Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hagia, heybeliada, kamariotissa, kilisesi, panaghia

Hagia Panaghia Kamariotissa Kilisesi Heybeliada

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hagia Panaghia Kamariotissa Kilisesi Heybeliada




Hagia Panaghia Kamariotissa Kilisesi HeybeliAda



Hagia Panaghia Kamariotissa Kilisesi (HeybeliAda)

Heybeliada'da şimdi deniz kuvvetlerine ait olan binanın iç avlusundadır VIII İoannes Palaiologos'un (1425-1448) üçüncü karısı Trabzon Prensesi Maria Komnena tarafından 1672 de yanan Kamariotissa manastırının yerinde yaptırılmıştır 18 inci yy sonlarında harap olan bu şapelin yıkıntıları arasında İoannes Palaiologos'un adını veren bir kitabe bulunmuştur Bu manastırın önemi İstanbul'un fethinden önce Bizansın yaptırdığı son kilise olmasıdır Son devir Bizans mimarisinin plan tipi olan yonca tipinde tetrakonkhos planındadır Orta mekandaki kare bölüm dört kemerle kubbeli bir apsis'e açılmaktadır,doğu tarafındaki kemer bema kısmını örten bir beşik tonoz halinde uzatılarak apsisle birleşir Bema'nın iki yanında ise müstakil birer minik şapel şeklinde prothezis ve diakonikon hücreleri vardır Binanın üzeri kavisli pencereli,sekizgen ,gayet yüksek bir kasnağa sahip bir kubbe ile örtülüdür Kilisenin solundaki apsis'in içinde 16 ıncı yy a ait bir çini pano bulunmaktadır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.