Tekirdağın Yöresel Yemekleri |
10-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tekirdağın Yöresel YemekleriTekirdağın Yöresel Yemekleri Tekirdağın Yöresel Yemekleri Yöresel Yemekler Ürün çeşitliliği, değişik kültürel kökenden insanların bir arada bulunması, il mutfağına belli bir zenginlik kazandırmıştır Keşkek, kesme makarna, kuskus, tarhana gibi Anadolu' ya özgü yemekler yanında Trakya' nın tatlı türleri, sebze yemekleri ve meyveler beslenmeyi çeşitlendirmektdir Mısır unu da beslenmede önemli bir yer tutar, Kaçamak, mısır unu ve lahanayla yapılan " Mısır unu dolması ", pırasayla yapılan " pireşe ", ıspanakla yapılan " zennik " yörenin özgün yemekleri arasındadır Beslenmede üzümden de yaygınolarak yararlanılır Yemeklerde şıra ve bulama biçiminde kullanılır Üzümden yapılan bulama tatlı olarak da kullanılır " Şıra mekiği " de yörenin özgün tatlılarındandır Şıra ile yapılan ve kışa saklanan yiyeceklerden biri şıra tarhanasıdır Özgün yemeklerden kelle, genellikle lahana ile yapılır Ayva kallesi ve kurutulmuş erikten yapılan erik aşı da aynı tür yemeklerdendir Meyve çeşitlerinden ve kabaktan reçel yapımı da il beslenmesinde önemli yer tutmaktadır Hemen her yemekte bir tatlı türü bulunur Zerde, nişasta helvası, irmik dolması, höşmerim, hakuk, cizleme, baba tatlısı, başlıca tatlı türlerindendir Gülbarak böreği, burgulu börek, Bunların dışında geleneksel yemekler arasında çeneçarpan çorbası, cıllık, elbasan tava, kodrul manır, papaz mancası ( Köpoğlu salatası ), şaraşura, yoğurtlu borani sayılabilir ve tabi ismi Tekirdağ ile özdeşleşmiş, Tekirdağ Köftesi, Tekirdağ Rakısı ve Şarabı, meyvelerden de Tekirdağ Karpuzu ve Kirazı ile ün yapmış ilimizde yemek açısından olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır |
|