![]() |
Kars Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kars YemekleriKars Yemekleri Geniş bir arazi yapısına sahip olan Kars’ta hayvancılık ve yayla yaşamı oldukça önemli ![]() ![]() ![]() Tarih araştırmacıları Kars’ın adını, Kafkasya’dan gelerek (M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhan Pamuk, ünlü Kar adlı romanında kendisine ilham veren Kars’ı şöyle anlatmıştı: “Bir zamanlar Türkiye’nin 10 büyük kenti arasında yer alıyordu Kars ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı-Rus Savaşı (1877-1878) sonunda 40 yıl Rus işgali altında kalan Kars, o dönemde yapılan muhteşem binalarıyla geçmişi yaşatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kars, geniş bir arazi yapısına sahip ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamurişleri makbul İlin coğrafi konumu ve iklim şartları yöre mutfağını da etkilemiş ![]() ![]() ![]() Katmer yapılırken mayalı hamur hazırlanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sizler için yörenin özel tatlarından birkaç yemek hazırladık ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kars Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kars YemekleriKARS PEYNİRLERİ Kars kurutu Bir çeşit sertleştirilmiş çökelek peyniridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kars kaşarı Kars, Erzurum ve Muş gibi illerimizde altışar kiloluk kalıplar halinde üretilen kaşarpeynirinin kabuk yüzeyleri daha küflü olur ![]() ![]() Kars lor (şor) peyniri Makineden ya da yayıktan geçirilen peynirin kaymağı alınır ![]() ![]() ![]() Çeçil peyniri İnek, koyun ya da keçi sütünden yapılan yağsız bir tel peynir olan çeçil, çeşitli yörelerde saçak, çiçal ve iplik peyniri olarak bilinir ![]() ![]() Çökelek peyniri Tereyağından arta kalan yayıkaltı ya da yavan sütten yapılmış peynirden kalan peyniraltı suyu önce ısıtılır, sütlü kısmı dibe çöker ![]() ![]() ![]() Kars gravyer peyniri Bir süre Çarlık Rusya’sının işgalinde kalan Kars’ta yabancı ustaların öncülüğünde gravyer peyniri üretilmeye başlanmış ![]() ![]() KARS YEMEKLERİ Kaşarı ve balının yanı sıra, Kars zengin ve renkli bir mutfağa sahiptir ![]() ![]() Hörre Bir tencerede 2 kaşık tereyağı ile un kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekşili Et Domatesleri yıkayın, etleri küçük küçük doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Feselli Hamur mayalanir ve biraz bekletildikten sonra yufka açilarak, içine yag sürülüp kare seklinde içe dogru kapatilir ![]() ![]() ![]() ![]() Gagala Normal hamur mayalanir bir süre bekletilir Daha sonra bir miktar hamur (Künde) ortasi delinerek elips biçimde sekillendirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tencerede Şiş Kebap Domatesleri, orta büyüklükte parçalara ayırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kars Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kars YemekleriYaprak Mantı Yaprak mantinin hamuru da mayasizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mantı (Hangel) Hangel sivesel bir girtlak sözcügü oldugu için, tam olarak Türkçe yazimi mümkün degildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tandır Kaz Çekmesi Tandır yöremizde hemen hemen her evde vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kesme Çorbası Açilan yufka üçe veya dörde bölünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lokma (Lokum) Lokumun hamuru da süt veya su ile yogrulur, fakat lokmanin hamuru pisi ve mafisten farkli olarak daha akiskandir ![]() ![]() ![]() Hasuda Hasuda tatli bir yiyecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kars Yemekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kars YemekleriKuymak Önce bir tavaya kaymak konulur ve isitilir ![]() ![]() ![]() ![]() Nezik Hamur su yerine kaymakla yogrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kete Kete hamuru da katmer gibi normal ekmek hamurudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katmer Katmer dedigimiz yiyecek bir tür börektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erişte Aşı Nohutlari aksamdan islatin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzu Etli Pilav Gögüs etini 3 su bardagi tuzlu suda 10 dakika haslayip didikleyin ![]() ![]() ![]() Pirinci bol suyla yikayip süzün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bozbas (Piti Kebabı) Nohutlari aksamdan islatin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: Lezzet |
![]() |
![]() |
|