![]() |
Erzurum Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzurum YemekleriErzurum Yemekleri Erzurum Yemekleri ÇORBALAR 1-Ayran Aşı: Aynan aşı Ramazanda iftar sofralarında 30 gün süre ile baş köşede yerini alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Kesme Aşı: Açılan yufkalar erişte gibi kesilir ve bir bez üzerine serilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Herle Aşı: Bir miktar un tereyağında iyice kavrulur üzerine bir miktar su konur ve devamlı karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() B-BÖREKLER VE MANTILAR 1-Su Böreği: Yurdumuzun hemen hemen her yöresinde su böreği olarak bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- TANDIR KETESİ: Bol tereyağla hazırlanan hamur ekşidikten sonra arasına unla hazırlanan iç konulur tandırda kızartılır ![]() ![]() ![]() ![]() 3- SİNİ KETESİ: 2 ölçü yağ 1 ölçü su bir tutam tuzla hazırlanan hamur bir saat dinlendirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4-Tatar Böreği: Hamur iyice yoğrulduktan sonra yufka açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5-Hıngel: Yurdumuzun her yöresinde mantı olarak bilinmekte ve yenilmektedir ![]() ![]() A-Susuz Hıngel: Hamur iyice hasıllanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() B-Sulu Hıngel: Hazırlanışı aynen susuz hıngel gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() C-SEBZE YEMEKLERİ VE PANCARLAR 1-Çiriş Pancarı: Çiriş ilkbaharın bitimi ile yazın başlangıç aylarında yetişen ve yaprakları zambağa benzeyen yabani bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Çortutu Pancarı: Şalgam turşusu Erzurum'da çok meşhurdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Şalgam Çırtması: Şalgam ilk önce daire şeklinde sonra da bu daireler parmak kalınlığında uzun uzun kesilir ve haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() 4-Çeç Pancarı: Şalgamın yeşil saplarına "çeç" denir ![]() ![]() ![]() 5-Çaşır Kavurması: Çaşırçiriş gibi dağlarda yetişen buruk bur tadı olan yabani bir bitkidir ![]() sıyla karıştırılıp tereyağında kavrularak da yenir ![]() ![]() ![]() ![]() 6-Borani: Patatesin her türlü yemeği yapılır ![]() ![]() ranır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Erzurum Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzurum YemekleriD-HAŞILLAR VE KUYMAKLAR Haşıllar; un haşılı ve pıt pıt haşılı olmak üzere iki türlü yapılır ![]() 1-Un Haşılı: Bir ölçek un su ile karıştırılır ve ateş üzerine konur ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Pıt Pıt Haşılı: Çok ince bulgur ve un karıştırılır ![]() ![]() ![]() 3-Peynir Kuymağı: Tavada kızdırılmış tereyağına bir miktar taze civil peynir veya yağlı peynir konur ![]() ![]() ![]() 4-Un Kaymağı: Bir ölçek un bir kapta sulandırılır ![]() ![]() ![]() ![]() E-TATLILAR 1-Kadayıf Dolması: Kadayıf Ramazan'da 30 gün süre ile sofraların eksilmez tatlısıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Poğaça: Poğaç tandır olan evlerde ve bilhassa köylerde yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dökülerek sıcak sıcak yenir ![]() 3-Hasıta: Bilhassa doğum yapan kadınlara doğumun akabinde güç kazanması için yedirilir ![]() ![]() ![]() ![]() 4-Keysefe: Malatya kaysısı hoşaf halinde pişirilir ![]() ![]() 5-Pestil Çullaması:Tatlı pestil ufak ufak doğranırbir tavaya bir miktar tereyağı konularak eritilir ![]() ![]() ![]() 6-Dut Çullaması: Bir miktar dut yıkanır bir kaba konur ![]() ![]() ![]() F-DİĞER YEMEKLER 1-KIYMA: Orta yağlı kıymanın içerisine soğan ilave edilerek rengi değişene kadar kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Keleçoş: Sütün çok bol olduğu yaz aylarında mayalanan yoğurtlar torbalara doldurularak süzme yoğurt haline gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Lalanga: Bir miktar patates haşlanır ve soyulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4-Şile: Patates küçük küçük doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|