|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
balıkçılık, geçmişten, günümüze, karadenizde |
![]() |
Geçmişten Günümüze Karadenizde Balıkçılık |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geçmişten Günümüze Karadenizde BalıkçılıkGeçmişten Günümüze Karadenizde Balıkçılık Türkiye'de 1 Eylül'de başlayan ve 15 Nisan tarihinde bitecek olan balık avı sezonunda Karadeniz'de ekonomik anlamda yine profesyonel avlanan balıkçılar para kazanırken, geçimini küçük balıkçılık yaparak sağlayanlar ise umduğunu bulamadı Türkiye'de 1 Eylül'de başlayan ve 15 Nisan tarihinde bitecek olan balık avı sezonunda Karadeniz'de ekonomik anlamda yine profesyonel avlanan balıkçılar para kazanırken, geçimini küçük balıkçılık yaparak sağlayanlar ise umduğunu bulamadı ![]() Geçmişten günümüze hamsi her av sezonunda Karadeniz'in en çok avlanan balığı olurken, bu yıl ortalama 400 bin ton hamsi avı gerçekleşti ![]() ![]() İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Balkan ve Anadolu yarımadalarıyla Kafkasya arasında uzanan bir iç deniz olan Karadeniz'de balıkçılık gerek beslenme, gerekse ticari açıdan önemli bir yere sahip bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Aşık Mehmed'in Menazırü'l-avalim (1598) adlı eserinde Trabzon denizinde nefis balıklar avlandığını bildirmesi, Evliya Çelebi'nin, Seyahatnamesi'nde (1640) Trabzon halkının uğraştığı yedi iş kolundan birinin balık avcılığı olduğunu kaydetmesi, balıkçılığın ve balık avcılığı ile uğraşanların önemli bir sayıya ulaştığını gösteriyor ![]() ![]() Karadeniz'deki balıkçılık faaliyetine dair kaynaklar arasında Şakir Şevket, "deniz kenarında bulunan ahalinin balıkçı olduklarını, bunların çok miktarda yunus balığı avladığını" kaydediyor ![]() ![]() Trabzon vilayeti hakkında bilgiler veren 1888 tarihli salnameye göre ise denizde avlanan ve satılan balıklar arasında hamsi, kalkan, mercan, mezgit, palamut, tekir, turna ve zargana başta geliyor ![]() KARADENİZ'DE YUNUS AVCILIĞI Salnamelerde Karadeniz'de yunus avcılığının yapıldığı belirtilirken, Yunus Balığı'nın yağlarının çıkarılıp Avrupa'ya satıldığı ve birçok ailenin geçimini sağladığı bildiriliyor ![]() ![]() ![]() Salnameler, Rize balıkçılarının, Sürmene balıkçıları gibi yunus balıklarını avladıklarını, bundan "don yağı" denilen balık yağı imal ederek dışarıya sattıklarını kaydediyor ![]() ![]() İstanbul Balıkhanesi eski müdürlerinden Karekin Deveciyan, Karadeniz kıyılarında İnebolu-Hopa limanları arasında avlanan ve satılan balık türleri arasında ağırlıklı olarak barbunya, berlam, hamsi, istavrit, izmarit, kalkan, karagöz, kaya, kefal, kılıç, levrek, lüfer, mersin, mezgit, minakop, orkinos, palamut, pisi, sarıgöz, tirsi, torik, yunus ve zargana olduğunu belirtiyor ![]() 1950'li yıllarda Doğu Karadeniz'de çok miktarda avlanan balıklar arasında yunus, istavrit, hamsi, tirsi ve mezgit bulunurken, mezgit balığının eti bu yıllarda makbul tutulmazken, günümüzde aranan bir balık olarak yer alıyor ![]() ![]() Bugün baktığımızda pek çok yerde olduğu gibi Karadeniz'de de balık avlama tekniğinin çok farklılaştığı görülürken, artık denizlerde trol balıkçılığı, sonar denilen cihazlarla donanımlı tekneler tarafından yapılıyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|