Güney Koredeki Tarihi Yerler | 

| 

| 
		#1 | 
| 

Prof. Dr. Sinsi

| 

Güney Koredeki Tarihi Yerlergüney koredeki tarihi yerler ![]() Seul Seul'de trafik İstanbul gibi sıkışıyor   Zaten Seul büyüklüğü ve karmaşık yapısı ile İstanbul'a oldukça benziyor  Seul'ün nüfusu 15 milyonun üzerinde  Yandaki fotografı kaldığım otelin odasından çektim  Uzaktaki meşhur Seul kulesi bizdeki Çamlıca tepesini hatırlatıyor  Yer probleminden dolayı yeni yapılan konutlar çok küçük oturma alanına sahip ancak çok fazla katlılar  Ana caddeler çok geniş, özellikle 2002 dünya kupasından sonra şehire oldukça çeki düzen vermişler  Çok iyi çalışan ve oldukça geniş ağa sahip metro sistemleri mevcut![]() Taksi ücretleri makul, ancak iki tip taksi var   Lüks olan 4 000 Won (3 5$), normal taksi 1 600 Won (1 4$) olarak taksimetre açıyor ve aralarındaki tek fark araçların konforu  Taksilerin üzerindeki "Free Interpreter" yazısına mutlaka dikkat edin, eğer yazmıyorsa gideceğiniz yeri anlatana kadar zorlanabilir, ya da kendinizi alakasız bir yerde bulabilirsiniz  Her ihtimale karşı kaldığınız otelin bir kartını cebinizde bulundurun![]() Seul'ün tam ortasından Han Nehiri geçiyor ve şehiri ikiye ayırıyor   Bu yüzden şehirde oldukça fazla köprü var  Köprülerin hepsi 1950'li yıllardaki Kore savaşından sonra yapılmış  Çünkü savaş sırasında sağlam bir tane bile köprü kalmamış![]() Seul'de gezerken kendinizi uzak doğuda hissetmiyorsunuz, çünkü yaşama Avrupa ve Amerikan tarzı ağırlığını koymuş   Bu durumu bir Koreliye sorduğumda bana biz onların yalnızca bize yarayacak kısımlarını alıyoruz , kendi kültürümüzü de sonuna kadar saklıyoruz diye açıklama yaptı  Gerçekten de özellikle misafirperverlikleri hiç Avrupa'lılara benzemiyor  Kendinizi Türkiye'de, kendi evinizde ağırlanıyor gibi hissediyorsunuz![]() Seul Seul Seul'de alışveriş için herşeyi bulabilirsiniz   Ama kesinlikle ucuz olduğunu düşünmeyin  Türkiyedeki fiyatlardan daha ucuz bir şeyler bulmak oldukça zor  Şehirdeki en tanınmış alışveriş merkezleri Galleria,Hyundai,Lotte ve Shinsegae  Hepsinin şehir içinde birden fazla mağazası var  Bu mağazalarda yabancıların alışveriş yapabildiği Duty Free kısımları da var  Nispeten daha hesaplı  Yalnızca elektronik ürünler ile ilgileniyorsanız Yongsan Elektronik Market adında çok katlı bir alışveriş merkezi de mevcut  Fotograftaki cadde Itaewon alışveriş bölgesinde  Bu cadde üzerinde yüzlerce mağaza var  Batı usulü yemek yiyebileceğiniz fast food tarzı yerlerde bolca  Ayrıca caddeye çok yakında Seul Merkez Camisi de var![]() SEUL TREN GARI mimari olarak Avrupadaki garları hatırlatıyor   Çevresinde aynı bizim Eminönündeki gibi mağazalara, müziği sonuna kadar açan dükkanlara, açıkta yiyecek satanlara, çarşı iznine çıkmış askerlere rastlamak mümkün  Garın önünde genelde hafta sonları işçilerin yaptığı eylemlere de rastlayabilirsiniz  Zamanımın olmamasından dolayı bu gösterilerden birinin yalnızca hazırlık aşamalarını fotograflayabildim  Yine de Kore usulü çalınan davullar ve hoparlörlerden yükselen parçalar başlamıştı  Polislerin taşıdığı coplar en az 1 metre boyutlarında ve bizdekilerden çok farklı  Hazırlıklarını gördüğüm gösterinin sonrası ne oldu meçhul, belki de uluslararası kanallara bile konu oldu, kimbilir ?Seul Istasyon Seul Gosteri Seul Seul Alt Gecit Çoğu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki gibi Korede de zenginlik ve fakirlik yanyana   Yandaki iki fotografı çektiğim yer arasında 50 metre bile yok  Bir tarafta büyük ve lüks binalar, diğer tarafta alt geçitte, evi olmadığı için soğukta uyuyan bir vatandaş  Nede olsa hem IMF hem de USA Güney Koreye uğramış  Yine aynı bölgede bir üst geçitte fakir bazı insanlara yemek dağıtıldığını ve ayinler okunduğuna da şahit oldum  Güney Kore'de baskın bir din yok  Kimi Budist, kimi Hıristiyan, kimi de Konfiçyusçü  Aileler din konusunda çocuklarına baskı kurmuyorlarmış  Çocuklar kendi kararlarını kendileri veriyorlar![]() Seul'de geçen iki günlük sürede tüm şehiri gezmem imkansızdı   İç uçuşlar için kullanılan Gimpo Havaalanına giderken Dünya Kupası Stadına da uğradık  Çevresi son derece güzel  Korelilerin yürüyüş, spor yapabildikleri bir alan olarak düzenlenmiş  Seul'u tam olarak keşfetmek, alışveriş yerlerini tam tesbit edebilmek için en az bir haftaya ihtiyaç var  Şehirde önemli noktaları toplu halde görmeyi sağlayan iki ayrı hatta çalışan gezi otobüsleri de mevcut  Yolculuk 2 saat sürüyor ve istediğiniz durakta inebiliyorsunuz  Günlük ücreti 12 000 Won (11 $)![]() Gimpo Havaalanından ülkedeki diğer havaalanlarına çok sık uçuş var   Ülke küçük olduğu için diğer uçtaki Gimhae Havaalanına uçmamız ancak 1 saatimizi aldı  Ülkenin güney doğusunda Japon Denizi'nin olduğu bölgeye gitmiştik  Bölgenin adı biraz uzun Gyeong Sang Nam Do  Bölgedeki Pusan, yaklaşık 5 milyon nüfusu ile ülkenin ikinci büyük şehiri  Biz konaklamak için havaalanına aynı uzaklıkta nispeten küçük olan MASAN şehrindeki Savoy oteli seçtik![]() World Cup Stadium Masan Genel Masan deniz kıyısında orta ölçekli bir sanayi şehri   Uçakla üzerinden geçerken denizdeki düzenli olarak bölünen kısımlar ilgimi çekmişti  Sordum , deniz yosunu üretim alanlarıymış  Deniz yosunu üretimi ve balıkçılık Kore'nin kıyı kesimlerinde olduğu gibi Masan'da da gelişmiş durumda  İklim Seul'e göre daha ılıman ve kışları daha yumuşak geçiyor![]() Masan'da büyük firmaların üretim için kullandığı bir serbest ticaret alanı var   Bu bölgede üretilen ürünlerin hepsi Avrupa başta olmak üzere diğer ülkelere ihraç ediliyor  Fabrikalar şehrin ekonomisinin iyi olmasına sağlamış  Gece geç saatlerde şehiri gezerken telefon kulübesine not almak için bırakılan kalemin ve not defterinin hala yerinde duruyor olması bana ülkemizde karayollarından sökülen ve demiri için satılan trafik levhalarını hatırlattı nedense  Masan karayolu ve demiryolu ile Pusan'a bağlanmış durumda![]()  | 

| 
Güney Koredeki Tarihi Yerler | 

| 

| 
		#2 | 
| 

Prof. Dr. Sinsi

| 

Güney Koredeki Tarihi YerlerYemekler Güney Kore bir çok yönü ile Türkiye'ye benziyor ama kesinlikle farklı bir yönü var, o da yemekleri ![]() ![]()  Yemeklere alışabilmek için oldukça iyi bir mideye ve sabıra sahip olmanız gerekiyor  Geleneksel lokantalarında gruplar için özel odalar var  Girerken ayakkabılarınızı çıkarıyorsunuz  Yerde bağdaş kurarak oturuluyor  Alçak seviyedeki masanın tam ortasında yanan bir ocak var  Yemeği burada ısıtıp servis yapıyorsunuz  Denizden çıkan bizde hiç bulunmayan ya da zor bulunan bir çok mahlukat ana yemekleri  Tuz ve şeker sofrada hiç bulunmuyor, ama yemeklerde acı soslar bolca  Deniz ürünleri sofrada kaynayan tencereye atılıyor, piştikten sonra makas ile kesilip değişik soslara batırılıp yeniyor  Tabi suyu çorba niyetine tüketiliyor  Sofraya dolu meze tabakları geliyor![]() Ahtopot bacaklarının kesildikten sonra bile uzun süre canlılığını yitirmemesi çok ilginç   Dikkatsiz yerseniz ağzınıza vantuzları ile yapışabiliyorlar  Çiğ balık ve çiğ deniz ürünleri en favori yiyeceklerden  Eğer balık pişiriliyorsa içi temizlenmiyor  Balıklar okyanus balığı olduğu için bizim denizlerimizdeki balıklar ile alakası yok  Pilav lapa gibi, metal bir kapta geliyor ve yağı tuzu yok  Soya yağı artık ülkenin ana kokusu olmuş, kanalizasyonlar bile soya kokusuna bürünmüş  Sokakta, açıkta satılan deniz ürünlerinin kurutulmuşları da oldukça popüler  "Mantu" diye bizim mantıya çok benzeyen bir yemekleri de var![]() Fotograflarda yediklerimin bir kısmını görüntüledim, oldukça güzel görünüyorlar   Çok fazla deniz ürünü ve acılı sebzeler tüketmeme rağmen kendimi midesel olarak oldukça iyi hissetmem, yemeklerin oldukça sağlıklı ve usülüne göre yapıldıklarının en güzel kanıtıydı![]() Yemekler Pusan Şehitlik PUSAN yakın tarihimizde önemi olan bir şehir   Kore savaşında şehit olan askerlerimizden 462 tanesi burada yatıyor  Pusan'da ilk ziyaret ettiğim yer şehitlikti  Şehitlik son derece bakımlı ve her zaman korunan çim zemin ve Kaizuka cinsi çam ağaçlarıyla kaplı  Toplam 11 ülkeden 2 300 asker bu şehitlikte yatıyor  İngilizlerden (885) sonra en fazla mezar sayısı bizim askerlerimize ait  Şehitliğin girişinde oldukça gösterişli bir kapı var  Ayrıca çıkarken düşüncelerinizi yazabileceğiniz bir ziyaretçi defteri de mevcut  Bu fırsatı kullanıp deftere kendi adımı da yazdım  Geriye doğru kontrol ettiğimde tek tük Türk ziyaretçilerin olduğunu da gördüm  Şehitliğin müze kısmında Türk askerleri ile ilgili bir çok fotograf, Türkiyeden gelen değişik şiltler, mezarların başında "Pusan'da Yatıyorum" adlı şiir, Türkiyeden gelen bayrak ve bir avuç memleket toprağı insanı ister istemez duygulandırıyor  Yağmurun altında Türk bayrağı ve toprağının olduğu cam kutunun üzerini temizlemekte bana düştü  İnsan düşünüyor 9 000 K M  uzağa gelip ne için savaşmış bizim askerlerimiz? Nato'ya katılmanın bedelini Kore savaşında yaşamını yitiren yaklaşık 751 şehidimiz ve 175 kayıp askerimiz vermiş![]() Pusan, Korelilerin değişiyle Busan oldukça güzel ve çeşitliliğin bol olduğu bir metropol   Hem güzel plajları, hem tepelik alanları, hem de Kore'nin en büyük balık pazarına sahip  Balık pazarında denizlerinden çıkan her tür canlıyı taze olarak bulmanız mümkün  Genelde satışı yapanlar bayanlar  Zaten Kore'de küçük dükkanların çoğunu bayanlar işletiyor  Küçük dükkanlar özellikle şehir merkezlerinde aynı Türkiyedeki gibi çok fazla![]() Pusan'ın simgelerinden biri de geceleri ışıl ışıl olan Gwangahn köprüsü   Bizim Boğaz köprüsünü andırıyor ama çok daha küçüğü  Şehiri yukarıdan görebileceğiniz teleferikte var  Pasifik Okyanusu kıyısındaki Taejongdae adlı turistik bölgeden açık havada Japon adalarını çıplak gözle görmek mümkün  Daha rahat izleyebilmek için çeşitli dürbünler de belli ücret karşılığı kullanılabiliyor  Ben oradaki kafeteryada ballı ginseng içerek Pasifik Okyanusunu izledim  Uçsuz bucaksız görüntü içinde fotografı daha gizemli yapacak küçücük bir adacıkta mevcut![]() Pusan Balık Pazarı Gimhae Havaalanı Pusan ile Masan ülkenin en büyük ikinci havaalanı Gimhae'yi ortak kullanıyorlar   Bu havaalanından özellikle uzak doğu olmak üzere bazı yabancı merkezlere de uçuş var  Ayrıca Pusan'dan feribot ile Japonya'nın bazı şehirlerine düzenli seferler düzenleniyor![]() Güney Kore , Türk vatandaşlarının belki de en kolay girdiği ülkelerden   Giriş işlemleri çok kısa sürüyor, ancak ülkeden çıkarken 12 000 Won (10 $) vergi alıyorlar  Nakit Kore Won'u kalmadıysa kredi kartı ile de ödeme yapabiliyorsunuz  Kore seyahati sonunda, Gimhae havaalanından yaklaşık 4 saatlik uçuş ile Hong Kong'a geçtim![]() ![]()  (Gezi tarihi 2003 - Murat Tarman) | 

| 
| 
		 |