10-15-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pirinçli Manti - Bartın'dan Yemek Tarifleri
PİRİNÇLİ MANTI
MALZEME:
Un 4 su bardağı
Su 1 su bardağı
Yumurta 2 adet
Tuz
Pirinç 2 su bardağı
Ayçiçek yağı 1/2 su bardağı
Soğan 2 adet
Et suyu 6 su bardağı
Katı yağ 2 çorba kaşığı
Karabiber
Kıyma 500 gr
YAPILIŞI:
Pirinçleri yıkayıp, kaynar tuzlu suda biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzdürün Soğanları ince ince kıyın Yağı tencerede eritin Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun Kıymayı katıp, verdiği suyu çekinceye kadar soğanlarla birlikte kavurmayı sürdürün Önce haşlanmış pirinci, 1-2 dakika daha kavurduktan sonra suyu katın Bir taşım kaynatıp, tuzunu ve biberini ayarlayın Ateşi kısın, kapağını kapatarak yaklaşık 15 dakika pişirin Ateşten alıp, ılınmaya bırakın Unu, bir kaba eleyip ortasını havuz biçiminde açın Ortasına yumurtaları kırın, tuzu ve suyu koyun Parmak uçlarınızla malzemeyi una yedirip, yoğurarak yumuşak ve pürüzsüz bir hamur hazırlayın Hazırladığınız hamuru 2 eşit parçaya bölün Her bir parçayı yuvarlayarak topak haline getirin Unlanmış bir tezgahta, oklava ile 2-3 mm kalınlığında ve 60 cm çapında açın Hamuru 8 cm 'lik kareler biçiminde kesin Ortalarina 1/2 çorba kaşığı kadar harç koyup, karenin dört bir ucunu sırayla üst üste kapatarak bohça biçiminde mantılar hazırlayın Diğer hamur topağını da aynı biçimde açıp, aynı yöntemi uygulayarak mantıya dönüştürün Fırınınızı 180 C'ye getirip ısıtın Fırın tepsisini iyice yağlayın Mantıları tepsiye dizip, üzerlerine fırça ile ayçiçek yağı sürün Tepsiyi fırına yerleştirerek (ya da ocakta alt üst çevirerek) ytaklaşık 20 dakika, her iki yanı altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın Ayrı bir tencerede et suyunu bir taşım kaynatın Fırından çıkan mantıların üzerine et suyunu boşaltıp, tepsiyi ateşe oturtun Orta ateşte mantılar suyu hemen hemen çekinceye kadar pişirin Ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın
|
|
|