![]() |
Çorum İli Tanıtım Videosu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çorum İli Tanıtım VideosuÇorum İli Tanıtım Videosu |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çorum İli Tanıtım VideosuİSLAM ÖNCESİ ÇORUM- Çorum bölgesi, tarihi ve kültürel açıdan günümüzden 7000 yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir ![]() ![]() Paleolitik (Yontma Taş) ve Neolitik (Cilalı Taş) Devirler Çorum bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda az sayıda bulunan bazı taş aletler, bu bölgede Yontma Taş (Paleolitik) ve Cilalı Taş Devrinin (Neolitik) yaşandığına ilişkin kanaat oluşturmakla beraber, bu devirlere ait yerleşmeler konusunda kesin bir sonuç elde edilememiştir ![]() Kalkolitik Devir (Taş Çağı) M ![]() ![]() Çorum ve çevresinde ilk yerleşim M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dönem mimarisinde Orta Anadolu için tipik 2-3-4 odalı evler, elde yapılmış siyah, gri, kırmızı renkli seramikler, bu devir için karakteristiktir ![]() ![]() Tunç Çağı (Maden Devri) M ![]() ![]() Çorum İlinin tarihinde en önemli dönem Tunç Çağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a) Eski Tunç Devri (M ![]() ![]() Çorum ve çevresinde M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu’da bu devirde zengin şehir devletleri kuran kavim Hattiler’ dir ![]() ![]() b) Orta Tunç Devri Anadolu’da Asur Ticaret Kolonilerinin ve Eski Hitit Devletinin ortaya çıktığı dönemdir ![]() ![]() Asur Ticaret Kolonileri Çağı (M ![]() ![]() M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ticaret ilişkileri Anadolu’yu kültürel, ekonomik ve politik yönden etkilemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu çağın önemli eserleri silindir ve damga, mühürler, tabletler, insan ve hayvan heykelcikleri ile hayvan biçimli içki kaplarıdır (riton) ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çorum İli Tanıtım VideosuHitit Çağı (M ![]() ![]() Asur Ticaret Kolonileri dönemi, sosyal ve siyasal yeni görüşlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Hititler, Asurluların Anadolu’ dan çıkma zorunda kalmasıyla devlet idaresini ellerine almışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Hitit tarihi M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hitit Siyasi Tarihi- M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birbirini izleyen akınlarla Orta Anadolu içlerine yayılan Hititler, zamanla etki alanlarını genişletmişler, Hattili Prenslerin arazilerine hakim olmuşlardır ![]() Asur Ticaret Kolonilerinin geç evresinde (M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hattuşa M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak, Murşili’nin Hantili tarafından öldürülmesi bir karışıklık dönemi getirir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dönemde Hitit devleti, Torosların güneyindeki ülkeleri, Güney ve Güneydoğu Anadolu’daki diğer bölgeleri yeniden Mitanni Krallığı’na kaptırdı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çorum İli Tanıtım VideosuTelipinu tahta geçince, saraydaki kan davalarını durdurmayı başardı ![]() ![]() ![]() ![]() Geleneksel Hitit tarihi çağ ayrımına göre, Telipinu devrini “Orta Krallık” adı verilen dönem izler ![]() Aynı zamanda I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() Babası Murşili’nin ardından fazla zorluk çekmeden tahta geçen11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde Mısır’ daki Abydos, Luksor, Abu Simbel’in duvarları ve Ramsesseum’un pylonlarının üzerindeki kabartmalarda, Yakındoğu’nun geçmişindeki en ünlü savaşlardan biri olan Kadeş Savaşı’ nın tasviri görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük Kral II ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgede II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurallara uygun olmaksızın tahta çıkmış olmasına rağmen, III ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hitit İmparatorluğu’nun bilinen son hükümdarı IV ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hitit İmparatorluğu’nun M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çorum İli Tanıtım VideosuHitit Dili Arkeolojik araştırmalarda Hitit yerleşimlerinde bulunan yazılı belgeler, Anadolu’da aynı dönemde (M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hitit Dini- Hitit dini çok tanrılı bir dindir; panteonun (tanrılar ailesi) içinde binlerce tanrı ve tanrıça vardır ve bunların pek çoğu diğer kavimlerin dinlerinden alınmıştır ![]() Hititler’ de tanrılar tıpkı insanlar gibidir ![]() ![]() ![]() Hitit devletinin panteonu Anadolu ve Suriye şehirlerinin çeşitli yerel panteonlarının zamanla bir araya getirilip birleştirilmesinden oluşmuştur ![]() Hitit devletinin başlangıcından itibaren baş tanrı, fırtına tanrısıdır (Teşup) ![]() ![]() ![]() Hitit İmparatorluğu’nun Yapısı Siyasal yapısı itibariyle Hitit Devleti, Kral ve üyeleri kraliyet ailesinden gelen kişilerden oluşan politik bir kurumdu ![]() ![]() ![]() Hitit Kraliyet ailesi, dışarıya karşı kapalı bir topluluk değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadeş Savaşı ve Barış Antlaşması- M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadeş Barış Antlaşması sırasında orduda çıkan bir isyanda, Muvattalli öldürülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu antlaşmanın gümüş levhalara kazınmış olan asıl metinleri kayıptır ![]() ![]() Kadeş antlaşmasının Hattuşa’da bulunan çivi yazılı tabletinin büyütülmüş kopyası New York’ta Birleşmiş Milletler Binasında asılıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çorum İli Tanıtım VideosuFrig Çağı Hitit Devleti’nin yıkılışından sonra, Anadolu’da 300 yıllık bir karanlık devir yaşanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Frig Sonrası Kimmerlerin Frig devletini yıkmasından sonra Çorum bölgesi İran’da bir devlet kuran Med’lerin, daha sonra da Pers’lerin hakimiyetinde kalmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çorum Bölgesine Oğuz Boylarının Yerleşmesi ve Türk Egemenliğine Geçiş- Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah’ ın Danişmend Beyi olan Ahmet Gazi, Amasya’yı aldıktan sonra Çorum’u da (Nikonya) almak için Çavlı Beyi görevlendirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kastamonu’dan Çorum’a yardım için gelen Bizans kuvvetleri bozguna uğratılarak şehir kuşatıldı ![]() ![]() ![]() ![]() Melik Ahmet Gazi Oğuzlar’ ın Alayunt’lu boyundan Çorumlu oymağının başı bulunan İlyas Beyi Çorum’a yönetici olarak bırakmış, İltekin Gazi ile Osmancık’ı almak üzere Çorum’ dan ayrılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Kısa zamanda Orta Anadolu’yu Bizans’ın elinden alan Danişmend Beyliği, Çorum ve çevresini Türk boylarına açarak Anadolu’nun Türkleşmesine katkıda bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu'nun Türkleşmesinde Oğuz Boylarına mensup Türkmenler'in büyük rolü olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyı şeridi başta olmak üzere, Karadeniz Bölgesi'nin Türkleşmesinde özellikle ÇEPNİLER önemli roller oynamışlardır ![]() Anadolu'nun fethinden sonra bölgeye yerleşen Türklerin Çorum bölgesini yurt ve otlak olarak kullandıkları kayıtlardan anlaşılmaktadır ![]() Bölgede en çok köy ve yer adı bırakanlar Bayat, Eymir, Kargın, Yapar ve Çavuldur boylarıdır ![]() Danişmend Beyliği Zamanında Çorum Danişmend Ahmet Gazi tarafından Bizans’tan alınan Çorum, Danişmend Beyliği’nin Sivas koluna bağlıydı ![]() ![]() ![]() ![]() Danişmendliler zamanında Anadolu’nun büyük bir kısmı Anadolu Selçukluları tarafından ele geçirilmiştir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çorum İli Tanıtım Videosubu siitee çok güzell yaa |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çorum İli Tanıtım Videosuyaaaa bu videoyu ben nasıl indircemmm |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çorum İli Tanıtım VideosuGoogle videoya gitmek için video penceresinin üst kısmına googleye tıklarsanız ulaşırsınız yinede direk link vereyim videoyu indirmek için BURADAN Anasayfaya gitmek için buradan http://video ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|