![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriTantuni- Mersin ![]() KAÇ KİŞİLİK: 8 Malzemeler: 500 gr dana eti Sıvıyağ Kırmızı tozbiber 6 lavaş ekmeği Tuz Garnitür malzemesi: 4 domates 2 soğan 1 demet maydanoz Sumak Tuz Hazırlanışı: * Sinir ve yağları alınmış eti kuşbaşı doğrayın ve satırla kıyın ![]() ![]() * Sacı ocağın üzerinde kızdırıp çok az sıvıyağ ile yağlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Garnitür için, maydanozu temizleyip kıyın ![]() ![]() ![]() ![]() * Eti lavaşın üzerine şerit şeklinde yerleştirin ![]() ![]() Tantuni'nin dürüm olarak sarıldığı lavaş ekmeğe Mersin'de 'açık ekmek' diyorlar ![]() ![]() et ölçüsü olarak, 1 kişiye 60 gr et düşecek şekilde hesaplayabilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriAli Nazik-Gaziantep ![]() MALZEMELER 200 gr yarım yağlı kıyma 2 adet patlıcan 250 gr süzme yoğurt 1 adet yeşilbiber 7-8 dal maydanoz 100 gr tereyağı 1 çay kaşığı kırmızıbiber HAZIRLANIŞI Patlıcanları fırında közleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriAdana Kebabı -Adana Malzemeler : • 1kg Yağsız dana bonfile • 100gr Kuyruk yağı • 100gr Kuzu boşluğu • Karabiber • İsot • Tuz • 2 adet Soğan • 1 adet Maydonoz Hazırlanışı : Dana bonfile,kuruk yağı,kuzu boşluğu'nu kasaptan alırken hepsini geniş kıyma aynasında çektirin ![]() Çektirdiğiniz kıymayı baharatlarını atıp yarım saat çiğ köfte yoğurur gibi yoğurun ve buzdolabında bir gün bekletin ![]() ![]() ![]() Şişe takarken şilerimizi sıvı yağla yağlayıp mangalın üstünde ısıtıp etlerimizi takalım ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriKapama (Eskişehir)1 bütün tavuk 3 su bardağı pirinç 2 çorba kaşığı tereyağı 4 ![]() Tuz, karabiber 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriAYDOĞAN KÖYÜ YEMEKLERİ AĞIZ: Malzemeler: -yeni yavrulamış inekten sağılan büyük bir tas ilk süt -İki tas normal inek sütü -bir büyük su bardağı toz şeker Yapılışı: İlk sağılan inek sütü normal süt ve toz şeker ile bir kapta karıştırılarak orta ateş üzerine konulur ve devamlı karıştırılarak kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirilir ![]() ![]() ![]() ** HERLE: (4 kişilik) -2 su bardağı yerli un -2 yemek kaşığı tereyağ -1 litre su -1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı: Tencerede tereyağı eritilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ** TARHANA: Malzemeler: Aşlık buğday, kıvamlı ayran ve tuz ![]() Yapılışı: Dört ölçü kıvamlı ayrana bir ölçü aşlık buğday konur ve sürekli karıştırılarak pişirilir ![]() ![]() ![]() TARHANA ÇORBASI: Kurutulmuş tarhana akşamdan ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ** UĞUT: Yıkanmış ve ayıklanmış bir teneke buğday geniş bir leğene doldurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() UĞUT’UN YAPILIŞI: Tencere veya tavaya ılık su konur ![]() ![]() ![]() ![]() ** KAVUT: Dağ armudu ezilerek güneşe serilir ![]() ![]() ![]() KAVUT'UN YAPILIŞI: Kavut unu, bir tabakta su ile koyu muhallebi kıvamında karıştırılarak kaşık ile yenir ![]() ** YARMA AŞI: Tencereye (kalaylı bakır tencere) soğuk suyu doldur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ** KEŞGAG YEMEĞİ: Tencereye (kalaylı bakır tencere) soğuk suyu doldur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriYuvarlama - Antep Kolay değil seni yapmak, Avuç içinde yuvarlamak, Etini lezzetli pişirip, Yoğurdunu içine katmak ![]() Nohudun Gülnar'dan gelmeli, Etin haliği seçilmeli, Herif yoğurdu bulmak için Kamber ağaya dil dökmeli ![]() Pirinç ıslanıp dövülmeli, Yoğurdun torbada süzülmeli, Konu komşu yuvarlayıp, Kazana girmeli, pişmeli… Yakışan kabına konursun, Sofraya gelir oturursun, Göz kırparsın yeşil nanenle, Bayramın sultanı olursun ![]() 5 – 6 Kişilik 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 300 gr ![]() 700 gr ![]() 4 Bardak süzme yoğurt 2 su bardağı dolusu pirinç (pirzola büyüklüğünde) 1 adet yumurta 1 adet küçük kuru soğan 1/2 su bardağı nohut 1 y ![]() ![]() Karabiber ve tuz 2 y ![]() ![]() 1/2 su bardağı süt 1 y ![]() ![]() Yapılışı: Yağsız kemikli pirzola büyüklüğünde etler, yıkanıp tencereye konur ![]() ![]() ![]() Yine önceden yıkadığımız, suyu iyice kurutulmuş olan pirincimizi, ince kıydığımız kuru soğanı, çiğ köftelik eti, karabiber ve tuz ilavesi ile et değirmeninde (ince dişlisinde) iki defa çekeriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pişmiş olan etimizin içine buhardan aldığımız yuvarlamalar eklenerek,15 dakika yeniden hafif ateşte kaynatılır ![]() Başka bir tencerede süzülmüş yoğurdun içine yumurta, nişasta ve ihtiyaç duyulduğunda kıvamını ayarlamak için yarım bardak süt ilave ederek devamlı aynı yönde karıştırılır ![]() ![]() Yemeğimizi servis kabına aldıktan sonra, tavada kızdırılan sadeyağın altı kapatılır ![]() ![]() N O T : Yuvalamanın yoğurdu eski ve ekşi olmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriPirzolalı Yaprak Sarması-Hatay Malzemeler 750 gr ![]() 500 gr pirzola veya biftek 400 gr az yağlı koyun kıyması 500 gr pirinç 200 gr yağ 1 küçük soğan 1 baş sarımsak 1 yemek kaşığı (dolu) salça 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 limon Yapılışı: Yapraklar taze ise kaynayan suya batırmak sureti ile haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Arzuya göre erik mevsiminde limon yerine erik konur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriKaygana-Karadeniz ![]() Malzemeler: 2 demet nane 2 demet maydanoz 2 demet taze soğan 3 yumurta Yarım su bardağı un 3 su bardağı sıvıyağ Tuz, biber Hazırlanışı: * Nane, maydanoz ve taze soğanları temizleyip kıyın ![]() * Yumurtalar, un ve tuzu bir kapta çırpın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriMAHAMMARA M a l z e m e l e r * 1/2 bardak kırmızı biber, * 1 bardak ceviz, * 3-4 dilim kızarmış ekmek, * 1 limon suyu ve yeterli su, tuz, kimyon, gerekirse acı biber, zeytinyağı, nar ekşisi veya limon, şeker ![]() HAZIRLANIŞI: Önce yarım bardak kırmızı biberin üzerine limon suyu ilave edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriSembüsek- Mardin ![]() Sembüsek kapalı lahmacuna benzer ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemeler (10 kişilik) 1 kilo un, 750 gr soğan, 500 gr yeşil biber, 1 kg kıyma, 1 demet maydanoz, 5 yumurta, maya tuz karabiber Sembüsek sac üzerinde veya fırında pişirilerek hazırlanıyor ![]() Sac üzerinde: 750 gram ufak ufak doğranmış soğan pembeleşinceye kadar sıvı yağda kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırında: Aynı şekilde hamur hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriZeytinyağlı Yerelması Malzemeler 750gr Yerelması 1 diş Sarımsak 1 adet Soğan 4 çorba kaşığı Zeytinyağı 5 adet Domates 1 adet kesme Şeker 1 Çorba kaşığı limon suyu Bir kaç dal Taze Nane Bir kaç dal Dereotu Su,Tuz ve Karabiber HAZIRLANIŞI Yerelmaları ayıklanıp halka halka doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer tarafta, bir tencereye 4 çorba kaşığı zeytinyağı konulur ![]() ![]() ![]() ![]() Tuz ve biber eklenerek tencerenin kapağı kapatılır ![]() ![]() ![]() ![]() --->: Yörelerimize Has Yemekler frmacil sayfa 2iki --->: Yörelerimize Has Yemekler |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriKONYA'NIN YÖRESEL YEMEKLERİ ETLİ EKMEK Konya'da bundan 60-70 yıl önce çarşıda katıkçı dükkanları ile tek tük aşçı dükkanı ve lokanta ile bol miktarda kebapçı dükkanı bulunuyor idi ![]() ![]() ![]() ![]() Etli ekmek, kuşbaşı köfte satılan kebapçı dükkanlarında hazırlanırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Lokantalarda hazırlanan etliekmek içleri ise; kasaplardan gövde olarak gelen koyun etleri kalfalar tarafından parçalanırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzeler de aynı şekilde doğranarak kıyılmış ete karıştırılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırın (Furun) Kebabı ![]() Konya'nın etliekmekten sonra ikinci meşhur yemeği fırın ya da furun kababıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz da kitabi bilgi verelim: Fırın kebabının Selçuklular döneminden geldiği rahatlıkla söylenebilir ![]() ![]() ![]() Fırın kebabı için Konya ova merinos yaylım koyunu kullanılmalıdır, besi lezzetli olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sacarası 1 kg un 250 gr tereyağı 2 yumurta 250 gr kaymak 1 su bardağı pudraşeker Bir tutam tuz Süsleme için: Çekilmiş antepfıstığı Hazırlanışı: * Bir tavada tereyağını eritin ![]() ![]() ![]() ![]() * Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp 10 beze hazırlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriKaraman MUMBAR DOLMASI ![]() M a l z e m e l e r
Mumbarlar iyice yıkanarak tersi çevrilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() __________________________________________________ ________ ARABAŞI ÇORBASI ![]() Malzemeler:
Tavuğu temizleyip tütsüledikden sonra yıkayın, sonra düdüklünüze tavuğunuzu koyun ve üzerini geçecek seviyede su ilave edin ve tuzunu koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Tavuğun etlerinden çorbanın içine bolca didikleyerek koyun ![]() Hamuru için: 1 tepeleme su bardağı un, 5 su bardağı su, tuz Hamurun Yapılışı: Öncelikle tencerenize 3 su bardağı suyu ve tuzunu ekleyip kaynamasını bekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriÇığırtma -Ege (Bergama) ![]() Çığırtma, Ege'nin Bergama'sından ana malzemesi patlıcan olan bir yemek ![]() ![]() Malzemeler: 1 kg ince uzun patlıcan 1/2 kg domates 100 gr yeşil biber 5 diş sarımsak 1 su bardağı zeytinyağı 1 fiske tuz Hazırlanışı: Patlıcanlar şerit şerit kesilir, enine boyuna bıçakla çizikler yapılır, acısı çıkması için 20 dk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yörelerimize Has Yemekler-Yemek TarifleriFıççın Fıççın veya Fıtçın bir çerkez yemeği ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemeler: Hamuru için: 2 bardak süt 3 ½ bardak tereyağı 4 ½ paket yaşmaya 5 Tuz 6 Aldığı kadar un Harcı için: ½ kg ![]() doğranmış kuzu eti 2 kuru soğan 3 5 sivribiber 4 3 domates 5 2 diş sarımsak 6 1 kaşık biber salçası 7 Tuz, Pulbiber Üzerine sürmek için: 1 yumurta Hazırlanışı: Süt, eritilmiş yağ, maya, tuz ve unla orta yumuşaklıkta bir hamur yoğurun ![]() Diğer tarafta soğanları, biberleri, domateslerive sarımsağı küp küp doğrayın ve çiğ olarak ete ilave edin ![]() Biber salçası, pulbiber ve tuzunu da ekleyip güzelce harmanlayın ![]() Hamurun yarısından biraz fazlasını merdaneyle tepsinin kenarlarından taşıcak büyüklükte açıp tepsiye yerleştirin ![]() Hazırlanan harcı tepsiye döşeyin ![]() Kalan hamuru tepsi büyüklüğünde açıp tepsiye örtün ![]() ![]() ![]() Üzerine yumurta sürüp 170 derece ısıtılmış fırında pişirin ![]() |
![]() |
![]() |
|