Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Marmara Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
asker, çanakkalede, gelenekleri

Çanakkalede Asker Gelenekleri

Eski 10-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkalede Asker Gelenekleri

Çanakkalede asker gelenekleri

Gençlerin hayatında bir dönüm noktasıdır Askerliğini yapmadan evlendirilmezler, babalar kızlarını vermez, "Askerliğini yap, adam ol, öyle gel" derler

Bir genç askerlik çağına geldiği zaman ve gitme tarihi belli olduktan sonra yakınları, arkadaşları ve köylüleri tarafından yemeğe alınır Mesela aynı tarihlerde askere gidecek birkaç genç de olabilir Bunların hepsi için aynı şey geçerlidir En iyi yemekler sunulmaya çalışılır "Askerde başına kazara bir şey gelirse boğazından benim de lokmam geçsin, benim de hayrım dokunsun" düşüncesiyle yemek vermeye çalışır Askere gidecek olanların arkadaşları, yakın akrabaları ve ileride aksara gidecek olan aileler muhakkak davet ederler Genç, aksara gidinceye kadar bu yemek davetleri devam eder

Askere gidecek çocuğun ailesi, "oğlum sağ salim askerliğini yapsın herhangi bir şey olmasın" diye "kan" da akıtırlar Yani kurban keserler Maddi duruma göre bu bir horoz olabileceği gibi, kuzu, koyun gibi daha büyük bir hayvan da olabilir Bütün köylüye ikram edilir

Askere gitme günü çattığında, sabah erkenden bütün köylü, köy meydanında toplanır Askere gidecek genç yada gençler, büyüklerinin ellerini öperler, arkadaşlarıyla vedalaşırlar, helalleşirler Elini öptükleri büyükleri onun eline para sıkıştırırlar "Askerde benden de bir şey yesin, içsin, boğazına gitsin" diye herkes gönlünden koptuğunca para verir Bu her gence ayrım gözetilmek sizin yapılır

Baba oğluyla helalleşirken "Evladım seni bu günler için büyüttüm, vatan görevi kutsaldır" Gibi sözlerle ona şevk vermeye çalışır

Askerlik görevini tamamlayan genç köyüne döndüğünde, ailesi, "Oğlum sağ salim vatani görevini yaptı, geldi" diye yaşadıkları sevinci bütün köylüyle paylaşmak için "asker başı" adetini yapar

Aynı şekilde kurban kesilir, pilav yapılır Bütün köylü ve diğer köylerden gelen yakın akrabalarla yenilir, eğlenilir

Gençler, büyüklerinden ayrı bir grup oluşturarak farklı bir heyecan ve duygu içerisinde sohbet ederler Bunların bir kısmı askerden daha önce gelmişler, bir kısmı da yeni gideceklerdir Askerlik anıları, sohbet, saz eşliğinde türküler ve oyunlarla bir kutlama havasında bu adet gerçekleştirilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com