10-15-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağli Yaprak Sarma-Yemek Tarifleri
Kullanılan malzemeler :Süre
N/A
Zorluk Derecesi:
orta
Kaç Kişilik
N/A
1 kg salamura asma yaprağı - yaprakların mümkün olduğu kadar geniş ve ince olmasına dikkat edin (pazardan taze yaprak alıp kısa bir süre hafif yumuşayana kadar haşladıktan sonra fazla suyunu alıp poşetleyerek dondurucuda saklayabilirsiniz Salamuradan çok daha güzel sonuç veriyor )
4 su bardağı kaynamış su
1 limonun suyu
2 çay bardağı zeytinyağı
İç malzemesi için:
900 gr kuru soğan
2 çay bardağı zeytinyağı
3 paket dolmalık fıstık (3×40 gr )
4 su bardağı baldo pirinç
2 yemek kaşığı kuru nane
3 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 paket kuş üzümü (40 gr )
4 adet kesme şeker
1 limonun suyu
1 demet ince kıyılmış dereotu (maydonoz da olur) [*]3 çay bardağı kaynamış
Tarifin Hazırlanışıİç malzemesini hazırlamak için öncelikle soğanları zeytinyağında kavurun Dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya devam edin Pirinçleri ekleyin, pirinçler hafif beyazlaşana kadar kavurun
Kuru nane, tarçın, karabiber, yenibahar, kesme şeker, kuş üzümü, kıyılmış dereotu ve tuzu ilave edip karıştırın ve bir süre daha kavurmaya devam edin
3 çay bardağı kaynar suyu ve limon suyunu ekledikten sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak demlendirip soğumaya bırakın
Bundan sonrası aslında kolay, biraz uzun sürüyor o kadar Yaprakları 4-5 kez suyu berraklaşana kadar yıkayıp süzün Fazla suyunu elinizle bastırarak alın
Derin ve geniş bir tencerenin altına birkaç yaprak yerleştirin ki dolmalar pişerken dibi tutmasın
Her bir yaprağın saplarını koparıp parlak kısmı alta gelecek şekilde tezgaha yerleştirin (damarlı kısmı yukarı bakacak) En fazla bir dolu tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden ortasına koyup kenarlarını içe kıvırarak sigara böreği gibi sarın Yaprak ıslak olduğundan kolayca kapanacaktır Ne sıkı ne gevşek olsun, çok sıkı sararsanız pişerken patlar, gevşek sararsanız da pişince hoş görünmez, ayrıca açılabilir ve içi dışına çıkabilir
Sarmaları düzgünce tencereye yerleştirin İç malzemeniz bitene kadar her yaprağa aynı işlemi uyguladıktan sonra tencereye 4 su bardağı kaynar su, bir limonun suyu ve 2 çay bardağı zeytinyağını gezdirin (zeytinyağı sarmalarınızın parlak ve yumuşak olmasını sağlayacaktır Limon suyu da ekşi bir tat verecektir İsterseniz limon koymayabilirsiniz )
Sarmaların üzerine bir kat yaprak yerleştirin En üste ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin ki pişerken kımıldamayıp açılmasınlar
Tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte 1 saat kadar pişirin Arada kontrol edip pişme süresini uzatabilir ya da kısaltabilirsiniz Yeterince pişmeden suyunu tamamen çekerse az miktar daha kaynar su ekleyebilirsiniz
Sarmalarınız pişince tencereden hemen almayın Henüz sıcakken kapağını kapalı tutup bir gece tencerede oda sıcaklığında bekletin Bu süre içinde sarmalar demlenecek, tencere içindeki buhar sayesinde yapraklar daha yumuşak olacaktır Böylece sarmalarınız “kuru” olmaz [*]Ertesi sabah sarmalarınızı servis tabağına dizip isterseniz bir miktar daha limon suyu ve zeytinyağı ile ıslatın, üzerini limon dilimleri ve maydonoz ile süsleyin ve servise kadar buzdolabında soğutun
|
|
|