Adana Yöresel Yemekleri, Adanada Ne Yenir |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Adana Yöresel Yemekleri, Adanada Ne YenirAdana Yöresel Yemekleri, Adanada Ne Yenir Adananın Meşhur Yemekleri, Adana yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır Mutfağın bu kadar zengin olmasının nedeni çeşitli kültürlerin etkisinde kalmasıdır Adana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve çeşitli baharatların kullanılmasıdır Aynı zamanda süt, yoğurt, peynir ve çökelek de bol miktarda kullanılmaktadır Adana kebabı çok ünlüdür Bunun yanında bol yeşillik, ezme, salata yenir ve mevsimine göre ayran veya yöreye özgü şalgam suyu içilir Kesme ya da hamur çorbası, yüzük çorbası, düğün çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarmısaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması, kebaplardan Adana kebabı, çingene kebabı, içeceklerden şalgam veya meyan kökü, tatlılardan karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı Adana mutfağının özgün yemeklerindendir İÇLİ KÖFTE GEREKLİ MALZEMELER: (6 Kişilik) Dışı İçin; 1 kg bulgur 1 bardak irmik 2 bardak un 2 yumurta 250 gr siyah dövme kıyma İçi İçin; 1 kg yağsız kıyma 750 gr kuru soğan Yarım paket margarin 1 yemek kaşığı salça 1 tatlı kaşığı karabiber Kimyon İsteğe göre toz biber İÇİNİN YAPILIŞI: Kıyma, 1 bardak su ile biraz pişirililir Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ilave edilir Soğanlar sararıncaya kadar pişirilir Salça, karabiber, kimyon ilave edilir Soğutulmaya alınır (donması lazım) DIŞININ YAPILIŞI: Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur (Tüm maharet, köfteyi incecik açabilmektedir) Tamamı doldurulduktan sonra, kaynamış tuzlu suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir ŞIRDAN DOLMASI GEREKLİ MALZEMELER: (4 Kişilik) 4 adet şırdan 250 gr kıyma Yarım kilo pirinç Yarım kilo soğan 1 yemek kaşığı biber salçası 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber TEMİZLENİŞİ: İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir YAPIMI: Soğanlar küçük küçük doğranır Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir İŞKEMBE DOLMASI GEREKLİ MALZEMELER: (6 Kişilik) 2 adet işkembe 250 gr kıyma Yarım kilo pirimç Yarım kilo soğan 1 yemek kaşığı biber salçası 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber TEMİZLENİŞİ: İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir YAPIMI: Soğanlar küçük küçük doğranır Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir SARMISAKLI KÖFTE : GEREKLİ MALZEMELER: (4 Kişilik) 1 kg bulgur 2 su bardağı un 1 su bardağı irmik 2 yumurta 1 yemek kaşığı biber salçası 1 baş sarmısak 3 adet domates Bir kaç sap maydonoz YAPILIŞI: *Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur İçine yumurtalar kırılır, en son da un ilave edilerek iyice yoğurulur Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır Ortasına parmak ile bastılır *Kaynamış suya bir tutam tuz, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir İyice kaynadıktan sonra suyu süzülür *Dövülmüş sarmısak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur Kavurulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir Kıyılmış maydonozla süslenerek servis yapılır TIRŞİK Malzemeler 1 kg Tırşik yaprağı 1 kase yoğurt 1 kg nohut ile dövme 1 çorba kaşığı tuz 4 yemek kaşığı un Yeterince su Yapılışı : Tırşik yaprağı ince ince doğranır Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir İyice karıştırılır üzerine un eklenir Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır ÇAKILDAKLI Malzemesi : Yarım kg biber Yarım kg patlıcan Yarım kg fasulye Yarım kg domates Yarım kg dövme Yarım kg nohut 2 tane patates Yapılışı : Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranırDövme ve nohut iyice yıkanır Isıtılmış su tencereye aktarılır Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ) MALZEME: 4 tane İri patlıcan 1 tanedomates Soğan 2 baş Limon suyu 1 Salça 1 çorba kaşığı Toz biber Yeterince Yağ ve Tuz YAPILIŞI: Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır DUL AVRAT ÇORBASI Malzemeler 2 su bardağı Un Mercimek 2 sb Limon Kuru nane Teryağ Salça YAPILIŞI: Unu bir tepsi içine eleyin Tuz ve su karışımı ile yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın Bir süre beklettikten sonra, oklava ile 3 mm kalınlığında yufkalar açın Uzun şeritler kesin Bu şeritleri üst üste koyarak, küçük küçük kıyın Hamurların birbirine yapışmaması için yufkaların üzerine un serpin Bütün hamuru bu yolla küçük kareler şeklinde pul pul kesip bir kenara ayırın Öte yandan mercimeği suda haşlayın Bir iki taşım kaynatın Haşlanmış mercimeklerin içine kestiğiniz hamurları atın Tuzunu ekin Hamurlar pişince bir adet limon suyunu sıkıp ateşten indirin Eritilmiş yağa biber salçası, nane karıştırarak, yaptığınız çorbanın üzerine dökün Sıcak sıcak ikram edin |
|