![]() |
Sivasın Yollarına Türküsünün Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sivasın Yollarına Türküsünün HikayesiSivasın yollarına türküsünün hikayesi Sivas Ellerinde valla ben tıkladım bi bu çıktı ama çok uzun Dünya var olalı yerinde duran, alçağı al kızıl taşlı, başı dumanlı karlı, eteği keklik seslenişli yüce dağlar kıraç dağlar, taş dağlar Yol verince tozup giden, dere olup vadilerde ırılan, yazı olup koyun kuzu otlanan, karşı yatan ulu dağlar koca dağlar hoş dağlar Kış gelince başı boran kesen, buz kesen, kar izinde tavşan gezen, karanlık bastırınca kurt uluyan yola çıkmış garipleri ürküten, üşüten, sağır dağlar, dilsiz dağlar, ıssız dağlar, boş dağlar Tipiden ayazdan ne çektiğini bilirim ![]() ![]() ![]() Yıldızeli, dağların bağrında küçücek bir kasaba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu asırlardır anlatır onun öyküsünü, asırlardır türküsünü söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adı Haydar idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yedi yaşında ulular elinden bade sunulmuş ona ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() , Hünkar Hacı Bektaş Veli elinden aşk badesi içen Haydar'a bir haller oldu, bilinmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() , Sazının nağmesi, şiirinin nefesi, koşması, semaisi, güzellemesi Anadolu bozkırının dağında taşında yankı bulan Pir Sultan'ın namı Sivas'ın Hafik kazasının Sofular köyüne yetince garip bir yoksul olan Hızır adlı bir Türkmen delikanlısı bu sözün sahibinden himmet almak için elini obasını koyup Banaz'a geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Pirim! Bir koca sene oldu kapında hizmet ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() , Pir Sultan kara yağız çehresini Hızır'a çevirip güldü ona ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() , İsteğini kabul edip uğurladı müridini ![]() -Hızır! Duam olsun sana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hızır el etek öpüp çekildi huzurdan ![]() ![]() ![]() ![]() Başını elleri arasına alıp bakındı Banaz yaylasından dereler gibi uzanan dağ yollarına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turnalar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağ göllerde yüzen, peygamber diyarını gezen, nokta gözleri sürmeli, boynu nişanlı, başı telli Turnalar ![]() Gurbet ele kanat açan, yaban ellere uçan, sıladan haber getiren, sevda diye gönüllere, türkülerde ozanlara yeten kanadı gümüş turnalar ![]() Mektuptan evvel turnalar var ![]() ![]() ![]() Başı telli turnalar, boynu nişanlı turnalar, bir tek eşe sevdalı, bir tek kuşa yar turnalar ![]() ![]() Ötmeyin Turnalar, ötmeyin gönlüm şen değil ![]() ![]() ![]() Er kişi kudretinin yettiğini işler de kader bildiğini okur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pir Sultan atadan dededen öyle görmüş, öyle duymuştu ki, Resul'ün nazlum torunlarını sevmek gerek, Ali'yi veliullah bilmek gerek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kuru saltanat kavgası değildi bu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sivasın Yollarına Türküsünün Hikayesi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sivasın Yollarına Türküsünün HikayesiAnadolu bozkırına kır çiçekleri gibi dağılmış Türkmen obaları hangi şahtan yana olacağını şaşırmış, iki dünya sultanının kavga alanında sıkışıp kalmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sazının avazını arttırdı Pir Sultan ![]() ![]() ![]() ![]() Sevince deli bir ciğerle sever Anadolu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Payitahtta işitildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() , Dünyanın yarısına hükmü geçen saraydan irade buyuruldu ki Tebrizli şahın Anadolu'ya uzanan kolları kesile, Türkmen içindeki sesi susturula ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nice kulu sultan kılan kader, Hafikli azap Hızır'ı da önce kul, sonra kapıcı, sonra paşa etmişti bu sıralar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızılırmak kıyısının sisi, ince dumanı, dağılıp dağlara yayılır seher zamanı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() , Pir Sultan, besmeleyle doğruldu yatağından ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Söğüt gölgesine gömülmüş evinin önündeki koca değirmen taşına oturdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pir Sultan'ım Hakk'a niyaz ederim , Erenler rahına doğru giderim Külli varım hakka teslim ederim Erenler sırrına erdim bu gece , Seher vakti geçmiş, gün yükselmiş, sıcak vurmuştu Banaz'ın yaylasına 1588'in baharında Sivas valisi Hızır Paşa'dan haber geldi Banaz'a ![]() ![]() ![]() Ucu Sivas kalesine çıkan dar kağnı izlerinden geçip geldiler kaleye Hızır Paşa'nın huzuruna çıkacaksın dediler ![]() Hızır Paşa saygıyla karşıladı Pir Sultan'ı Buyur etti, hal hatır sordu, ikramda bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() Pir Sultan, önüne konmuş olan yiyecekleri geri çevirdi, kalktı Hızır'ın sofrasından ![]() -Hafikli Hızır! Yeni adın Hızır Paşa oldu rahat mısın? İyi misin, Hoş musun? Banaz'ın koyununu güderken daha iyi değil miydin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hızır Paşa bu beklemediği çıkış karşısında şaşırmış, kendilerini dinlemekte olan adamlarına dönüp öfkeyle bağırmıştı ![]() -Alın bunu, atın dam altına ![]() ![]() Pir Sultan'ı alıp boş bir çuvalı bırakır gibi bıraktılar karanlık bir mahzene ![]() ![]() Günler geçti, geceler geçti, haftalar geçti , Hızır Paşanın içi rahat değildi nicedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haber gönderip çağırttı tekrar huzura ![]() ![]() ![]() - İlle yaptığın doğru değil koca pir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hızır Paşa emir buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadılar müftüler fetva yazarsa İşte kement işte boynum asarsa ,İşte hançer işte kellem keserse Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan Yüksek damlı konak odasında soğuk bir rüzgar esti ![]() ![]() ![]() , Şahı sevmek suç mu bana Kem bildirdin beni Han'a Can için yalvarmam sana Şehinşah bana darılır Pir Sultan "dönmem" diyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kul olayım kalem tutan ellere Katip arzuhalim yaz yare böyle Şekerler ezeyim şirin dillere Katip Arzuhalım yaz yare böyle Rakibimin dedikleri oluyor Gül benizim sararıben soluyor Al kanlarım ılgıt ılgıt geliyor Katip arzuhalım yaz yare böyle Sivas ellerinde sazım çalınır Çamlıbeller bölük bölük bölünür Yardan ayrılmışam bağrım delinir Katip arzuhalım yaz yare böyle Pir Sultan Abdal'ım ey Hızır Paşa Yazılan gelirmiş her daim başa Beni hasret koydun kavim kardaşa Katip arzuhalım yaz yare böyle Güzelim ey! Fidanım ey! Bir tanem ey! Dağ dile gelse, yol dile gelse, turna dile gelse Pir Sultan'ı söylese ![]() ![]() ![]() Yazık oldu Pir Sultan'a -Alıp asın, uslanacağı yok bu koca Kızılbaşın! dedi Hızır paşa Katip defterini topladı, kalemini etinden bıraktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sustu Pir Sultan'ın söyleyen dili ![]() ![]() ![]() ![]() Nice zaman sonra Banaz'a gelen bir atlı Pir Sultan'ın ak kağıda karalanmış sözlerini getirdi eşine Sivas ellerinde sazım |
![]() |
![]() |
|