Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adıyamanın, yemekleri, yöresel

Adıyamanın Yöresel Yemekleri

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adıyamanın Yöresel Yemekleri




Adıyamanın yöresel yemekleri, Adıyamanın ünlü yemekleri, Adıyamanın meşhur yemekleri, Adıyaman yemekleri, Adıyaman ın yöresel yemekleri, Adıyaman ın ünlü yemekleri, Adıyaman ın meşhur yemekleri,

Adıyaman, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli açısından farklıdırlar Yörenin yemeklerinin temel maddeleri buğday ürünleri kuru baklagiller patlıcan, domates, lahanadan oluşmaktadır Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır

Kültür değişiminin sonucu olarak Adıyaman mutfağında büyük gelişim ve değişim olduğu gözlenmektedir Bu değişim süreci yöremiz mutfağını zenginleştirilmiş olup, sebzelerin kullanımını artırmıştır Ekonomik duruma göre etin yerini kuru baklagiller almaktadır Ayrıca yabani bazı otlarında yemeklerde kullanıldığı dikkat çekmektedir

ÇORBALAR: adıyaman gelenek ve görenekleri laca Çorbası, Malhıta Çorbası, Tarhana Çorbası, Mercimek Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Un Çorbası, Dövme Çorbası, Pıtpıtı Çorbası, Meyir Çorbası

SEBZE YEMEKLERİ: Parmak Kebap, Adıyaman Tavası, Dövmeç, Dolma-Sarma, Yeşil Fasulye Sulusu,

PİLAVLAR: Kavurmalı Pilav, Karıştırmalı pilav, Mercimekli pilav, Şahreli (şehriyeli) pilav, Tavuklu pilav, Meyhane pilavı, Domatesli pilav, Ciğerli pilav

KÖFTELER: Kavurmalı sıcak köfte, Kel köfte, Ekşili Köfte, Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte, Patlıcanlı kollotik, Dolmalı köfte, İçli köfte, Yapıştırma, Çiğ köfte

PİDELER: Kavurmali hitap, Ot hitabı ( körnıen, nanecük, haldar vs), Peynirli ekmek, Tava kıloru, Katmer, Semsek, Besmet (Peksimet), Bazlama, Taplama,

MANCALAR (SALATALAR): Yarpız (Yarpuz) mancası, Pirpirim salatası, Patates salatası

CACIKLAR: Pirpirim cacığı, Kabak cacığı, Marul cacığı, Yarpız (Yarpuz) cacığı

TATLILAR: Tene helvası, Top Helvası, Şilik, Nişe bulamacı, Heside, Peynirli irmik helvası, Aşure, Kesme, Burma tatlısı, Kaşık tatlısı



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.