Dünyanın En Şanslı Ovası Çubuk Ovası |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünyanın En Şanslı Ovası Çubuk OvasıDünyanın En Şanslı Ovası "Çubuk Ovası" Sabah uyandığımda bir şey için seviniyor bir şey için üzülüyorum Sevindiğim şey tatile gidiyorduk Üzüldüğüm şey ise Çubuk?a babaannemlerin yanına gidiyorduk Çubuk ovasının yakınlarında küçük bir köyde kalıyorlardı Kimsenin bilmediği hatta bazı kişilerin duymadığı bir yerdi Sonunda istemeye istemeye yola çıktık Çubuk?a vardığımızda saat bire gelmişti Valizlerimizi yerleştirdikten sonra annemler koyu bir sohbete başladı Bende sıkıntıdan dışarı çıkıp dolaşmaya karar verdim Şu Çubuk ovası denilen yere kadar gittim Sonra bir ağaç gölgesine dillenmek için uzandı ****z sonra bir ses duydum Etrafıma bakındım kimseyi göremedim Ses tekrar: - Aşağıya bak ben toprağım, dedi Ben şaşkınlık içinde baktım gerçekten toprak konuşuyordu - Şaşırma, dedi Kusura bakma seni bir hikaye anlatmak için rahatsız ettim - Seni dinliyorum, dedim Titrek ve korkak bir sesle - Beni küçümseme, dedi Ben bu dünyada ki şanslı topraklardan biriyim - Niye ? dedim - Çünkü ben sırtımda l Bayezıt namı diğer Yıldırım Beyazıt?ı taşıdım, dedi - Nasıl yani? Ayrıca o kim? dedim Toprak bilmiş bir tavırla: - Dur da anlatayım, dedi Yıldırım Bayezıt Osmanlı padişahlarının dördüncüsüdür Babası l Murat?ın Kosova Savaşını kazandıktan sonra savaş meydanında bir Sırplı tarafından şehit edilmesi üzerine tahta geçmiştir Yıldırım lakabını şehzadeyken gösterdiği çabuk davranışları sayesinde kazanmıştır Hükümdar olduktan sonra kalan Anadolu Beyliklerini Osmanlıya bağlamış ve Anadolu da ilk kez Türk birliğini sağlamıştır Bu dönemde gene ilk kez İstanbul?u kuşatmıştı Hem de hem karadan hem denizden Ama bu sırada Bizans?ın isteği üzerine Haçlılar İstanbul kuşatmasını kaldırmak için büyük bir ordu hazırlamışlardır Macarların önderliğindeki bu ordu Niğbolu kalesini kuşatınca Yıldırım İstanbul kuşatmasını kaldırarak tüm güçleriyle Niğbolu?ya giderek haçlıları bozguna uğratmıştır Bu savaş sonunda Türklerin Balkanlardan atılamayacağı anlaşılmıştır Yıldırım?a da Sultan-ı İklim-i Rum ünvanı verilmiştir Niğbolu savaşından sonra Yıldırım İstanbul?u ikinci kez kuşatmıştır Kuşatma sırasında boğazı kontrol altıma alabilmek amacıyla Anadolu Hisarı?nı yaptırmıştır Ama bu kuşatmada Timur?un Anadolu?ya girmesi üzerene kaldırılmıştır - Eee senin rolün ne zaman? Dedim - Dur, dedi Timur?la Yıldırım arasında bir savaş çıkmıştır İşte bu savaş tam burada benim sırtımda oldu, dedi - Peki ama neden savaştılar? diye sordum - Timur çıkacağı Çin seferinde arkasında güçlü bir devlet bırakmak istememesi İki hükümdarda da bulunan ?Cihan hakimiyeti? düşüncesi Timur?dan kaçan Karakoyunlu ve Bağdat hükümdarlarının Yıldırım?a sığınması Sonra devletleri yıkılan beyliklerin Timur?u kışkırtması ve iki hükümdar arasında *******e varan mektuplaşmalar İşte bu sebeplerden dolayı iki hükümdar burada karşılaştı Ben hep Yıldırım kazansın diye dua etmiştim Savaşın başlarında üstünlük kurmuşlardı ama ? - Niye sustun? dedim - Bunu söylemeye dilim varmıyor ama beyliklerden toplanan askerlerin taraf değiştirmesi üzerine Osmanlı ordusu savaşı kaybetti Ve Yıldırım Bayezıd Timur?a esir düştü Sekiz ay kadar esir yaşayan Yıldırım üzüntüsünden hastalanarak vefat etti Bunu duyunca, bende gözlerimden süzülen iki damla yaşı durduramadım Birkaç dakika sonra: - Peki sonra ne oldu? diye sordum merakla - Sonra Anadolu Türk birliği bozuldu Balkanlar?daki Türk ilerleyişi durdu Bizans bir süre daha yaşama imkanı buldu En kötüsü de Osmanlı dağılma tehlikesi geçirdi ve 11 yıl sürecek Fetret Devri başladı Tabi ki kardeş kavgaları da - Peki ama nasıl 11 yıl boyunca Osmanlı yıkılmadan durdu ? diye sordum - Bunun sebebini tek kelime ile HOŞGÖRÜ VE SEVGİ diye açıklarız, dedi İşte böyle şimdi anladın mı? Tam teşekkür edecektim ki bir sarsıntı ile uyandım Gözlerimi açtığımda karşım da annem ve babam vardı Beni çok merak etmişlerdi Beni şaşkınlık içinde eve götürdüler Bende en az onlar kadar şaşkındım Eve gidip yatağa uzanıp düşündüm Bu ülkenin her tarafında her bir karış toprağında benim atalarımın emeği var Şehitlerin kanıyla kalanların dua ve gözyaşlarıyla bu duruma gelmiş toprakları küçümsüyordum ben Çok büyük bir hata işlemiştim Hemen atalarımın bu topraklar için canlarını vermiş olanların ruhuna fatiha okuyup Onlardan tüm kalbimle özür diledim Artık benim için Van?ın İzmir?den Sinop?un Antalya?dan bir farkı yoktu Bu tatil bana iki şey öğretti birincisi Osmanlı tarihindeki Yıldırım?ı ve l Bayezıt?ın hayatını ikincisi ülkemin topraklarının bir bütün olduğu ve asla birbirinden ayırt edilemeyeceğiydi |
|