![]() |
İstanbulun Pendik İlçesi Tanıtımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstanbulun Pendik İlçesi Tanıtımıİstanbulun Pendik İlçesi Tanıtımı Pendik, İstanbul'un Anadolu yakasında yeralan ve Marmara Denizine sahili olan bir ilçesi ![]() İlçenin bilinen en eski adı Pantikapeun'dur ![]() ![]() ![]() Pendik'teki en eski yerleşim olarak Makedonlar bilinse de yapılan kazılarda 3-4 bin yıllık insan kalıntıları bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı hâkimiyetinde küçük bir balıkçı kasabası durumunda bulunan Pendik, geçirdiği büyük bir yangınla tamamen kül olmuştur kaynaklara göre 1200 hane ve dükkânı kül eden 50 saatlik yangından sonra Ayan Meclisi Senato Hariciye Encümen Reisi Azaryan Efendi Paris'ten mühendis ve mimarlar getirterek yeni yerleşimin planlarını çizdirmiştir ![]() ![]() ![]() Osmanlı döneminden Gebze ilçesine bağlı bir köy iken daha sonra Üsküdar Mutasarrıflığına bağlı Kartal Sancağı bünyesinde bir nahiye olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Coğrafi Yapısı İstanbul ilinin doğu yarısında yer alan Pendik, güneydoğu'da 14:11, 23 Mayıs 2009 (UTC)da Tuzla doğuda Kocaeli, kuzeyde Şile ve Çekmeköy, batıda Kartal, Sancaktepe ve Sultanbeyli, güneyde ise Marmara Denizi ile çevrilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İklim [değiştir] Pendik karadenizin yağışlı iklimi ile akdenizin ılıman iklimi arasında geçit teşkil eder yani klasik Marmara iklimine sahiptir ![]() ![]() Yıllık Ortalama sıcaklık 14,1 derece Kışın Ortalama Sıcaklık 5,6 derece Yazın Ortalama Sıcaklık 28,6 derecedir ![]() ![]() Sağlık [değiştir] Pendik ilçesinde sağlık işlemlerini Sağlık Gurup Başkanlığı yürütmektedir ![]() ![]() ![]() İnşaatı süren ve bittiğinde Anadolu Yakası'nın en büyük hastanesi olma özelliğini taşıyacak olan 540 Yataklı Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi de Kaynarca taşocakları bölgesinde hizmet verecektir ![]() 4 özel hastane, 8 poliklinik, 8 tıp merkezi, 5 ağız ve diş polikliniği, 100 ün üzerinde muayenehane, 41 adet çeşitli branşlarla ilgili laboratuar, 2 diyaliz merkezi ve 13 sağlık kabini ile 144 eczane sağlık sektörü adına hizmet vermektedir ![]() Ulaşım [değiştir] 1870 yılında kurulan Pendik Gar müdürlüğü günümüzde de hizmet vermeye devam etmektedir ![]() ![]() 1998 den beri hizmet veren Pendik-Eminönü deniz otobüsü ve 2004 den beri Pendik-Yalova hızlı feribotu deniz ulaşımını sağlamaktadır ![]() İstanbul'daki iki havalimanından biri olan Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı da Pendik de bulunmaktadır ![]() ![]() Ana arter olarak E-5 TEM ve Sahil Yolu ve bu yolları birbirine olan bağlantısını sağlayan ara yollarıyla karayolu ulaşımı sağlanmaktadır ![]() Şehir içi trafiği içinse minibüs ve taksilerin dışında İETT ile pek çok noktaya ulaşım mümkündür ![]() ![]() ![]() Bunların dışında havalimanı kalkışlı E-9 Bostancı, E-10 Kadıköy ve E-3 4 ![]() ![]() ![]() Eğitim [değiştir] İlçede özel ve kamuya ait 60 ilköğretim okulu, 30 ortaöğretim okulu, 49 anasınıfı, 9 anaokulu, 3 adet meslek eğitim-halk eğitim ve rehberlik ve araştırma merkezi bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() İlçede yapımı devam eden büyük projeler [değiştir] VIA/PORT (Avrupa'nın en büyük outlet merkezi, 150 mağaza, Anadolu yakasının en büyük çocuk eğlence merkezi, Atv parkuru, çocuklar için pony atların olduğu çiftlik ve Go Kart da içeren VIA/PORT’ta, kubbe içinde Mısır Çarşısı ve Kapalıçarşı karması bir merkez de bulunuyor ![]() ![]() NeoMarin Pendik AVM 120 (Nisan'da açıldı) mağaza 80 ![]() Pendorya AVM 130 Mağaza 80 ![]() Varmall Pendik 50 milyon dolar yatırım Garanti Bankası Operasyon Merkezi Divan İstanbul Asia 280 oda 520 yatak 5 yıldız Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi 540 yatak Anadolu yakasının en büyük hastanesi The Green Park Pendik 500 oda 1100 yatak Anadolu yakasının En Büyük 5 yıldızlı oteli Pendik Marina 750 Yat kapasiteli, AVM de yapılıyor İstanbul'un 3 ![]() İleri teknoloji parkı World Atlantis AVM açıldı Pendik Park Outlet AVM açıldı Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali Nüfus [değiştir] Yıllar 1935 1940 1945 1950 1955 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1997 2000 2007 2008 2009 Pendik Nüfusu 3,514 4,172 5,980 7,910 8,673 13,963 19,216 27,494 38,384 48,219 150,850 289,380 339,759 388,940 520 ![]() ![]() ![]() 1924 Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesinden sonra Drama ve Yanyadan gelen Müslüman Türk nüfus Pendik’e yerleşti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İstanbulun Pendik İlçesi Tanıtımı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstanbulun Pendik İlçesi Tanıtımıİstanbul Pendik İlçesi Pendik: 1990 sayımına göre nüfûsu 201 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|