Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > İç Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kervansarayı, kuşadası, mehmet, paşa, öküz

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı (Kuşadası)

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı (Kuşadası)




Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı (Kuşadası)
Kuşadası iskelesi yakınında 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştırOsmanlı dönemi kervansaraylarında uygulanan kare veya kareye yakın dikdörtgen revaklı avlu şeması burada da tekrarlanmıştır Ancak onlardan farklı olarak iki katlıdır Moloz taş, tuğla ve kesme taştan yapılmış, 10 metre yüksekliğindeki kalın duvarların çevrelediği dikdörtgen planlıdır İki katlı kervansarayın kapıları caddeye ve denize bakan duvarlarındadır Kervansarayın cephelerinde bir sıra tuğla kemerli dikdörtgen pencereler açılmıştır Batı ve kuzey cephelerindeki girişler düzgün kesme taştan yapılmış dışarıya çıkıntı yapar durumdadırlar Orta avlusunun etrafında, her iki katta tonozla örtülü, içlerinde birer ocak ve niş olan 28’er oda yer almaktadır Üst katlara avludan iki taş merdivenle çıkılır Yapının dış duvarları üzerinde yöreye yapılan korsan saldırılarında atılan güllelerin izleri görülmektedir

Kervansaray, 1966 yılında onarılmıştır Günümüzde otel olarak kullanılmaktadır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.