![]() |
Ordu İlinin Meşhurları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ordu İlinin MeşhurlarıOrdu İlinin Meşhurları Ordu İlinin Meşhurları ORDU İLİ MEŞHURLARI Tiryaki Hasan Paşa,Hekimoğlu,Yunus Emre HEKİMOĞLU Yöremizde yani Ünye ve Fatsa’da adına türkü yakılmış bir eşkıyadan söz edelim ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu’nun vurulduğu anın belgesi Dağa çıktıktan sonra zaptiye ve köylüler devamlı peşlerine düşerler ![]() ![]() ![]() ![]() Resim 1961 yılında Fatsa belediyesine Misyon Jan tarafından gönderilir ![]() ![]() Ancak daha sonra Hulusi Ağanın yeğeni ve Hekimoğlu’nu öldüren grupta görev yapan ve Ünye’ye yerleşen Yusuf Tahmaz resim hakkında bilgi verir ![]() ![]() 1850-1860 yılları arasında Korgan Yaylası’na yakın bir köyde Hekimoğulları’nın bir oğlu dünyaya gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazım Şekli ile: Hekimoğlu Hekimoğlu dediğin bir küçük uşak Bir o yandan bir bu yana narinim sırmalı fişek Hekimoğlu’nun anası o karıt karı Eridi kalmadı narinim dağların karı Hekimoğlu derler benim aslıma Aynalı martin yaptırdım da narinim kendi nefsime Bohça ağaç dibinde kaymak yedin mi Hulusi’yi vuran Hekimoğlu odur dedin mi? Gelme Hulusi gelme vururum seni Alkanlar içerisinde koyarım seni Konaklar yaptırdım mermer direkli Hekimoğlu geliyor narinim aslan yürekli Konaklar yaptırdım döşetemedim Ünye Fatsa bir oldu narinim baş edemedim Çıktı canım kara kuştur pezevenk Hekimoğlu geliyor narinim uçkur çözerek ![]() ![]() ![]() Ladri (Ladri: Yazarı belli olmayan şiir ve deyişlerde kullanılan bir sözcük) Türkü şeklinde ![]() ![]() ![]() HEKİMOĞLU Hekimoğlu derler benim aslıma Aynalı martin yaptırdım narinim Kendi neslime Konaklar yaptırdım mermer direkli Hekimoğlu geliyor da narinim Aslan yürekli Konaklar yaptırdım döşetemedim Ünye Fatsa bir oldu da narinim Baş edemedim Ünye Fatsa arası Ordu da kuruldu Hekimoğlu dediğim narinim 0 da vuruldu ![]() TİRYAKİ HASAN PAŞA ÜNYELİDİR Kanije Kalesi Kumandanı Gazi Tiryaki Hasan Paşa Osmanlı Devletinin namlı bir paşası olup, kendisinin Ünyeli olduğunu iddia ediyoruz ![]() Şöyle ki; Cumhuriyet Gazetesi'nin 1950'li yıllarında yayınladığı tarihi "Osman Gazi’den Atatürk'e" adlı eserde Paşa'nın doğduğu yer ile nerede öldüğü, pek belli olmamakla beraber o eserde şöyle bir cümlesi var "Ben Karadenizli yalı uşağıyım ömrümün çoğu denizlerde geçmiştir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ordu İlinin Meşhurları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ordu İlinin MeşhurlarıEski Belediye Reislerinden Müftüzâde Remzi Efendi'nin oğlu Milletvekilliği de yapan Muammer Tekin Ağabey de bu konuda bana "Ben büyüklerimden, zamanın kadı ve hocalarından işittiklerim Gazi Tiryaki Hasan Paşa'nın Ünyeli oluşu ve Ünye'de öldüğüdür" ![]() 1611 yılında Sultan I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gel zaman git zaman seçim kavgası memleket davası vs ![]() ![]() ![]() ![]() Tiryaki Hasan Paşa gene onlardan duyduğuma güre yaşlılığında Ünye’ye yerleşmiş, hükümet ona vazife vermiş, donanmayı hümayun emirliğini bur’da yaparmış yani donanmanın bir kısmı ip-imalat çıma işleri ile uğraşırmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatı doğduğundan ölümüne kadar devlet hizmetinde geçen Gazi Tiryaki Hasan Paşa büyük bir insandır ![]() Mezarı bugünkü ifade ile adliye ile Anafarta Okulunun arasından geçen yolun başındadır ![]() ![]() YUNUS EMRE İDDİASI Türk Tasavvuf edebiyatından söz edilince akla gelen ilk isim Yunus Emre'dir ![]() ![]() Şairimiz her şiirinde bir hikmeti ilahi vardır ![]() ![]() ![]() Yunus'un düşünce dünyasından hayata yansıyan gayretleri şöyle sıralanabilir: 1- Yunus III ![]() ![]() ![]() 2- Kur'an ve hadislerden yaptığı son derece güzel tercümelerle İslam’ı geniş kitlelere yaymıştır ![]() 3- Türkçe’ye sade, duru ve zengin bir anlatım kazandırmıştır ![]() 4- Türk milletinin İslâm’ı benimsemesinde büyük katkıları olmuştur ![]() Eldeki verilere göre, 1280-1330 yılları arasında yaşadığı tahmin olunmakta, Eskişehir’in Mihalıçcık ilçesine bağlı Sarı Köyüdür ![]() ![]() ![]() Aldığı her icazetle daha iyiyi daha güzele yönelmiş ve kamil bir erenler vakfı kazanmıştır ![]() ![]() Taptuk Emre dergâhında çile dönemini doldurduktan sonra gurbete çıkmış, Konya'ya, Şam'a, Azerbaycan'a gitmiş, tüm diyarı dolaşmıştır ![]() Nerede öldüğü ve nereye gömüldüğü hâlâ tartışma konusudur ![]() 1- Ünye'de, 2- Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı San Köyde, 3- Karaman'da Şeyh'i Taptuk'la beraber, Yunus Emre Camii avlusunda, 4- Bursa'da, 5- Kula ile Salihli arasında Emre Sultan Köyü'nde, 6- Erzurum'un Düzlüce Köyü'nde, 7- lsparta'nın Keçiborlu Kasabası yakınlarında, 8- Konya Aksaray'da, 9- Sandıklı'da, 10- Sivas yakınında bir yol üzerinde ![]() Yunus Emre'nin mezarının Ünye'de olduğu yaklaşık 20 yıldan bu yana iddia edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ünyeliler yıllardır Şehnuz olarak adlandırdıkları mezarın Yunus Emre’nin olduğuna kesinlikle inanmışlardır ![]() ![]() Tarihe baktığımızda Ünye dahil bütün Anadolu 1071 tarihinden sonra Büyük Selçuklu Devleti'nin sınırları içindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Danişmentliler’den sonra Anadolu Selçukluları Ünye'ye sahip olmuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() Selçuklular döneminde birçok derviş ve Türk akıncıları Horasan ve yeni yerleşim bölgelerinde Türklüğü, İslâm dinini yaymaktadır ![]() ![]() ![]() İndik rum'i kışladuk, Çok hayr ü şer işledük, Oney oldu son durak, Gôçtük EI-Hamdülillah ![]() ![]() ![]() Haktan gelen şerbeti, İçtik Elhamdülillah ![]() ![]() ![]() Dirildük pınar olduk, İrküldük irmağ olduk, Akduk deniz dolduk, Taşduk EI-Hamdülillah ![]() ![]() ![]() Bu şiirYunus'un Karadeniz kıyılarında gezdiğini, buraları çok sevdiğini ve üç bahar buralarda kaldığını anlatmaktadır (Rum diyarı derken Karadeniz’den bahsediyor) ![]() Yunus yine bir deyimiyle şunları söyler: Dereler gördüm ırmaklar gördüm bahr ile, Birleşmiş bahri gördüm bahr üstünde ![]() Bahri bir deniz kuşu ![]() ![]() Dost bakalım yüzüme, Ben şeyhi görüp geldim ![]() 0l yüceler yücesin, Bi gümen erip geldim ![]() Ezelden bile idim, Elest te bêla dedim, Sel olup yine geldim ![]() Yunus'un bu şlir ile de Ünye'ye kervan yolu ile geldiğini, bu şlirini Ünye'de yazdığını ve son günlerini Ünye'de geçirdiğini bilhassa belirtmektedir ![]() Bu iddlalara göre şeyh Yunus Emre'nin türbesi Ünye'ye 3 km uzaklıkta Saraçlı mahallesi ve gölevi topraklarında yaklaşık 50 dönüm gibi geniş bir arazi içindedir ![]() ![]() ![]() Bugün yattığı yerden 50 dönümlük araziyi zaptetmesi dikkate alınması gereken birinci unsurdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus Emre'nin mezarının çevresinde bir çok manevi hadiselerin gerçekleştiği de anlatılmaktadır ![]() ![]() Şeyh Yunus’un bulunduğu bölgede yapılan araştırmalarda birçok eski mezar Selçuklu sanatı işlemeleriyle yapılmış yazılı taşlar bulunarak sandukanın içine konulmuştur ![]() ![]() Türbenin baç ve ayak ucunda iki ayrı mezar taşları bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakikaten söz konusu edilen tepede bir yatır vardır ![]() ![]() Günümüzde bu yatırı kent sakinleri sık sık ziyaret ederler ve çeşitli konularda ondan şefaat umarlar ![]() ![]() Yunus'u ararlar durup heryerde Sevgili Yunus yatıyor Oney'de Orası Yunus'a tam lâyık belde Yunus gene kalsın o gönüllerde Ünyelilerin Yunus'a yazdığı bu şiirle onu ne kadar çok sevdiğini anlıyoruz ![]() |
![]() |
![]() |
|