Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Marmara Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balıkesir, yemekleri

Balıkesir Yemekleri

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balıkesir Yemekleri




Balıkesir Yemekleri

Balıkesir Yemekleri

Balıkesir halk mutfağı, yani mahalli yemekleri oldukça zengindir Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır Bu yemekler arasında tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir

Keşkek :

Malzeme: 1 kg yağlı kemiksiz kuşbaşı koyun eti, 500 g göce (keşkeklik buğday), 250 g tereyağı, 2 kaşık salça, bir miktar tuz

Yapılışı: Kulplu tava içerisinde et ve üzerine göre tuz konur Üstüne çıkıncaya kadar su konur Kaynamaya oturtturulur Pişmemiş veya suyu kalmamışsa soğuk su ilave edilir Ezilecek derecede piştikten sonra büyük tahta kepçe ile dövülerek bulamaç haline getirilir Tabaklara konduktan sonra bulamacın üzerine salçalı kızgın yağ gezdirilir

Kapama :

Mayasız undan yuğrulan hamur, böreklik gibi ince bir şekilde fayans üzerine açılır 1 kg kıymanın içine 2 adet soğan çok ince şekilde kıyılır Bunun içine maydanoz, karabiber ve tuz katılıp beraber karıştırılır Bu karışım belli büyüklüklerde parçalara ayrılır ve açılmış hamura serilir Hamurlar yağlanmış bir tepsiye döşenir Üzerine sıvı yağ ve tereyağ karışımı dökülür Fırında 10-15 dakika kızartılır Fırından çıkartıldıktan sonra sade olarak veya üzerine yoğurt dökülerek servis yapılır

Metez :

Hamur yoğrulur Biraz büyükçe açılır İçine soğanlı nar veya kıyma konur Suda haşlanır Tepsiye dökülür ve üzerine zeytinyağı dökülür

Börülce :

Börülce Türkiye'de daha ziyade Balıkesir'de yetiştirilen ve yemek çeşitleri yapılan bir sebzedir Sallama ya da sıyırma da denilen bir haşlama salatasıdır Haşlanmış börülcenin üzerine zeytinyağı veya koruk suyu ile dövülmüş sarımsaktan oluşan bir karışım ilave edilir ve servis yapılır

Sarımsaklı :Bulgur, tavuğun haşlandığı suda haşlanır Suyu çekildikçe su ilave edilir Bulgur merhem gibi oluncaya kadar pişirilir Biraz sulu bırakılır Bulgur tepsiye dökülür Üzerine didilmiş tavuklar dökülür Sarımsak dökülür ve karıştırılır Üzerine çiğ zeytinyağı gezdirilir Bunun aslı tavşan eti ile yapılanıdır

Kaymak Hamuru :

Kaymak ocakta un ile helva gibi karıştırılır Kaşıkla iz yapılarak kesilir ve ılık olarak servis yapılır

Tirit :

Tiritlik ekmek küçük küçük doğranır ve tepsiye dizilir Üzerine tavuk suyu dökülür Tavuk etleri ve haşlanmış tavuk konulur Tereyağı kızdırılıp üzerine dökülür Karabiber konulur Tavuk haşlanırken içine domates konarak haşlanır Tavuk suyunun biraz renk alması sağlanır Tiritin yufkadan yapılanı da vardır

Tavuklu Mantı :

Hamur yoğrulur içi boş olarak dört tarafından bükülerek şekil verilir ve fırınlanır Tavuk suyunda mantılar haşlanır Üzerine tavuk etleri ve haşlanmış nohut dökülür Daha sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür Tereyağ kızdırılır üzerine dökülür Çeşitli baharatlarla (nane,pul biber) servis yapılır

Balıkesir Kaymaklısı :1 kg un, 300 gr tereyağı, 6 yumurta,1 kg tuz, 700 gr kaymak, 2 kg şeker, üstüne gelinceye kadar su Un hamur tahtasında elenir, ortası açılır Tereyağı ve süt konup karıştırılır Yoğrulur Dinlendirildikten sonra iki parçaya bölünüp yağlı bir tepsiye konur Her bir yufkanın kırılmaması için elle su serpilir, diğer 6 yufka da, diğer yağlı bir tepsiye yerleştirilir Fırında ve mangalda pişirilir Alt kısımları kızarınca iki tepsi de ateşten indirilir Birinci tepsideki yufkaların üst yufkası üzerine bolca kaymak yayılır Kümeler halinde de konabilir Diğer tepsideki yufkaların alttaki kızarmış tarafı üste gelmek üzere birinci tepsideki kaymakların üzerine kapatılır Ilık halde reçel şurupları koyulduğunda şerbet soğuk hamur üzerine gezdirilerek dökülür, kapak kapatılır Soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesilir, servis yapılır

Höşmerim :

1 kg tuzsuz peynir tencereye konur İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır İçine iki yumurta sarısı, çalkanarak ilave edilir Hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal rengi sarısına bürünene kadar bir saat pişirilir Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr irmik, 100 gr un, 1 kg toz şeker ilave edilir Şeker eriyip yağ salana kadar bir süre karıştırılarak pişirilir Soğutularak servis yapılır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.