 yumurta 1 çay bardağı süt 1 çay bardağı sıvıyağ 3 çorba kaşığı yoğurt Bir tutam tuz İç malzeme: 2 su bardağı ince çekilmiş ceviziçi 1 paket (250 gr) margarin Şurup için: 7 su bardağı tozşeker 8 su bardağı su 1 Tozşekeri suyla kaynatıp şerbeti hazırlayın ve soğumaya bırakın 2 Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını açın Yumurta, süt, sıvıyağ, yoğurt ve bir tutam tuz ekleyip yoğurun Hamuru eşit büyüklükte 20 parçaya ayırıp yuvarlayarak 20 beze yapın Bezeleri hafif un serperek ince yufkalar halinde açın 3 Margarini eritip 1 çay bardağı kadarını ayırın Kalan margarini yufkaların üzerine sürüp ceviz içini serpiştirin Her bir yufkayı oklavaya sarıp iki ucundan ortaya doğru toplayarak büzün ve oklavadan çıkarın 3-4 cm'lik parçalar halinde kesip yağlanmış tepsiye aralıksız olarak dizin Ayırdığınız margarini kızdırıp sıcak olarak yufkaların üzerine gezdirin Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin 4 Tepsiyi fırından alıp üzerine soğuk şurubu gezdirerek dökün Şurubu çektikten sonra servis yapın |
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve Tarifler |
10-14-2012 | #7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İç Anadolu Mutfak Kültürü Ve TariflerZeytinyağlı Pırasa Dolması (Çankırı) 1 kg pırasa ( kalın olanlar tercih edilir ) 1 su bardağı pirinç 250 gr kıyma 1 baş soğan 1 kaşık salça Tereyağı, zeytinyağı Maydanoz, karabiber, pul biber 1 limon Kalın pırasalar 8 cm boyunda kesilir sıcak suda 10 dakika kadar haşlanarak kesilip katları ayrılır Soğan ufak doğranır 1 kaşık tereyağı ile kavrulur, pirinç, kıyma, maydanoz, karabiber, tuz, pul biber ve salça ilave edilip karıştırılır Katları ayrılan pırasaların aralarına hazırlanan malzemeden konarak sarılır Tencereye dizilen dolmaların üzerine 1 kaşık zeytinyağı ve sulandırılmış salça dökülüp yarım limon sıkılır suyunu çekinceye kadar pişirilir Servis tabağına alınarak üzerine limon suyu ilave edilip servise sunulur İsteğe göre sıcak veya soğuk yenebilir |
|