10-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Balıkesir Tarım Ve Hayvancılık Hakkında
Balıkesir tarım ve hayvancılık hakkında
Balıkesir tarım ve hayvancılık hakkında
Tarımsal üretim bakımından Balıkesir ovası tüm ilin önemli ovalarının başında gelmektedir 1454 km2'lik merkez ilçede, buğday, arpa, mısır, tütün, pamuk, ayçiçeği, şekerpancarı, yem bitkileri, kavun, karpuz, domates; bakla, fasulye, börülce gibi sebzeler ağırlıkta üretilmektedir[41] Şehrin coğrafi avantajlarından kaynaklanan ürün çeşitliliği dikkati çekmektedir [42]
Balıkesir öncelikle bir tarım şehridir Şehir ovada yetişen ürünlerini Bursa, İstanbul, İzmir gibi büyük metropollere satar Yetişen tarım ürünlerini işleyerek katma değeri arttırmaya çalışır Bunun için şehir ekonomisinde süt ve süt ürünleri, gazlı içecekler, salça, un ve yağ fabrikaları yoğundur[31] Bölgede tavukçuluk sektörünün gelişmesiyle merkez ilçede tavukçuluk ve yem-yumurta sektöründe büyük atılımlar yapılmıştır Türkiye beyaz et üretiminde yüzde 25'lik pazar payı ile lider durumdaki Balıkesir, kırmızı etin yanı sıra, deniz ürünleri, sebze meyve üretimi, özellikle de zeytinyağı alanında ciddi potansiyel barındırmaktadır Kentin verimli toprakları ve sulama imkânları ile tarımda büyümeye devam etmektedir[43]
Balıkesir ili kırmızı et, yumurta ve beyaz et üretiminde lider illerden biridir Bu yüzden Türkiye genelinde önemli kümes, küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığı bulundurma özelliği 1454 km2'lik merkez ilçe köylerinde de kendisini göstermektedir
|
|
|