10-15-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türklerde Sebze Yemekleri
Türklerde Sebze yemekleri
Ana madde: Türk mutfağındaki sebze yemekleri listesi
DolmaTürk mutfağı sebze yemekleri açısından çok büyük bir çeşitliliğe sahip bir mutfaktır Dolmalar ve sarmalar, etli sebze yemekleri, kızartma sebzeler ve zeytinyağlıların sayısız çeşitleri mevcuttur
Dolmalar ve sarmalar hem etli hem de etsiz (Yalancı Dolma) olarak hazırlanabilirler Etki dolmalar kıyma, pirinçi soğan ve domatez salçası içerirler Yalancı dolmalar ise pirinç, soğan, kuş üzümü ve çam fıstığı kullanılarak yapılır Lahana ve asma yaprağı sarmaları hazırlamak için kullanılır Dolmalar için en çok kullanılan sebzeler biber, kabak, domates, patlıcan ve soğan gibi sebzelerdir
KarnıyarıkEtli sebze yemekleri kıyma ve parça etin sebzelerin yanı sıra pişirilmesi yoluyla hazırlanırlar Etli fasulye, karnıyarık, patlıcan musakka, etli kabak, etli bezelye, etli türlü, etli mercimek ve nohut, etli ıspanak, lahana ve pırasa dahil çok sayıda yemek mevcuttur
Birçok sebze kızartılarak ve ızgara yöntemiyle pişirilebilir Patlıcan kızartma, kabak kızartma, biber, domates, havuç ve mücver çok sevilen kızartma çeşitleri arasındadır
Ayrıca zeytinyağlılar Türk mutfağında kendine has bir yer kaplar Bu yemekler bazan daha ucuz olan diğer sebze yağlarıyla da hazırlanabildikleri halde zeytinyağlılar olarak bilinirler Zeytinyağlı taze fasulye, fasulye pilaki, zeytinyağlı dolma, zeytinyağlı enginar ve bakla bu sınıfa giren yemekler arasındadır
Türk mutfağındaki sebzeler arasında patlıcan çok özel bir önem taşır Patlıcan sebze olarak dünyanın birçok ülkesinde yendiği halde çeşitlilik açısından Türk mutfağını dünyanın en çok patlıcan yemeğine sahip mutfak olarak saymak bir abartma sayılamaz Türk mutfağında patlıcan dolma, kızartma, musakka, pilav, salata ve ızgara dahil sayısız patlıcan yemeği mevcuttur
|
|
|