![]() |
Ardahan Manileri - Ardahan Halk Manileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ardahan Manileri - Ardahan Halk ManileriArdahan manileri Ardahan halk manileri Tandır yaptım terledim Çıktım seyran eyledim Dediler yarin gelir Koçu kurban eyledim Kalenin dibi çarşı Dükkanlar karşı karşı Sen oradan çık ben buradan Dosta düşmana karşı Başındaki papağıdır Dünya yeşil yapraktır Gel sarılağ sevdiğim Ağır evvel topraktır Eteğimin pilesi Yandandır eklemesi Yardan umudum olsa Kolaydır beklemesi Odasında halıyım Kıymetli pahalıyım Dostum düşmanım bilsin Ben yarimin malıyım Entarim yandan yandan Seni severim candan Keşke sevmez olsaydım Tez usandım bu candan Mani maniyi açar Manide kaldım naçar Kırılsın on parmağım Yarsız yorganı açar Bağa gel bostana gel Gülünü destele gel Eğer anan koymazsa Yalandan hastalan gel Yük üstünde durayım Seni kimden sorayım Boş mektubu ne edem Gel yüzünü göreyim Başındaki yazmanın Dalı var çiçeği yok Sanma ki ben geçerim Senden geçeceğim yok Sabah açıla yarim Atın Kamçıla yarim Bir mektup yaz yolla Göynüm açıla yarim Mendilim karelidir Yüreğim yaralıdır Gel geç kapım önünden Koy desinler yaridir Dut yedim duttu meni Sevdam yürüttü meni Bu ne zalim yar idi Gitti unuttu beni Pencereden bakıyor Bana şeker atıyor Sanki benim yarim yok Bana calim satıyor Karpuz kestim sulandı Yedim midem bulandı Çirkinlerden birisi Hep peşime dolandı Mavi yelek giyemedim Al yeşil giyemedim Eller aldı yarimi Ben yarim diyemedim Dama çıkmış bir güzel Damın etrafın gezer Senin sevdiğin yarin Benden neresi güzel Manide mestim oğlan Küçükten dostum oğlan İşittim evlenmişsin Ben senden küstüm oğlan Gökte yıldız ellidir Ellisi de bellidir Gizli sevda çekenler Gözlerinden bellidir Pınara keçi geldi El attım saçı geldi Öyle bir uyku bastı Zannettim elçi geldi Mani maniye geldim Kaymak yemeye geldim Kaymakta gözüm yok Yari görmeye geldim Kaynanasan tazı değilsen Sanduğ talaşı kazı değilsen Kuyruğun bula yat yerinde Sen ki gelinden razı değilsen Tekne dolu yumurta Ana beni unutma Unutursan tez unut Gözyaşını kurutma Halıyı koydu yüke Yedi kat büke büke Beni sana kim verir Alnı dik burnu yeke Tavuğum tara çıktı Buduı da yana çıktı Dediler yarin gelmiş O da yalana çıktı Yüzük attım çayıra Soyha düştü bayıra Yığılın konu komşu İşimiz döndü bayıra Ocakta saç alıştı Ay buluta kavuştu Bu ay mevlit ayıdır Sevdalılar kavuştu Samanlıkta serçeler Ayağında nalçalar, Gündüz gelme gece gel Fino seni parçalar Kapı kapı kanatlı Kapıdan geçti on atlı Ben yarimi tanırım Uzun boylu kıratlı Kara h ergin içinde Kara çızma kıçında Sağ olsun da sallansın Ardahan'ın içinde GELİNE KINA YAKILIRKEN SÖYLENEN MANİLER Kınayı getir anam Parmağın batır anam Bu akşam misafir al Koynunda yatır anam Gül ektim gül bitirdim Dalına bülbül getirdim Eller yaylaya çıkarken Ben gülümü yitirdi Mendilim dalda kaldı Gözlerim yolda kaldı Yıkıl ası z yaylalar Sevdiğim yolda kaldı Nehir olup akayım Ateş olup yakayım Aç yüzünü sevdiğim Doya doya bakayım Ay güneyler güneyler Güneyler odun eyler Senin orda duruşun Beni burda kül eyler Al elmamı soyayım Baş ucuma koyayım Anam ben gurbetteyim Sana nasıl doyayım |
![]() |
![]() |
|