![]() |
Konya'da Pilav Dökme Geleneği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Konya'da Pilav Dökme GeleneğiKonya'da Pilav Dökme Geleneği Konuk sever Konyalılar, önemli etkinliklerde konuklarını yemek şölenleriyle ağırlarlar ![]() ![]() Pilav dökmek genel bir deyimdir ![]() ![]() ![]() ![]() Pilav dökme geleneği konukların sayısıyla oranlıdır ![]() ![]() ![]() Pilav dökme geleneği salt düğün pilavlarıyla sınırlı değildir ![]() ![]() ![]() ![]() "Hacı Pilavı", Hacdan dönen kimsenin yakınları, hac dönüşünü izleyen günlerde bu kutsal olayı kutsamak için hacının tanıdık ve yakınlarına pilav dökerler ![]() "Sünnet Pilavı", sünnet olan çocukların onuruna büyükleri tarafından verilen şölenin adıdır ![]() ![]() "Küşat (açma) pilavları", bir fabrikanın veya bir kurumun açılışında, hayırlı olsun dileğinde bulunacak konuklara sunulacak pilavın adıdır ![]() "Anma günlerinde dökülen pilav", Belirli günlerle anmak için dökülen pilavın adıdır ![]() ![]() Asıl konumuz olan düğün pilavlarına gelince; Önce dökmek fiilinin anlamını açıklayalım: Eski Türk Dili'nde Tökmek Saçı anlamına gelir ki, bundan maksat bir nesnenin inanç uğruna başkalarına sunulmasıdır ![]() Düğün pilavını kadın veya erkek aşçılar pişirir ![]() ![]() ![]() Düğün pilavı döküleceği günden bir gün önce hazırlıklara başlanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düğün sabahı namazdan sonra yemek örnekleri bir tepsiye konularak pilav kazanının üzerine yerleştirilirdi ![]() ![]() Düğün pilavları, genellikle sabah 8'de başlar saat 11'e kadar devam ederdi ![]() ![]() Yemekler sırasıyla; Yoğurtlu düğün çorbası (Toyga Çorbası) pide veya pilav üzerine konulmuş Tüm et ![]() ![]() ![]() Bugün aşçı takımı yemeklerde tüm et yerine leğende kavrulmuş dana kuşbaşı, hoşaf yerine konsantre portakal veya vişne suyu ikram etmektedirler ![]() ![]() Eskiden düğün yemekleri tahta, baga, demirhindi, boynuzdan yapılmış kaşıklarla yenilir içilirdi ![]() ![]() Kaşıklar sofraya hiçbir zaman ağzı açık şekilde konulmaz ![]() ![]() ![]() Davetlilerin arkası alındıktan sonra arta kalan yemekler hısım akrabaya, yoksullara, çocuk yuvasına hapishane ve benzeri yerlere, düğüne gelmeyen hısım akraba ve dostlara gönderilirdi ![]() Güzel bir Konya geleneği olan pilav dökmek son yıllarda yozlaştırılarak eski güzelliğini yavaş, yavaş yitirmektedir ![]() Aşçı takımları da düne göre bugün çok farklı bir şekil almıştır ![]() ![]() ![]() Konya'da düğün pilavı dökmek, görgü ve mürüvvet görme sevincinden kaynaklanmaktadır ![]() ![]() YAPRAK SARMASI MALZEMELER Yarım kilo taze yaprak 1 kahve fincanı su 1/2 çay bardağı düğü 2 baş soğan (ince bulgur) 1 tatlı kaşığı tuz 1 kg orta yağlı kıyma 1 tatlı kaşığı kara biber 1 çay bardağı pirinç 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 yemek kaşığı domates salçası 1 limon suyu veya 2 domates (ince doğranmış) 2 bardak et suyu YAPILIŞI Tencereye 8 su bardağı su koyulur, kaynayınca yaprakları ilave edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Konya'da Pilav Dökme Geleneği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Konya'da Pilav Dökme Geleneğiİç Anadolunun Ünlü Yerleri İç Anadolu Bölgesinin Tarihi ve Tursitik Yerleri - İç Anadolu Bölgesinin Ünlü Yerleri Bölgenin ünlü yerleri peribacaları, Ihlara vadisi, Derinkuyu'daki yeraltı kentleridir ![]() ![]() ![]() İç Anadolu Bölgesi, sağlık turizmi de gelişmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İç Anadolu'da her yıl gerçekleştirilen, Kayseri Anadolu Fuarı ile Konya Fuarı başlıca turizm ve ticaret etkinliklerindendir ![]() |
![]() |
![]() |
|