![]() |
Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şanlıurfa İli Kültür Eğitim SanatŞanlıurfa ili kültür eğitim sanat Şanlıurfa ili kültür eğitim sanat ŞANLIURFA İLİ KÜLTÜR EĞİTİM SANAT VE ARAŞTIRMA VAKFI (ŞURKAV) KİTAPLIĞI Şanlıurfa kültür ve sanatıyla ilgili araştırma ve eğitim faaliyetlerinde bulunma amacıyla 1992 yılında faaliyet geçen vakfın bünyesinde oluşturulmuş tek salondan ibaret bir kitaplıktır ![]() Kolleksiyonunda ansiklopedi ve çeşitli kitapların yanında Urfa ile ilgili hemen hemen her türlü materyale ulaşmak mümkündür ![]() ![]() Bilgi kaynaklarının çoğunun satın alma ve bağış yoluyla sağlandığı kütüphanede kataloglama ve sınıflama işlemleri yapılmadan kitaplar rafta yer almıştır ![]() isteyen herkesin yararlandığı kütüphanede ücretsiz fotokopi çekme hizmeti yanında kimlik alınarak ödünç verme hizmeti de verilmektedir ![]() ![]() ![]() İlçe ve beldelerimizde Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet veren kütüphaneler 1) Akçakale İlçe Halk Kütüphanesi 2) Harran Fikret Otyam İlçe Halk Kütüphanesi 3) Halfeti İlçe Halk Kütüphanesi 4) Suruç 100 ![]() 5) Bozova İlçe Halk Kütüphanesi 6) Hilvan İlçe Halk Kütüphanesi 7) Siverek İlçe Halk Kütüphanesi 8) Viranşehir İlçe Halk Kütüphanesi 9) Birecik İlçe Halk Kütüphanesi 10) Kısas Belde Kütüphanesi PROF ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() KÜTÜPHANENİN HİZMET ALANI : Kütüphane bulunduğu semt itibari ile verdiği hizmete kolaylık sağlamaktadır ![]() ![]() Bu semtte özellikle Harran Üniversitesinin yakınlığı ve kütüphane çevresinde yer alan 4 lise 5 İlköğretim okulunun bulunması hizmet alanının genişlemesine neden olurken; kitap doküman ve belgelere çabuk ulaşım imkanı sunmaktadır ![]() Ayrıca bölge insanının araştırma yapmak için uzak şehirlere gitmek yerine Prof ![]() ![]() kütüphanesini tercih etmesi kütüphanenin kolay ulaşılmasının bir göstergesidir ![]() KÜTÜPHANENİN İŞLEYİŞİ VE ÇALIŞMA GÜNLERİ: Kütüphane Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdaresine bağlı 3360 Sayılı İl Özel İdare Kanununun 78 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PROF ![]() ![]() Çevrenin sayılı ilim adamlarından birinin oğlu olan KARAHAN 1913 yılında Şanlıurfanın Siverek ilçesinde doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() Daha öğrencilik yıllarında makalelerle başladığı yazma hayatını aralıksız yetmiş yaşına kadar sürdürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fransada kaldığı süre içinde bir yandan Fransızcasını geliştirirken bir yandan da Arapça Farsça ve İngilizcesini ilerletti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aktif bir öğrencilik dönemi geçiren Sayın KARAHAN öğrenciliği sırasında Milli Türk Talebe Birliği yönetim kurulunda görev aldı ![]() ![]() ![]() Akademik yaşamı boyunca 40dan fazla eseri 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şöhreti cihan tutmuş bu profesörümüzü bazı yazarlar Türk Edebiyatında bir ekol olarak tanımlarken bazı yazarlarda Hocaların Hocası Güneydoğunun Muzaffer evladı diye anmaktadır ![]() Yayınlanmış Bazı Eserleri; Güneşin Doğduğu Yurt Fuzuli- Muhiti ve Şahsiyeti Kırk Hadis Tercümanüı Ümem Nabi Urfalı Mehmed Şevket ve Şiirleri Nefi Şanlıurfa Gap sempozyumu İslam Türk Edebiyatıdır ![]() Bir asırlık ömrünü ilme adayarak geçiren eserleri ile sürekli aydınlık saçan yaşamı boyuncu edebiyat kültürümüze yaptığı katkılarla ölümsüzleşen bu değerli bilim adamımızın en önemli hizmetlerinden biri doğduğu kente kurduğu kütüphanesidir ![]() Abdülkadir KARAHAN: 2000 yılının temmuz ayında İstanbulda hayatını kaybetti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şanlıurfa İli Kültür Eğitim SanatŞANLIURFA İL HALK KÜTÜPHANESİ Şanlıurfa'da kütüphane hizmetinin ağırlık noktasını oluşturan bu kütüphane 1968 yılında hizmete girmiştir ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Genel konular uygulamalı ve teorik bilimler Din Coğrafya Biyografya kitaplarıyla; sözlük ansiklopedi yıllık gibi müracaat kaynakları da bu bölüm dahilinde hizmete sunulmuştur ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şanlıurfa il Halk Kütüphanesi hafta içi ve Cumartesi günleri olmak üzere haftada 6 gün 08:30 ile 18:30 saatleri arasında tam gün açıktır ![]() ŞAİR NABİ KÜTÜPHANESİ Belediye Kültür Müdürlüğü'ne bağlı halka yönelik hizmet veren bir kütüphanedir ![]() ![]() ![]() Önceden Kapaklı kavşağında bulunan 1 salon 1 depo ve 3 odadan oluşan kütüphane binası 13 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞURKAV HALK KÜTÜPHANESİ Kültür Bakanlığı ile ŞURKAV arasında yapılan bir protokolle Dergâh-Balıklıgöl Projesi çerçevesinde 100 m2 bir salon ve müştemilatından oluşturulmuştur ![]() ![]() Şube kütüphanesi olan bu birimde 2 personel görev yapmaktadır ![]() ![]() SANAT VE EDEBİYAT Kültür - Turizm SANAT VE EDEBİYAT EDESSA MOZAİKLERİ Urfa M ![]() ![]() ![]() M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu mozaiklerin çoğu bugün Yakubiye Mahallesi denilen tepelik alanda bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edessa mozaiklerinden kayıtlara geçen ve bizim bulduklarımızla toplam 12 mozaiğin incelendiği bu yazımızda mozaiklerin genel görünümleri şahıs*ların Klasik Süryânice (Estrangela) harflerle yazılı isimleri ve varsa tarihleri verilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edessa'da yapılan mozaikler teknik ve üslûp olarak İran kökenli Parth sanatını yansıtır ![]() ![]() Süryânice sağdan sola doğru yazıldığı için biz de mozaiklerdeki yazıları sağdan sola doğru ter*cüme ettik ![]() ![]() ![]() I- ABGAR MOZAİĞİ 1979 yılında Şehitlik Mahallesi'ndeki Çamlık Tepesi'nde bulunan bu mozaik 1981 yılında Drijvers tarafından yayınlanmıştır ![]() ![]() Zemini mozaik kaplı mezar odasının zemin ve mozaik ölçüleri 234x278 cm'dir ![]() ![]() I- 1) Akrab oğlu Aşadu ![]() 2) Manu oğlu Abgar ![]() 3) Aşadu oğlu Barsemyo ![]() II-1) Barsemyo'nun annesi Azil ![]() 2) Ben Aşadu oğlu Barsemyo bu ebediyyet evini benim için çocuklarım için ve kardeşim için efendim ve velinimetim Abgarın hayatı için yap*tım ![]() 3) Aşadu oğlu Hannan ![]() Mezarın kurucusu Aşadu oğlu Barsemyo'dur ![]() ![]() ![]() ![]() Aşadu oğlu Hannan Barsemyonun kardeşidir ![]() ![]() Barsemyo kelimesinin Türkçesi "Köroğlu" dur ![]() ![]() ![]() Abgar adı Büyük karınlı" ya da "şişman an*lamındadır ![]() ![]() ![]() Bu mozaikteki yazılarda tarih verilmemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Manu oğlu Abgarın Barsemyo tarafından Efendim ve velinimetim diye adlandırılmış ol*ması onun gerçekten emir gibi birisi olduğunu gös*terir ![]() ![]() ![]() Soğmatar şehri halkından Edessa kralına (Arap hükümdarına) bağlı olanlar krallarına Efendi ve ve*linimet ünvanı veriyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu delilleri sıralayan Drijvers'a göre gerçeğe yakın olmakla birlikte bu mozaikte VIII ![]() ![]() ![]() ![]() Drijvers'ın görüşüne karşılık J ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() II- AFTUHA MOZAİĞİ 1901 yılında Samsat Kapısı civarında bulunmuş*tur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I- 1) Germo oğlu Aftuha ![]() 2) Sumo ![]() II- 1) Germo ![]() 2) Aso ![]() III-1)Bartalaha ![]() 2) Ben Germo oğlu Aftuha ![]() ![]() 3) Şalmet ![]() |
![]() |
![]() |
|