Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Marmara Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bölgesinin, kültürel, marmara, meşhur, yemekleri

Marmara Bölgesinin Kültürel Yemekleri, Marmara Bölgesinin Meşhur Yemekleri

Eski 10-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Marmara Bölgesinin Kültürel Yemekleri, Marmara Bölgesinin Meşhur Yemekleri




Marmara Bölgesinin Kültürel Yemekleri, Marmara Bölgesinin Meşhur Yemekleri

Marmara Bölgesinin Yemekleri

Marmara Bölgesinde kültürel olarak bir çok yemek yapılır, Osmanlı’nın beşiği Bursa ve İstanbul yemekleri çok meşhurdur, bunlardan bazılarının tarifleri şöyle

İstanbul Pilavı

MALZEMELER

450 gr pirinç

125 gr Tereyagi

1 adet Hindi Fileto

1 su bardagi konserve bezelye

1 tutam safran

1 çay kasigi toz zencefil

50 gr iç badem

50 gr kabuksuz antepfistigi

Tuz

YAPILIŞ TARİFİ

Pirinci tuzlu kaynar suda 30 dk beklettikten sonra yikayip süzün

Bademlerle birlikte tereyaginda 5 dk kavurun Hindi filetoyu haslayip 2

bardak hindi suyunu ayirinYarim kahve fincani suda 30 dk beklettiginiz

safsani hindi suyuna ilave edin Didiklediginiz tavuk etini bezelye, tuz ve

zencefille birlikte kavurdugunuz pirince katin Hindi suyunu ilave edip kisik

ateste suyunu çekene kadar pisirin Sicak suda bekletip iç kabuklarini

ayikladiginiz antepfistiklarini ekleyip pilavinizi demlendirin

Sebzeli Tavuk Çorbası (Kocaeli)

1 tavuk göğüs eti

4 su bardağı tavuk suyu

15 gr tereyağı

1 çorba kaşığı un

1 çarliston biber

1 çuska biber

1 küçük havuç

1 küçük kabak

Tuz, karabiber

1 Tavuk göğüs etini haşlayın ve tel tel ayırın Bir tencerede tereyağını eritip unu karıştırarak kavurun Tavuk suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın Tuz ve karabiber ekleyin

2 Biber, havuç ve kabağı temizleyin Biberleri kıyın Havuç ve kabağı küp şeklinde doğrayın Sebzeleri tencereye ilave edip pişirin Sıcak olarak servis yapın

Poğaça (Kırklareli)

1 su bardağı ılık süt

1 paket (42 gr) yaş maya

Yarım su bardağı sıvıyağ

Aldığı kadar un

Tuz

Üzeri için:

1 yumurta sarısı

1 çay kaşığı susam

1 çay kaşığı çörekotu

1 Mayayı ılık sütle ezip iyice karıştırın ve kabarana kadar bekletin Unu hamur yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın Mayalı süt, sıvıyağ ve tuz ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun Üzerini nemli bezle örtün Ilık ortamda hamur 2 misli kabarana kadar yarım saat bekletin

2 Hamurdan yumurtadan biraz daha büyük parçalar koparıp bezeler hazırlayın Her bir bezeyi tezgâhın üzerinde elinizle yuvarlayıp uzatın ve iki yöne doğru bükün Hamuru kendi etrafında sarıp uçlarını kıvırın Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün Hamurları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin Mayalanması için 10-15 dakika daha bekletin Üzerlerine yumurta sarısı sürün Susam ve çörekotu serpip önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin

Pazılı Kuzu Kapama (Kocaeli)

6 parça kemikli kuzu eti

4-5 sap taze soğan

4 pazı yaprağı

2-3 diş sarımsak

45 gr tereyağı

1 su bardağı su

Tuz

1 Tavada tereyağını eritin Etleri ekleyip çevirerek hafif kızartın ve yayvan bir tencereye alın

2 Soğanların yeşil saplarını kıyıp tereyağında hafif soteleyin Pazı yapraklarını iri iri doğrayın Soğan ve pazıları etlerin üzerine yayın

3 Sarımsakları soyup ikiye kesin ve etlerin üzerine serpiştirin Suya bir miktar tuz ekleyip karıştırın ve tepsiye ilave edin Kapağı kapalı olarak 45 dakika pişirin Sıcak olarak servis yapın

Pırasa Böreği (Kırklareli)

1 kg pırasa

2 çorba kaşığı domates salçası

3 çorba kaşığı sıvıyağ

Hamur için:

500 gr un

Su

Sıvıyağ

Tuz

1 Pırasaları temizleyin Yıkayıp küçük küçük doğrayın Tavada sıvıyağı kızdırıp pırasaları ilave edip yumuşayana kadar kavurun Salçayı ekleyip karıştırın Tuzunu ilave edip tavayı ocaktan alın

2 Unu hamur yoğurma kabına alın Tuz ekleyip harmanlayın Azar azar su ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun Hamurdan 10 tane beze hazırlayın Tezgâha un serpip bezeleri tepsiden biraz daha büyük olacak şekilde açın Tepsiyi yağlayın ve yufkaları aralarına yağ sürerek üst üste yerleştirin Hazırladığınız pırasalı malzemeyi en üste yayıp hamurun dışa taşan kenarlarını içe doğru kıvırın Yufkanın kenarlarına sıvıyağ sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirin Dilimleyip sıcak olarak servis yapın

Bozüyük (Bilecik)

1,5 kg un

2 adet yumurta

250 gr tereyağı

1 çay bardağı sıvıyağ

1 su bardağı süt

1 yemek kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı tozşeker

1 tutam tuz

1 kg ceviziçi

1 su bardağı susam

50 gr Hindistan cevizi

400 gdr nişasta

6 su bardağı tozşeker (ravak için)

5 su bardağı su(ravak için)

Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yuğurulur Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir Yufkalar tekrar oklavaya özenle sarılır Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır Büzülmüş parçalar isteğe göre kesilerek yağlı tepsiye dizilir Üzerine 250 gr tereyağı eretilerek dökülür Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır Pişirme işlemi bittikten sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya kadar kaynatılır Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır Diğer taraftan 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır

Kaysepi (Kocaeli)

2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği

1 su bardağı su

15 su bardağı tozşeker

30 gr tereyağı

1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi

1 Kurutulmuş mürdüm eriğini yıkayıp tencereye alın Bir miktar su ekleyip yumuşayana kadar pişirin Suyunu süzün ve eriklerin çekirdeklerini çıkarın Tencereye alıp 1 bardak kaynar su ekleyin Üzerine şekeri ilave edip pişirin

2 Bir tavada tereyağını eritin Erikleri servis tabağına alıp üzerine tereyağını gezdirin Ceviz içi serpiştirip sıcak olarak servis yapın



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.