Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
yemekleri, şanlıurfa

Şanlıurfa Yemekleri

Eski 10-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şanlıurfa Yemekleri




Şanlıurfa Yemekleri

Urfalı’lar asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir Yöre yemeklerinin lezzetleri yanı nda besin değerleri de çok yüksektir

Yemek yapma becerisinin yanında yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşmak geleneği bütün Anadolu insanına mahsus bir özelliktir Ancak Urfalıların misafir sevme özelliğinin, hiç bir öğün misafirsiz yemeğe oturmayan Hz İbrahim (AS)’dan geldiği söylenmektedir

“Halil İbrahim Sofrası” herkesçe bilinen bir deyimdir Urfalılar bugün de misafir ağırlamak ve onlara çeşitli yemekler ikram etmekten büyük zevk duymaktadırlar Yemek kültürü oldukça zengin olan Şanl ı urfa’da Ayran Şorbası, Hamurlu, Pıt Pıt, Sarı Şorba, Çağala Aşı, Pakla Aşı, Hıttı Bastırması, Soğan Tavası, Su Kabağı, Bütün Balcan, Sarımsak Aşı, Kaburga, İsot Çömleği, Bamya Çömleği, Acır Annaziği, Tatlı Bamya, Erik Tavası, Lolaz Dürmüğü, Saca Basma, Döğmeç, Ekmek Aşı, Kenger Aşı, Semsek, Has (Marul) Dolması, Mimbar, Acır Bastırması, Soğan Tavası, Ağzı Açık, Ağzı Yumuk, Pendirli Ekmek, Elma Aşı, Masluka, Lebeni, Boranı, Kuzu Pilav, Meyhane Pilavı, Pilavı, Baklalı Bulgur Köftesi, Aya Köftesi, Köfteli Erik, Tiritli İçi, Duvaklı Pilav, Üzlemeli Firikli Pilav, Ciğerli Bulgur Pilavı, Mığrıbi Pilav, Basma Lıklıkı Köfte, Dolmalı Köfte, Köfte, Yuvalak, Kıyma, Yumurtalı Köfte, Mercimekli Köfte, Frenkli Köfte, Yağlı Köfte, Etli Kebabı, Kemeli Kebap, Tike Kebabı, Kazan Kebabı, Tepsi Kebabı, Kemeli Tas Kebabı, Balcanlı Kebap,

Soğanlı Kebap, Müftehi Tas Kebabı, Frenkli (Domatesli) Kebap, Kemeli Cacık, Bostana, Zeytin Bostanası, Koruk Salatası, Pencer Cacığı, Peynirli Kadayıf, Katmer, Daş Ekmeği, Aşır Aşı, Palıza, Haside, Küncülü Akıt, Kuymak, Zingil, Zerde, Kadı Beyni, Peynirli Helva, Un Bulamacı, Palıza geleneksel yöresel yemekler arasında sayılabilir Urfalılara iki şeyi zor beğendirisiniz biri müzik diğeri yemek ve tatlılardır

ÇİĞ KÖFTE

Dövülmüş, macun haline getirilmiş yağsız et, kaynatılmış, kurutulmuş buğdaydan çekilerek elde edilen bulgur ve kurutulup dövülerek az miktarda yağ karışımı ile yapılan kuru İsottan (kırmızı biber) meydana getirilen; ayrıca içinde protein, karbonhidrat, mineral maddeler ve vitaminlerce zengin bir düzine kadar gıda maddesi (domates, salça, soğan, sarımsak, karabiber, tarçın, tuz, ve maydanoz) kullanılarak elle yoğrulan, yenilirken genellikle beraberinde ayran içilen otantik bir Şanlıurfa yemeğidir Genellikle doyumluk değ il, tadımlık yapılır Daha çok ikram yemeğidir

Geçmi şi Hz İ brahim (AS) peygamber devrine kadar götürülür Efsaneye göre, Nemrut, şehirdeki yakacakları toplayıp ateş yakmayı yasaklayınca halk ne yapacağını düşünür Bir avcının vurduğu ceylan etinden, hanımı bugünkü çiğköftenin az karışımlı; et, bulgur ve isottan oluşan ilkel şeklini hazırlar Kocası beğenir Bir zaruretten doğan yemeğe 4000 yıl kadar önce böylece başlanır ve geliştirilerek bugünlere gelinir Halen Şanl ı urfa dışındaki bazı illerimizde, hatta Avrupa ve Amerika’da da tanınmış olmakla beraber Şanlıurfa’da yapılana emsal bulmak zordur Burada malzemesine ve yoğrulmasına çok özen gösterilir Urfalı bir kadının kıvrak zekâsı ile bulduğu çiğköfte bugün adeta Urfa ile özdeşleşmiştir

İSOT (ŞANLIURFA’YA ÖZGÜ PUL BİBER)

Yeşil ve kırmızıbiberin genel adıdır Kuru İsot, kırmızıbiberin kurutulup dövüldükten sonra içersine azar azar zeytinyağı katılarak küçük pullar halinde elde edilen bir mamulüdür Başta çiğköfte olmak üzere yöresel yemeklerin çoğunda kullanılır Vitaminlerce zengin, iştah açıcı bir biber mahsulüdür “ŞPB” rumuzu ile patenti alı nmış bulunan ” Şanlı urfa Pul Biberi ” Yurt içinde kullanı lmakta, Avrupa ve Amerika’ya ihraç edilmektedir Biber de bulunan Capcaisin maddesi tıbbın birçok alanında analjezik olarak kullanıldığından Urfa biberi sağlıklı beslenme açısından da önem arz etmektedir

URFA YAĞI (SADE YAĞ)

Şanlıurfa’da doğal şartlarda beslenen koyunların sütlerinden elde edilen tereyağının damıtılması sonucunda meydana gelen sade Urfa yağı, Türkiye çapında bir şöhrete sahiptir

En güzel baklavalar ve diğ er tatlıların, yemeklerin yapımı için bu yağlar tercih edilir Nefis bir koku, rengi ve lezzeti vardır

Bugün sade Urfa yağı , Ceylanpınar Tarım işletmesinde modern şartlarda üretilmekte ve yurdun her tarafına talep halinde gönderilmektedir Ayrıca özel teşebbüsün ürettikleri de piyasalar da pazarlanmaktadır

ŞILLIK TATLISI

Günümüzde bazı evlerde nadiren yapılmaktadır

Malzeme: 2 su bardağı un, 300 gr ceviz içi, 600 gr şeker, 3 yemek kaşığı sadeyağ

Yapılışı: Derin bir tencerede 2 su bardağı un, 4 bardak su ile hamur kıvamına gelinceye kadar elle çırpılır Sacın altı yakılır, hamurların yapışmaması için yüzeyi yağlanır Hazırlanan ekmekler sayılarak iki kısma ayrılır Bir tepsiye ilk yarısı üst üste serilir ve ceviz dökülür Sonra ikinci yarısı da üst üste serilir ve bıçakla baklava dilimi halinde kesilir

Hazırlanan şurup sıcak olarak hamura dökülür ve üzeri örtülerek 10 dakika beklenir Sıcak olarak tepsiyle servis yapılır

PALIZA (Yöresel bir tatlı)

Malzeme: 1 kğ süt, 2 bardak su, 4 yemek kaşığı nişe (nişasta), şurubu için 2 parça şeker boyası (palıza boyası), 3 su bardağı şeker

Yapılışı: Süt bir kapta ölçülü suya katı lır Üzerine nişe eklenerek sürekli karıştırılır Ocağın üzerine konur ve nışe kokusu gidinceye kadar karıştırılarak pişirilir Bir tepsiye 2 parmak kalınlığında yayılır ve donması beklenir Şekere 1 bardak su eklenir ve şeker boyası katılarak eriyinceye kadar karıştırılır Kutu kare şeklinde kesilen palızalar, şurup ve buz eklenerek ikram edilir

BOSTANA

C vitamini yönünden çok zengin olan ve çok lezzetli bir salata çe şididir

Malzeme: 4 Domates, 2 ye şil biber, 1 so ğ an, 1/2 demet maydanoz, 100 gr pırpırım (semizotu), 1 salatalık, 4-5 nane yaprağı, 1 su bardağı koruk suyu veya nar suyu, tuz

Hazırlanışı: Sebzeler yı kanır, iyice ayıklanır ve kabukları soyulacak olanların kabukları soyulur Bütün sebzeler çok ince doğranır Tuz atılıp iyice ezilir Koruk suyu veya nar suyu eklenir ve istenirse üzerlerine buz konup servis yapılır

Bostana genellikle çiğ köfte gibi acılı yemeklerle yenildiği gibi, Kebap ve Söğülme ile de yenilir

MIRRA (Yöresel acı kahve)

Mırra, Arapça ” Murr ” yani acı kelimesinden gelmektedir

Malzemeler: Yeterli miktarda çekirdek kahve, kahve tavası , kahve kaşığı, kahve dibeği, kahve tokmağı, 2 kahve gümgümü, kahve fincanı, kahve ibriği

Yapılışı: Kahve günlük kullanı ma yetecek kadar kavrulur, dibekte dövülür Gümgümde bir miktar kaynatılır dinlendirilir ve süzülerek diğer gümgüme alınır; tekrar kaynatılır ve süzülür Dinlendirilen sıvıya yeniden kahve atılarak tekrar kaynatılır Bu kaynatma işlemi birkaç kez devam eder ve kontrol edilerek içilecek kıvama geldiği anlaşılınca kahve ibriğine alınır ve ikram edilir Önce kahve sahibi içer ve tadına bakar

İyi bir kahve fincanda iz bırakır ve fincanı tutar Her misafire iki kez ikram edilir Her defasında fincana az miktarda kahve konulur Burada amaç, kahvenin mideye ulaşması değil, ağızda kahve tadı bırakmaktır

Acı kahvenin kendine özgü kuralları vardır şöyle ki; kahveyi içen, fincanı yere koymamalı ve mutlaka dağıtana geri vermelidir Kahveyi içenin, fincanı yere veya masaya koyması, kahveyi verene büyük hakaret sayılır Eskiden bunun cezası, kahveyi dağıtan bekarsa evlendirilmesi ya da fincanın altınla doldurulup ona verilmesi imiş Bu kuralı bilmeyen misafirler, kahve fincanını yere koyarsa, bu kural hatırlatılır ve de hoş görülür

Kaynak: wwwurfakulturgovtr



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.