Yozgatın Yöresel Yemek Tarifleri |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yozgatın Yöresel Yemek TarifleriYozgatın Yöresel Yemek Tarifleri ARABAŞI: Malzemesi: Hamur için: • 5 kg su • 650gr un (12 kişiliktir) 5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynatmaya bırakılır Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip çırpıcı ile çarpılarak bulamaç haline getirilir Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3–4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’ lik 2 adet Sini’ye dökülüp soğutmaya terk edilir Çorba için: • Tavuk veya Hindi eti (göğüs) • 5 kg su • 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) • 2 kaşık salça • 1 kaşık pul biber • 150 ve 200 gr yağ Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir Tepsinin ortası çorba kâsesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kâsesi yerleştirilir Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur MADIMAK: Malzemesi: • 15 kg Madımak • Bir kase yoğurt • 150 gr Pastırma • Bir-iki diş sarımsak • Tuz, biber, yağ, salça Yapılışı: 15 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ilave edilir 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır Sarımsaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır TESTİ KEBABI: Malzemesi: • 1 adet Testi • 3 kg Kuşbaşı et • 1 kg Domates • 300 gr Sarımsak • 200 gr Sivri biber • 200 gr Tereyağı • Karabiber, tuz Yapılışı: Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır Yeterince tuz ilave edilir Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur En üste tereyağı konulur Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır |
|