![]() |
Karadeniz Yemekleri-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karadeniz Yemekleri-Yemek Tariflerialın bvir sürü karadeniz mutfağından yemekler :bash_1_: :bash_1_: Hamsili Icli Tava : Malzemeler 1 kg hamsi 1/2 kg pirinc 3 bas orta boy sogan 2 kahve fincani kusuzumu 1 tatli kasigi karabiber 1,5 kahve fincani camfistigi 1 su bardagi aycicek yagi yeteri kadar tuz 300 gr ![]() Yapilisi 1- Ince ince dogranmis soganlar 1/2 su bardagi zeytinyaginda pembelesinceye kadar kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Diger tarafta hamsiler kilciklarindan ayrilalarak fileto haline getirilir ![]() 3- Hamsilerin yarisi tavaya bir sira dizilir ![]() ![]() 4- Pilavin ustune de kalan hamsiler dizildikten sonra cok hafif ateste alt ust edilerek kizartilir ![]() 5- Sonra ters cevrilerek servis tabagina bosaltilir ve sicak sicak servis yapiliir ![]() Kara Lahana Corbasi Malzemeler 3 demet kara lahana 2 corba kasigi tereyag 1 corba kasigi salca su 1 cay bardagi misir unu 1 su bardagi haslanmis barbunya fasulye Tuz, karabiber Yapilisi 1- Lahana yapraklarini yikayin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Misir ununu azar azar ve surekli karistirarak, ilave edin ![]() ![]() 3- Surekli karistirarak, bir iki tasim kaynatin ![]() ![]() Fasulye Tursusu Kavurmasi Malzemeler 3 adet sogan ½ cay bardagi siviyag 1 kg fasulye tursusu Yapilisi 1) Soganlar ince kiyilir ![]() ![]() 2) Fasulye tursusu kiyilir ![]() ![]() ![]() ![]() Isırgan Yağlaşı Malzemeler 2 bag isirgan 1 kasik yag 1 çay bardagi misir unu 1 su bardagi süt Yeterince tuz Nane Yapilisi Isirgan temizlenir ![]() ![]() ![]() ![]() Misir unu, nanem tuz, yag ve yeterince su ilave edilerek iyice karistirilir ![]() ![]() ![]() Kaldirik kavurma Malzemeler 1 kg ![]() 3 sogan 2 kasik tereyag tuz, karabiber Yapilisi 1- Kaldirikler temizlenir ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Soganlar ince kiyilir ![]() ![]() 3- Haslanmis ve suzulmus kaldirikler,tuz ve karabiber ilave edilip 10 dakika karistirarak kavrulur ve sicak servis yapilir ![]() Menevcen Kavurma Malzemeler 1 kg ![]() 3 sogan 2 kasik tereyag tuz, karabiber Yapilisi 1- Menevcenler temizlenir ![]() ![]() ![]() 2- Soganlar ince kiyilir ![]() ![]() 3- Haslanmis ve suzulmus menevcenler, tuz ve karabiber ilave edilip 10 dakika karistirarak kavrulur ve sicak servis yapilir ![]() Laz böreği Yemegin Yapılışı Malzemeler 10 adet yufka 4 yumurta 8 su bardagi sut 2 paket vanilya 3 su bardagi kiyilmis findik ici 5 su bardagi toz seker 2 paket bugday nisastasi 5 cay bardagi eritilmis tereyagi 1 su bardagi su Serbet Malzemesi: 5 su bardagi su 5 su bardagi toz seke ½ limon suyu Yapilisi 1) 8 su bardagi sute seker ekleyerek kaynatin ![]() ![]() ![]() 2) Bir tepsiniyi yaglayin ![]() ![]() ![]() 3) Yufkalarin uzerindeki muhallebiye dovulmus findiklari yayin ![]() ![]() ![]() 4) Hazirladiginiz boregi dilim dilim keserek firinda pisirin ![]() ![]() Bileki ekmeği Malzemeler misir unu, su tuz Yapilisi Elenmis misir unu ve tuz, ilik su ile hamur haline getirilir ![]() Öncenden kizdirilmis bileki tasinin içine defne yapragi dizilir ![]() Hamur buraya dökülerek üzerine tekrar defne yapragi dizilir ![]() Agzi ters çevrilmis sacla kapatilir ![]() ![]() ![]() Hamsili Ekmek Malzemeler 1 bag pazi 2 bag taze sogan 1 bag taze nane 1 kilo hamsi 8 su bardagi misir unu tuz Yapilisi 1) Hamsilerin kilciklarini temizleyin ![]() ![]() 2) Dogradiginiz malzemeleri misir ununun uzerine bosaltin ![]() ![]() 3) Hazirladiginiz hamuru tepsiye koyarak firinda pisirin ![]() Balık Plakisi Malzemeler 1 kg balik (kefal, palamut ![]() ![]() ![]() 3 patates 2 domates 2 sogan 2 yesil biber 2 dis sarimsak 1-2 defne yapragi 1 limon 1 kahve fincani zeytinyagi 5-6 dal maydanoz tuz karabiber 1 su bardagi salcali su Yapilisi 1- Firin tepsisine patatesler soyularak enine dilimlenip koyulur ![]() ![]() 2- 1 bardak salcali su ilave ederek orta hararetli firinda sebzeler yumusayincaya kadar pisirilir ![]() 3- Ustune limon suyu sikilir ve maydanoz dilimleri konulup servis yapilir ![]() Keşkek Malzemeler 1 su bardagi asurelik bugday 250 gram gerdan eti 2 çorba kasigi tereyagi Tuz, karabiber Yapilisi 1- Bugdayi 1 gece önceden islatin ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Baska bir tencereye kemiklerinden ayrilmis etleri koyun ![]() ![]() 3- 4 su bardagi et suyu ilave edin ![]() ![]() ![]() 4- Servis tabagina alin ![]() ![]() ![]() Katami Malzemeler 1 tavuk 1 su bardagi pirinç 1 çay bardagi kiyilmis findik 2 çay kasigi kinsi 5 dis ezilmis sarimsak 2 çay kasigi siyah susam 1 çay kasigi pul kirmizi biber, karabiber tuz Yapilisi 1) Tavuk haslanir ![]() ![]() 2) Yikanmis pirinç ve tuz ilave edilerek hafif ateste pininçler yumusayincaya kadar pisirilir ![]() 3) Findik, kinsi, sarimsak, siyah susam, kirmizi pul biber ilave edilir ![]() 4) Bir tasim daha kaynatip servis yapilir ![]() Kara Lahana (pancar) Diplesi Malzemeler 2 bag kara lahana 2 sogan 2 kasik tereyag 1 su bardagi pirinc 2 su bardagi kaynar su tuz, karabiber Yapilisi 1-Kara lahanalar temizlenip ince ince dogranir ![]() ![]() 2-Bir tencerede yag ve ince dogranmis sogan kavrulur ![]() 3-Uzerine kara lahanalar konur 3-4 dakika daha kavurmaya devam edilir 4-Yikanmis pirincler veve su ilave edilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|